Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43103

Або самотужки, або онук допоможе

Лариса ПИЛИПЕНКО.

В Україні запрацював інтернет-сервіс «е-пенсія», який дає можливість громадянину подати документи для призначення пенсійних виплат в електронному вигляді.

ЗА СЛОВАМИ голови правління Пенсійного фонду Євгена 06p02

, поки що впроваджено перший етап проекту. Для того, щоб подати заявку на оформлення пенсії, необхідно зареєструватися на сайті електронних послуг, а далі — дотримуватись інструкцій: заповнити відповідну анкету, завантажити необхідні документи, підписати заяву електронним підписом і відправити її до ПФУ. На опрацювання заяви відведено 10 днів. За результатом її розгляду громадянин отримає інформаційне повідомлення чи то про призначення пенсії, чи про те, що необхідні додаткові документи. У разі першого будуть зазначені дата і час, коли можна прийти у місцеве відділення ПФУ за посвідченням.

Головною метою впровадження «е-пенсії», наголосив Є. Капінус, є зменшення часу на оформлення виплати, зведення до мінімуму спілкування громадян із чиновниками. «Раніше людині, аби призначити пенсію, потрібно було приходити до фонду кілька разів, висиджувати в чергах. Послуга в «один дотик» — це лише одне відвідування установи, для того аби забрати пенсійне посвідчення», — пояснив чільник ПФУ.

Звичайно, ніхто не розраховує на те, що всі «новоспечені» пенсіонери почнуть подавати документи в електронному вигляді. Але вже у перші тижні роботи сервісу «е-пенсії» через нього було подано кількадесят заяв на оформлення таких виплат.