Архів
Вівторок,
13 серпня 2019 року

№ 64 (19711)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Права людини — понад усе

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ має намір задіяти «поправку Магнітського» після Brexit.

Докладніше...
Під егідою США

ПЕРСЬКА ЗАТОКА. Для охорони цього морського регіону формується нова міжнародна коаліція.

Докладніше...
Ядерний інцидент

РОСІЯ. На полігоні в Архангельській області сталася аварія ракети із ядерним двигуном.

Докладніше...
Є новий уряд

ЛИТВА. Президент затвердив склад нового уряду.

Докладніше...
Спасибі бідним іноземцям

НІМЕЧЧИНА. Упродовж року чисельність населення зросла ще на 400 тисяч осіб.

Докладніше...
Рекорд довголіття

В ЯПОНІЇ середня тривалість життя досягла нового рекорд­ного рівня як у чоловіків, так і у жінок.

Докладніше...
Ціни ще як кусаються

ІСЛАНДІЯ виявилася найдорожчою країною Європи для проживання і мандрівок.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Традиції

Опішня частує борщами

Людмила
 СТЕЛЬМАХ (Кучеренко).

Полтавська область.

Про борщ — головну страву української національної кухні — Олена Щербань знає все. Рецептів борщів етнологиня назбирала більш як 200! Тільки із Наддніпрянської України у неї понад сотня рецептури борщів, що мають багато варіацій ступеня гостроти, глибини деталізації й фінального співвідношення солоного, кислого та солодкого.

БОРЩ білий, зелений, чорний, з потрухом, грибами, квасолею, з раками, сушеними грушами, чорносливом, карасями, раками, з кропивою, галушками, зі смаженими огірками та з полуницею. І щороку тека Олени Щербань (на фото) поповнюється новими рецептами кулінарних майстринь із різних областей України, адже у рідному селищі Опішня вона проводить уже традиційний щорічний міжнародний гастрономічний фестиваль «Борщик у глиняному горщику», який збирає на ЕкоАгроСадибі «Лялина світлиця» тисячі туристів.

Торік на 5-му фестивалі було зварено, продегустовано й з’їдено 50 різних борщів. Нині під час 6-го фестивалю, що відбувся 10 серпня, їх було 60!

Цікава історія створення її садиби зеленого туризму. Після закінчення Полтавського педуніверситету Олена Щербань приїхала працювати у музей гончарства в Опішні. З її ініціативи вони з чоловіком купили хату середини ХХ століття й зробили з неї музей. Потім Олена побачила в сусідньому селі стару дерев’яну хату й захотіла перенести її на садибу поруч з існуючою. Чоловік засумнівався: дорого й клопітно. Але недарма в нашого народу є приказка: «Все буде по-татовому, як мама скажуть»…

Автентичною кухнею пані Олена цікавиться з 15 років. Їй дуже смакували житні пироги, які в її рідному селі поблизу Диканьки пекла 90-річна бабуся її подруги.

Національна кухня — це частина культури кожного народу. Дослідниця дійшла висновку, що повсякденна їжа українців у давнину була вегетаріанська, а м’ясце їли лише на празники.

— Борщик найчастіше засмажували сальцем, — каже Олена Щербань, — або сам горщик перед приготуванням мастили салом.

Гостей садиби Олена пригощає стравами, виготовленими за старовинними рецептами, як-от вареники з картоплею і вишнями, крученики з м’ясом і халвою, качана каша, бузиновий квас, березовий сік, варенуха з перцем… Утім, родзинка частування — звичайно, борщі. Коли я відвідала садибу, у великій печі їх томилося п’ять: із раками, грибами, сушеними грушами, щукою та… полуницями.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Розпочинають роботу
Читати
Зобов’язали знизити
Читати
З екологією проблеми
Читати
Наркоплантація «під прикриттям»
Читати
Обороти вражають
Читати
Україна цікавить
Читати
Потрібні мільярди
Читати
Грати легально — тільки багатим
Читати






При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове