Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Отакої!

У чужих стінах

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Нинішній навчальний рік 530 учнів середньої школи №1 міста Перещепине, що у Новомосковському районі на Дніпропетровщині, не змогли розпочати у своєму навчальному закладі, оскільки він зараз у напівзруйнованому стані. Чому так сталося?

ЧИМАЛА — на чотири поверхи — школа у Перещепиному була збудована ще у 1973 році минулого століття. Тоді вона вважалася чи не найкращою у сільській місцевості області. Але відтоді жодного разу не ремонтувалася як слід, тож перебувала в аварійному стані. І от нарешті 2 червня цього року розпочався капітальний ремонт закладу. Керівництво недавно створеної Перещепинської міської об’єднаної територіальної громади квапилося, щоби встигнути закінчити всі роботи до 1 вересня, адже іншого приміщення, яке могло б прийняти на навчання більш ніж півтисячі учнів, у місті немає.

Але у перші дні серпня раптово припинилася подача електроенергії й усі роботи на напівзруйнованому об’єкті зупинилися.

З якої ж причини електрики відрізали електропостачання? Виявляється, ОТГ заборгувала чималу суму за електроенергію. Чому ж вчасно не сплатили? Не знайшлося необхідної суми у скарбниці?

— Гроші є! — обурюється голова Перещепинської міської ОТГ Володимир Савельєв. — Але ми не могли через реформу в енергетичній галузі та запровадження так званого ринку електроенергії…

Справа в тому, що згадані Володимиром Івановичем нововведення вилилися у створення в рамках Дніпровської паливно-енергетичної компанії, яка постачала електроенергію Перещепиному, двох різних і не залежних одна від одної служб — електричних мереж та з надання енергетичних послуг. З обома ними споживачі мали укладати нові угоди. Щоб їх підписати, порахували перещепинці, вони протягом 26 днів систематично їздили то у Новомосковськ, то в Дніпровське обленерго, каже Володимир Савельєв, але і там, і там їм радили «терпляче чекати своєї черги». Посилалися на те, що працівники надто завантажені переукладанням договорів і відразу до всіх споживачів руки не доходять.

— Тим часом ДПЕК не квапився оформляти документи на продовження постачання електроенергії. Через їхню відсутність казначейство не пропускало наші кошти за використаний раніше струм, — підводить риску голова Перещепинської ОТГ.

Склалася безглузда ситуація: одні надто довго зволікали з укладанням нових договорів, а інші дали команду припинити постачання електроенергії вимушеним боржникам. Про неминучі фатальні наслідки й слухати не бажали.

І хоч, за словами керівниці відділу освіти ОТГ Лариси Явтуховської, всі діти вчасно сіли за парти, радості від цього мало. Приміщення, де відбуваються уроки, за два з половиною кілометри від міста, до того ж воно не може вмістити усіх учнів одночасно. Тож довелося спішно налагоджувати підвіз учнів автобусами, а навчання організовувати у дві зміни. Зважте ще й на те, що Перещепинська міська ОТГ — це колишня місцева і ще п’ять сільських рад. Разом 21 населений пункт! Перещепинська школа для них — опорна. Це той випадок, коли діти стали заручниками нескінченних сучасних реформ та їх недолугих виконавців.

Тим часом директор школи Таїсія Малиновська повідала про ще одну причину цієї надзвичайної ситуації. Замовником відновлення школи була і залишається обласна держадміністрація. Чільники області, котрі обіцяли реконструювати школу за літо, зникли у вихорі останніх політичних подій. А услід за цим посеред літа, саме коли об’єкт відрізали від електропостачання, припинилося й фінансування ремонту: виконавцеві робіт, обласному управлінню капітального будівництва, не було перераховано жодної гривні. ОДА письмово поінформувала громаду, що, мовляв, з обласного бюджету було надано сім мільйонів 581 тисячу гривень. Решту — 58 мільйонів 240 тисяч — мали переказати з Державного бюджету України, одначе від головного розпорядника коштами — Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства — «інформація стосовно капремонту школи у Перещепиному відсутня».

Облуправління капітального будівництва радить перещепинцям набратися терпіння: «Ось-ось з’явиться ясність». Заспокоює і обласна рада: «Гроші є, просто… на рахунку їх поки що немає».

Тобто ніхто з чиновників навіть не береться спрогнозувати, коли може закінчитися скандальний ремонт школи у Перещепиному. Неважко уявити, що думають з приводу цього батьки учнів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове