Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43119

  • Лікування без ліків

Вітамінізуймося!

Дарія СУЛЬЖЕНКО,

дієтолог.

Сезон фруктів у розпалі. На базарі очі розбігаються: що ж скуштувати? Хочеться і винограду, і слив, і абрикосів... Усе таке смачне, а найголовніше — корисне.

ЯБЛУКА і груші мають у своєму складі багато антиоксидантів, клітковини й особливо вітаміну С. Тому тонізують, сприяють зміцненню імунітету, запобігають передчасному старінню. Груші рекомендовані при захворюванні нирок і сечовивідних шляхів. Яблука допомагають стабілізувати кров’яний тиск. Також груші та яблука найменш алергенні з-поміж фруктів, тому пюре з них можна вживати дітям уже з 6-7 місяців.

Природний цукор, що міститься у винограді, чудово поповнює організм енергією, темні сорти містять речовини, що сприяють кровотворенню, тому при анемії здатні підвищувати рівень гемоглобіну.

Сливи ж особливо корисні тим, хто має закрепи, бо підвищують перистальтику шлунка. Також допомагають усувати наслідки стресових ситуацій, навіть поліпшують зір. До того ж вони найменш калорійні — всього 40-42 кілокалорії на 100 грамів.

Найбільшу калорійність має виноград — 62 кілокалорії. У яблук і груш вона майже однакова — 50-55 кілокалорій. Загалом це небагато, тож фруктів можна їсти скільки завгодно.

Як правильно їх споживати — до їди чи після? Свіжими чи запеченими? У достиглих фруктах є всі потрібні організму елементи, тому ними можна замінити декілька прийомів їжі, зокрема сніданок. Важливо вживати щодня хоча б якісь фрукти. Вони мають натуральні цукри і вуглеводи, що насичують організм енергією, у них багато клітковини, котра чинить позитивний вплив на мікрофлору кишечника. Фрукти лужні, тому нейтралізують підвищену кислотність, яку провокують продукти тваринного походження — м’ясо, яйця, молоко.

Запечені яблука чи груші, на відміну від свіжих, містять пектини, які мають детоксикаційну дію, очищають організм, виводять ацетон та знижують рівень холестерину.

Фрукти швидко засвоюються організмом, швидко проходять кишковим трактом. Тому варто їсти їх перед або поміж прийомами їжі, хоча б за 30 хвилин. Якщо ж з’їсти фрукти одразу після якоїсь страви, то ця їжа не даватиме їм пройти. Через те що фрукти містять цукор, починається бродіння, посилене газоутворення, можливий біль у шлунку.

Рекомендованим є моноїдіння — коли за один прийом уживають лише фрукти якогось одного виду. Тоді вони добре засвоюються, бо не конкуруватимуть із кислотністю інших плодів. Солодкі фрукти краще не поєднувати з кислими.

Які способи заготівлі фруктів найкращі для збереження вітамінів? Заморожування зберігає 50-80 відсотків корисних речовин. А от при термічній обробці вітаміни зникають. На зиму варто консервувати щойно вичавлені соки (без цукру). Яблука, груші та сливи корисно сушити. Зварений із них узвар — не тільки вітамінний, він має ще й детоксикаційну дію. Якщо не додавати до нього цукру, це буде чудовий засіб для дітей з ацетономічним синдромом.