Архів
Вівторок,
13 серпня 2019 року

№ 64 (19711)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Права людини — понад усе

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ має намір задіяти «поправку Магнітського» після Brexit.

Докладніше...
Під егідою США

ПЕРСЬКА ЗАТОКА. Для охорони цього морського регіону формується нова міжнародна коаліція.

Докладніше...
Ядерний інцидент

РОСІЯ. На полігоні в Архангельській області сталася аварія ракети із ядерним двигуном.

Докладніше...
Є новий уряд

ЛИТВА. Президент затвердив склад нового уряду.

Докладніше...
Спасибі бідним іноземцям

НІМЕЧЧИНА. Упродовж року чисельність населення зросла ще на 400 тисяч осіб.

Докладніше...
Рекорд довголіття

В ЯПОНІЇ середня тривалість життя досягла нового рекорд­ного рівня як у чоловіків, так і у жінок.

Докладніше...
Ціни ще як кусаються

ІСЛАНДІЯ виявилася найдорожчою країною Європи для проживання і мандрівок.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Куди не поїдь — Мельники і Шевченки

Олена БЕГМА.

ІСНУЄ примовка: що не край, то звичай. Її можна доповнити: що не країна — то свої прізвища… Які нині найпоширеніші в нашій державі? Вітчизняні лінгвісти провели дослідження, і лідером виявилося прізвище Мельник. Загалом його носіїв майже 200 тисяч, найбільше проживає на заході країни. Друге місце за прізвищем Шевченко. Зустріти людей із ним можна у всіх регіонах. Прикметно, що до 1990-х саме за «Шевченком» утримувалась пальма першості. На третьому місці прізвище — Бойко...

До речі, серед країн європейського континенту прізвища, що найчастіше зустрічаються у Польщі — Новак, у Німеччині — Мюллер, в Італії — Россі, Іспанії — Гарсіа, у Великій Британії — Сміт, у Молдові — Попеску, Болгарії — Дімітров, Греції — Пападопулос...

Помилуванням не задовольниться

ІЗ-ПОНАД півтори тисячі ув’язенних жінок 22 відбувають пожиттєвий термін. А тим часом у квітні цього року з Качанівської виправної колонії №54, що у Харкові, після 20-річної відсидки вийшла на волю Любов Кушинська. Вона була першою довічно засудженою жінкою у країні за роки незалежності, і відтак стала першою «довічницею», помилуваною указом президента, тоді ще Петра Порошенка.

Відомо, що Любов Кушинська — колишній підприємець. 1997 року її звинуватили в убивстві двох чоловіків із метою привласнення квартири одного з них. Вона не визнала своєї провини, заявляла, нібито її «підставили» високопоставлені працівники правоохоронних органів, щоби не віддавати їй борг у кількасот тисяч доларів. Вийшовши на свободу, Кушинська разом із адвокатом знову подала касаційну скаргу про перегляд своєї справи (поки що вона вважається винною в убивстві, просто помилуваною, оскільки судової ухвали не скасовано).

Плюс ще дві громади

УПРОДОВЖ місяця до Православної церкви України перейшли ще дві громади УПЦ Московського патріархату. Це віряни з сіл Заболоття Володимирецького району на Рівненщині та Шевченкове Нікопольського району на Дніпропетровщині. Останні стали першою в своєму районі громадою, яка перейшла з Московського патріархату до помісної ПЦУ. Принагідно там ще й освятили новозбудований храм на честь преподобного Серафима Саровського.

Від часу створення помісної об’єднаної церкви до неї перейшли понад 560 парафій УПЦ МП. Утім, останніми місяцями майже призупинився перехід парафій Московського патріархату до ПЦУ через конфлікт у православній церкві: почесний Патріарх Філарет хоче відновити УПЦ Київського патріархату.

Електрички повертаються на Донбас

У ЦЬОМУ регіоні буде відновлено рух приміських поїздів. Передовсім ідеться про ділянку залізниці «Маріуполь — Південнодонбаська», на якій сполучення не працювало з 2014 року. Там курсуватимуть чотири приміських потяги — від станції «Волноваха» до «Південнодонбаської» через станцію «Велико-Анадоль». У повідомленні «Укрзалізниці» зазначається, що для відновлення руху місцева дочірня компанія «Донецька залізниця» спільно з фахівцями штабу Операції об’єднаних сил провели необхідну роботу з підготовки транспортної інфраструктури.

Пишіть скарги від руки

ОФІС президента призупинив прийом електронних листів від українців із запитами на інформацію. При спробі відправити такий лист на пошту, вказану на сайті ОП, приходить автоматична відповідь: «У зв’язку з надмірним збільшенням кількості електронних звернень до Глави держави, що призводить до затримки в їх обробці, Ваше звернення зараз не може бути прийнято». В Офісі президента радять користуватися «іншими передбаченими законодавством способами доставки звернень»: звичайною поштою або на особистому прийомі.

Криза сім’ї поглиблюється

ЗА ДАНИМИ Міністерства юстиції, в першому півріччі нинішнього року українці зареєстрували майже 92 тисячі шлюбів, і в той же час розірвали їх 18 тисяч подружжів. Це істотно менше проти такого ж періоду торік. Проте соціологи називають це радше випадковим статистичним явищем, адже у державі все одно з року в рік відбувається чимало розлучень. Загалом у нас мало не кожна друга офіційно зареєстрована пара розлучається. Це чи не найвищий показник серед країн Європи. Найменша кількість розлучень у західних регіонах України, а найбільша — у південних і східних. Якщо середній відсоток розлучень по Україні — 57%, то в західних регіонах він становить 30%, а в південних і східних доходить до 70%. Основними причинами краху шлюбів соціологи називають непідготовленість до подружнього життя, брак комунікативних навичок (а вони тепер належать до сфери життєвих компетентностей, яких навчають у школі) та порушені ціннісні орієнтири.

Прийдуть із планшетами

НАБЛИЖАЄТЬСЯ Всеукраїнський перепис населення, який Державна служба статистики запланувала на листопад наступного року. Але вже в грудні у Києві та Київській області проведуть пробне опитування — для того щоб краще опрацювати процедуру його проведення та безпосередньо цифрову переписну анкету, адже людей обходитимуть не з паперовими носіями інформації, а з планшетом.

Як відомо, востаннє українців рахували ще 2001 року. Тоді нас було 42 мільйони. Скільки нині — не відомо. Тим часом тільки перепис проллє світло на етнічну приналежність, віковий та гендерний склад, освіту, сімейний стан, густоту населення в регіонах. Це дуже важливі показники для ефективного розвитку економіки й інфраструктури населених пунктів.

Уроки милосердя

ОСТАННІМ часом серед дітей почастішали випадки зооагресії. Тож Міносвіти оголосило про запровадження у школах і дошкільних закладах обов’язкового курсу виховних заходів та уроків гуманного поводження з тваринами. Жорстоке поводження в дитинстві з братами нашими меншими може стати причиною серйозніших проблем у майбутньому, застерігають психологи. Нерідко, почавши з тварин, дитина може поступово спрямувати свою агресію і на однолітків або молодших дітей. Якщо жорстоке поводження в дитинстві було не помічено, проігноровано або, тим паче, заохочено, це може стати причиною психічних відхилень у майбутньому. Роз’яснювальна та виховна робота серед дітей і підлітків запобігатиме на ранніх етапах насиллю над тваринами, що відповідно знизить ризики домашнього насильства та різних інших виявів злочинності в суспільстві.

Таке заборонене подвійне громадянство

ЗГІДНО з Конституцією, в Україні заборонене подвійне громадянство. А тим часом щонайменше 300 тисяч жителів Закарпаття мають угорські паспорти. Вважаймо, мало не кожний четвертий дорослий краянин! Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. За його словами, відповідні дані про наявність подвійного громадянства збираються, зокрема, для ідентифікації українців, що мають доступ до державної таємниці та/або перебувають на офіційних постах, і, в разі вчинення ними будь-яких злочинів, проведення подальших процесуальних дій з урахуванням цієї інформації.

Раніше Матіос також повідомляв, що до поточного часу значна частина жителів Донецької і Луганської областей, які отримали російські паспорти, ідентифікована. Деякі люди, які звернулися по паспорт РФ, були допитані під час перетину ними КПВВ на Донбасі.

Віють вітри, віють буйні

УКРАЇНА увійшла до топової п’ятірки європейських країн зі встановлення вітроелектростанцій. Зокрема, у першому півріччі нинішнього року їх сумарна потужність сягнула 262 МВт. Відповідна інформація опублікована Асоціацією власників вітроелектростанцій «Wind Europe». Загалом же п’ятірка країн — лідерів зі встановлення ВЕС впродовж першого півріччя, яку замикає Україна, нині така: Франція — 523 МВт, Швеція — 459, Німеччина — 287, Італія — 286 МВт.

Також нагадаємо, що в Україні вже 11  888 домогосподарств обладнані сонячними панелями. Інвестиції українських сімей у сонячні електростанції досягли понад 240 млн євро.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Розпочинають роботу
Читати
Зобов’язали знизити
Читати
З екологією проблеми
Читати
Наркоплантація «під прикриттям»
Читати
Обороти вражають
Читати
Україна цікавить
Читати
Потрібні мільярди
Читати
Грати легально — тільки багатим
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове