Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

Незгодних цькують за правду

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Керівництво Височанської ОТГ живе на широку ногу. В об’єднанні всього 4600 душ населення, а в адміністративному підпорядкуванні шість сільських рад, при цьому заробітна плата очільниці перевищує доходи керівників громад, що мають утричі більші показники демографії та території. Завищені доходи неабияк обурюють сільських старост. Першою публічно заговорила про проблему керівниця села Головеньки Валентина Федюк (на фото), за що потім і поплатилась.

Після об’єднання стало гірше

ВИСОЧАНСЬКІЙ об’єднаній територіальній громаді всього півтора року: у грудні 2016-го в її селах відбулися вибори, а вже на початку січня наступного — установча сесія. Мешканці ОТГ тихцем скаржаться, що після об’єднання життя тут ні на йоту не поліпшилось, ба навпаки — села, які увійшли до громади, забули про будь-які перспективи відновлення інфраструктури та благоустрою. Їхні бюджети, які до об’єднання й так були скромні, тепер централізувала одна сільська рада, розташована у Високому — адміністративному центрі громади. Звідти й розподіляють гроші за принципом «тому дам — тому не дам».

У Головеньках життя наче зупинилося. До об’єднання бюджет сільської ради становив близько одного мільйона гривень. Цими грошима розпоряджалася сільська рада. Нині усі кошти у Високому. «Ми навіть коли траву по селу викошуємо, то я з власної кишені гроші дістаю, — бідкається виконувач обов’язків старости Головеньок Валентина Федюк. — Дороги розбиті, і ремонтувати їх ніхто не збирається. За весь час нам жодної копійки не дали на благоустрій».

А от у Високому все гаразд — бюджети громад тепер працюють на утримання адмінапарату центрального органу управління ОТГ. Валентина Федюк каже, що у Височанській сільській раді близько 30 працівників! Навіщо маленькій громаді такий роздутий штат адміністрації, не зрозуміло. Мабуть, усі три десятки чиновників є незамінними професіоналами…

Порозумілися з «активістом»

ПРО ЗАХМАРНІ доходи голови Височанської ОТГ Любові Норикової публічно заговорили взимку цього року. Спочатку анонімно, потім і відкрито. Зарплатну тему порушив Геннадій Сухаревський із сусідньої Комарівської ОТГ, який, видаючи себе за борця з корупцією, вимагає від керівників громад і сільських голів звітів про їхню фінансово-господарську діяльність. Чоловік, освоївши нехитру науку надсилання запитів і скарг, використовує отриману інформацію для подальших публікацій у соціальних мережах. Зрештою, так трапилось і у Високому.

— Саме таким чином я дізналася, що Любов Норикова отримує щомісячно 40 тисяч гривень. Мене це обурило, і я вирішила розібратись, — веде далі Валентина Федюк. — Коли Сухаревський пригрозив голові ОТГ, що приїде на сесію і перевірятиме, куди витрачаються бюджетні кошти, вона почала помітно переживати. Втім, Сухаревський не приїхав, а з часом його риторика змінилася. Він заходився звинувачувати мене у всіх гріхах і навіть недвозначно натякати: «займеться» моїм сином.

Зміну курсу «активіста» і «журналіста» голова села пов’язує з тим, що пан Сухаревський домовився з головою ОТГ про співпрацю. Не виключено, що саме для цього він і проводить свої «розслідування»… Є інформація, буцімто Любов Норикова поставила «активіста» відповідальним за інформаційну ланку. Кажуть, він саме розробляє сайт громади. Очевидно, що не за «спасибі», а за гроші тієї ж таки громади. Валентина Федюк припускає: за надану можливість працювати Геннадій Сухаревський має поливати брудом усіх неугодних голові ОТГ.

Щодо її сина, то староста Головеньок пояснює, що він уже три роки, як сидить у тюрмі. Як би дивно це не звучало, але цьому посприяла сама мати. «Іншого вибору в мене не було — або тюрма, або кладовище, — зітхає Валентина Петрівна. — Він уже став ін’єкційним наркоманом, збував із моїм кумом по селу наркотики, вдома жити було просто неможливо. Я вимушена була заявити на нього в міліцію, посадити за ґрати. Це моє велике горе, мій біль…»

Знаючи те, що син Валентини Федюк відбуває покарання, Геннадій Сухаревський почав писати, що займеться хлопцем, — мовляв, дізнається про його поведінку і про те, чи не тримає той часом заборонених предметів у камері. Яким чином він збирається це з’ясовувати, можна лише гадати. Швидше за все, через своїх старих знайомих, бо ж, як виявилося, сам «журналіст» Сухаревський — рецидивіст зі стажем. 16 років свого життя він провів за ґратами — крадіжка, грабіж, убивство…

Про минуле Геннадія Сухаревського добре знають в окрузі. Тож для порядної людини навіть припущення про можливий зв’язок голови ОТГ із колишнім рецидивістом є дикістю. Втім, на думку старости Головеньок, такий зв’язок більш ніж очевидний. Інакше як пояснити таку поведінку Любові Норикової?

— Як відомо, землями за межами населеного пункту розпоряджається Держгеокадастр, — пояснює Валентина Фелюк. — Норикова зібрала збори села і нацькувала на мене людей, мовляв, я роздаю землю. Мене почали принижувати, а вона стояла і потирала руки. Така ж історія з паями. Вони запустили чутки, ніби я маю у власності 24 паї і отримую за них 140 тисяч гривень виплат. Мене просто зацьковують за правду, яку я оприлюднила.

Зарплата голови — 38 тисяч гривень

ЯКА Ж та правда, і за що цькують голову села? Все через гроші! «На сесії депутати голосували за зарплату голови ОТГ 15 тисяч 860 гривень. Це з урахуванням щомісячної премії розміром 100% посадового окладу, — пояснює виконувач обов’язків старости села Головеньки. — Та вона отримує 200%. До цього треба додати ще 100% премії до дня місцевого самоврядування і державних свят. Виходить ще три посадові оклади щомісяця», — обурюється Валентина Федюк.

Відтак щомісячна зарплата Любові Норикової з усіма надбавками та преміями — майже 40 тисяч гривень. До цього сміливо можна додати й інші виплати — матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань і допомога на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки.

Згадаймо ще й роздутий штат працівників Височанської сільської ради! Які насправді зарплати у її працівників і яка доцільність утримання такої їх кількості, чи правда, що людина з чотирма судимостями працює в сільській раді, скільки відсотків бюджету громади «з’їдає» адміністративний апарат Височанської сільської ради разом із її головою, ми повідомимо читачам після отримання відповіді на надісланий інформаційний запит. Для порівняння: середня зарплата міського голови Чернігова — міста з населенням понад 300 тисяч чоловік — торік становила 39,5 тисячі гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове