Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43111

  • Запитання — відповідь

Від курця захистить закон

Ліна ПАСЬКО.

«Мешкаю у багатоповерховому будинку. Нещодавно у квартирі поряд поселився новий сусід, який, на жаль, курить. Робить він це у під’їзді, на міжсходовій площадці. Тому там завжди накурено, дим проникає у наші помешкання. Намагались поговорити з ним, проте марно. Як можна подіяти на сусіда-курця?» — цікавиться Ірина П. із міста Глухів Сумської області.

ПОДІБНИХ ситуацій із так званими токсичними сусідами — безліч. Адже зазвичай розмови з курцями безрезультатні — як то кажуть, «який сусіда, така й бесіда». Процес паління цигарки приносить курцеві, можливо, задоволення, а ось дим сусідам, пасивним курцям проти своєї волі, — незручності і шкоду.

Якщо діалогу з курцем не відбулося і згоди ви не дійшли, пам’ятайте, що закон — на вашому боці. Адже куріння у громадських місцях ним заборонено. А таким місцем, згідно зі ст. 1-ю Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22 вересня 2005 року, є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно чи за запрошенням або за плату постійно, періодично чи час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Цим же Законом статтею 13-ю визначено перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів. Отже, «табу» на куріння: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Крім цього, забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів: у приміщеннях підприємств, установ і організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів і аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.

У місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

Однак якщо ваш сусід вважає, що закон для інших, а не для нього, і продовжує диміти на вас — викликайте співробітників поліції. Адже за такими порушниками сумує стаття 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях» — куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської рад, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штрафи начебто і невеликі, однак до дисципліни порушника можуть привчити. А ви, головне, не бійтеся користуватися своїми правами. Адже закон для того, щоб ще й захищати, а не просто бути на папері.