Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43107

  • АПК

Правильний мед

Устина ГРЕЧАНЮК.

В Україні затверджено вимоги до меду. Відповідний наказ Міністерства аграрної політики та продовольства зареєстрований в Міністерстві юстиції України.

ДОКУМЕНТ встановлює вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу наповнити вітчизняний ринок високоякісною продукцією та розширити експортні можливості України.

Згідно із затвердженими вимогами, мед має складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких, як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) у мед. До продукту, що маркується словом «мед», заборонено додавати інші харчові інгредієнти або будь-які інші добавки.

Колір меду — від прозорого (безколірного), білого, світло-жовтого до темно-коричневого, рідкої, в’язкої, дуже в’язкої чи щільної консистенції. Допускається кристалізація — від дрібно- до крупнозернистої.

Смак меду — солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків. Аромат — специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.

Мед не повинен мати ознак бродіння, штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими були зруйновані або значною мірою дезактивовані.

Маркування меду має містити інформацію про країну походження, у якій він зібраний.

Нові вимоги до меду набувають чинності з 6 лютого 2020 року.