Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

До перевірки будь готовий!

Олена КОЩЕНКО.

У КОМАНДІ Володимира Зеленського анонсували «жорстку і тотальну перевірку всіх соціальних виплат», які у країні нині сукупно становлять понад 750 мільярдів гривень. Під верифікацію (перевірку) потраплять мільйони пенсіонерів, субсидіантів, студентів, безробітних, матерів-одиначок… Загалом усі отримувачі виплат із державного і місцевого бюджетів, Пенсійного фонду або Фонду соціального страхування. У повідомленні Офісу Президента наголошується: якщо з’ясується, що хтось незаконно скориставсь допомогою, він «повинен буде повернути гроші державі». Навіть якщо чиновники фіскальних служб виявили їх через три роки, а саму виплату вже скасували.

Відповідний законопроект, ініційований депутатською фракцією «Слуга народу», вже зареєстровано у парламенті. Він передбачає ряд нововведень. Так, спочатку для спрощення процедури перевірки всі анкети громадян, які впродовж трьох останніх років отримували будь-які пільгові виплати, зведуть в Єдиний, загальнонаціональний, соціальний реєстр. Чиновники, котрі знайшли порушення, передають інформацію органу, який проводить виплату. Ті ще раз перевіряють інформацію і ухвалюють рішення про те, чи справді гроші платили незаконно. Тоді порушник буде зобов’язаний повернути все «зайве» державі. Якщо відмовиться це зробити — влада через суд може домогтися повернення незаконної матеріальної допомоги.

Замість строку — ін’єкція

ЗАКОН, який передбачає запровадження публічного загальнонаціонального реєстру педофілів та їхню примусову хімічну кастрацію у разі зґвалтування дитини до 14 років, не набуде чинності. Його заветовано. У президентських зауваженнях наголошується, що він може порушувати невід’ємні права засуджених, закріплені Конституцією. Як-от право на життя, адже документ передбачає введення спеціальних препаратів таким засудженим, «не залежно від наявності протипоказань до них, що може мати наслідком погіршення стану здоров’я або стати причиною передчасної смерті особи». Щодо реєстру, то зазначається, що оприлюднені персональні дані є втручанням у приватне життя особи, яка відбула покарання, ускладнить її соціальну адаптацію. При цьому Володимир Зеленський звертає увагу на ухвалений у першому читанні інший проект аналогічного закону (№6607), який припускає інший підхід щодо застосування хімічної кастрації — заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру. Вищезазначений документ передбачає обмежений допуск до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього.

У банк із закордонним паспортом

НБУ дозволив банкам обслуговувати клієнтів не лише за внутрішнім громадянським паспортом, а й за закордонним. Водночас у його постанові наголошується, що це єдиний додатковий документ, який банки можуть використовувати для ідентифікації клієнтів. Тобто всі інші посвідчення, як-от водійські права, студентські квитки та пенсійні, «не можуть використовуватись для обслуговування у фінустановах».

Перетнули столітній рубікон

СЬОГОДНІ в Україні проживають 1078 громадян, яким уже виповнилося 100 років і більше. Своєрідний геронтологічний рекорд, можна сказати. Адже за всі роки незалежності ще жодного року стільки пенсіонерів такого поважного віку не значилось у Пенсійному фонді України, про що також не проминув повідомити Держстат. На цьому тлі дисонансом виглядають інші дані: наразі у країні смертність удвічі перевищує народжуваність. Як мовиться, без коментарів. А скільки загалом населення в Україні, цього вже, напевне, достеменно не знає навіть Держстат, адже востаннє перепис проводився аж 2001-го.

Жіночо-чоловічий туалет. А чому б і ні?

ПОЧИНАЮЧИ з листопада нинішнього року в Україні набувають чинності нові Державні будівельні норми (ДБН). Вони передбачають у громадських місцях гендерно нейтральні санвузли, тобто вбиральні, спільні для чоловіків і жінок. При цьому якщо нині, приміром, у закладах харчування до 50 посадкових місць дозволялось їх узагалі не облаштовувати, то наприкінці осені у новоспоруджуваних або вже реконструйованих кафе та кав’ярнях вони мають бути незалежно від можливої максимальної кількості відвідувачів. Водночас у нових ДБН прописано й обов’язкове проектування вбиралень, доступних для людей із інвалідністю, а якщо змога — і сповивальних столиків для немовлят. Отже, доведеться звикати до гендерно нейтральних туалетів.

Легалізація зброї не на часі

ЛЕГАЛІЗАЦІЇ вогнепальної зброї в Україні не буде, як і узаконення вільної купівлі короткоствольної цивільним населенням. Принаймні найближчими роками. Таку відповідь дав Президент на відповідну петицію, яка зібрала понад 25 тисяч підписів на його офіційному сайті. При цьому Глава держави назвав кілька причин відмови. Зокрема й ту, що у зв’язку з агресією Росії на руках у населення перебуває дуже багато незаконної зброї. Як відомо, сьогодні в Україні дозволений продаж травматичної зброї, гладкоствольної та нарізної — карабіни, гвинтівки, штуцери. Травматичні пістолети, зокрема, можуть купити співробітники органів правопорядку, судді, адвокати і журналісти. Тим часом, за словами експертів, на чорному ринку квітне торгівля забороненою зброєю. Навіть відомі розцінки: граната — від 500 грн, пістолет типу ПМ — від 500 доларів, автомат Калашникова — від 1000 доларів. Рясніє такими пропозиціями і Інтернет. Щоправда, у переважній більшості це ошуканство. Після отримання грошей шахраї просто зникають.

Заробітчан не вистачає

ЧЕХІЯ вже вдруге за цей рік збільшила річну квоту на залучення працівників з України на роботу на національних підприємствах. Із нинішніх 19,6 тисячі осіб вона зросла до 40 тисяч.

До речі, нині на заробітках за кордоном перебуває майже кожен п’ятий українець — це 3,2 млн працездатних громадян країни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове