Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Волинь

Надія на пізні зернові

Лідія ВАЩУК.

ОБЛАСТЬ завершила збір ранніх зернових та зернобобових із врожаєм майже 960 тис. тонн. Перетнути торішній результат не вдалося в основному через дефіцит вологи у період наливання зерна. Однак за рахунок гарного стану пізніх зернових, зокрема кукурудзи, попередні розрахунки дають змогу сподіватися, що валовий збір усе ж буде на рівні, а можливо, й більший, ніж торік. Щодо цін, то вони поки що зупинилися на відмітці 4200-4450 грн/т на пшеницю, 4100-4200 грн/т — на ячмінь.

Виручають селянські сини

НЕВДОВЗІ розпочнеться осіння призовна кампанія. В облдержадміністрації відбулася нарада, на якій обговорювалися питання підготовки до неї. На жаль, наголошували учасники заходу, більше половини населення призовного віку порушує закон і ухиляється від армійської служби. Зокрема, підсумками останнього, весняного, призову регіон похвалитися не може. Так, наприклад, у Камінь-Каширському районі план призову на строкову службу виконали лише на 63,8%, Любомльському — 67,4%, Нововолинську — 67,9%, Володимирі-Волинському — 71,4%, Луцьку — 72%. За словами начальника відділу комплектування та призову військкомату Юрія Кучера, найнижчі показники у містах. У сільській місцевості норми виконані і подекуди перевиконані. У Ковелі до військкоматів прийшло 66,7% призовників, а у Ковельському районі план із призову виконано на 188%. Водночас через прогалини у законодавстві притягнути до відповідальності ухилянтів дуже складно. За результатами весняного призову було відкрито лише 34 провадження щодо ухилення від служби.

Нашестя

ЦЬОГО року Горохівський район особливо потерпає від засилля амброзії. Через це днями райдержадміністрація ухвалила рішення про запровадження карантинного режиму на території села Цегів Мар’янівської сільської ради площею 0,05 га, визначені термінові заходи щодо локалізації та ліквідації небезпечної для здоров’я людини рослини.

Тим часом Рожищенський район окупував американський білий метелик, або так звана волохата гусінь. Фахівці кажуть, що цього року склалися сприятливі умови для розмноження цього шкідника. Об’ївши шовковиці, дуби і клени, він перейшов на інші дерева. Місцева влада разом зі спеціалістами Держпродспоживслужби склали план заходів боротьби із гусінню. Людям же радять, щойно помітивши на рослині її специфічне павутиння, зробити факел і обережно його спалити. Тоді знищиться яйцекладка і личинки не розвиватимуться. Верхні гілки, до яких важко дістати факелом, потрібно зрізати і спалити.

Місцева пожежна охорона

ВОЛИНСЬКІ ОТГ одними з перших в Україні взялися за створення власних добровільних пожежно-рятувальних розділів. Так, у найбільшій громаді краю — Любешівській — уже кілька років функціонує Центр безпеки громадян. Облаштовувати його почали чи не в першу чергу після об’єднання громади. Адже ОТГ має площу 11 тисяч гектарів у Поліській природній зоні, ліси й торфовища якої більшу частину року перебувають під загрозою загоряння. А через віддаленість від центру області громаді часто доводиться самотужки дбати про безпеку на дорогах, надавати допомогу при ДТП. «Наш Центр безпеки має представництво у п’яти населених пунктах громади, — розповідає голова Любешівської ОТГ Олег Кух. — Маємо 15 водіїв, які отримують «білу» зарплату, навчаються, мають усі необхідні допуски. Решта працює на добровільних засадах, за що громада їм дуже вдячна. Автопарк забезпечений запчастинами, пально-мастильними матеріалами. Завдяки участі у програмі Транскордонного співробітництва Польща—Україна—Білорусь 2014-2020 отримали кошти на пожежний та необхідний для допомоги при ДТП інвентар». Загалом, за інформацією заступника голови обласного управління ДСНС Олега Билиці, в регіонті вже діє 103 загони місцевої пожежної охорони.

Повернувся солдат додому

У ЛУЦЬКУ відбулася церемонія перепоховання останків захисника Вітчизни Олександра Білоуса. З початком російсько-української війни він, офіцер у відставці, поїхав боронити державу у складі добровольчого батальйону і загинув 5 вересня 2014 року в районі селища Металіст Луганської області. Воїна поховали на кладовищі міста Старобільськ як тимчасово невстановленого захисника України. Лише через п’ять років вдалося ідентифікувати його тіло за аналізом ДНК. І ось Олександр Білоус повернувся на рідну землю. Після жалобних урочистостей у Луцьку героя поховали на Алеї Слави у селі Гаразджа Луцького району. Того дня в обласному центрі був оголошений День жалоби.

Громади сказали: «Ні!»

ГРОМАДИ Пнівненської та Тоболівської сільських рад Камінь-Каширського району, а також представники Гуто-Боровенської ОТГ на громадському обговоренні виступили категорично проти планів КП «Волиньприродресурс» видобувати бурштин на їхніх землях. Люди бояться, що після видобувних робіт бурштинокопачів земля залишиться непридатною для господарювання. Діалог між селянами та видобувниками був напружений. Наостанок люди сказали: «Ми вас почули. Наша відповідь: ні. Їдьте із цим додому». Представники місцевої влади радять «Волиньприродресурсу» проводити ширшу просвітницьку роботу серед місцевого населення щодо своєї діяльності, організовувати зустрічі з громадами, розповідати про свої природоохоронні заходи. Поки ж без згоди жителів сіл видобувати бурштин на їхніх територіях ніхто не дозволить.

На межі екологічної катастрофи

ОДНА із околиць Ковеля окутана смородом. Він лине від залізобетонних конструкцій, які колись були очисними спорудами колишнього крохмального заводу. На початку 1990-х років минулого століття підприємство зупинилося, за залізобетонними баками ніхто не доглядав. У 2017-му було вирішено захоронити в них відходи тваринного походження Державного підприємства «Укрветсанзавод». На реконструкцію резервуарів було виділено 1,5 мільйона гривень (1,3 мільйона — з обласного, 159 — з держбюджету, 78 тисяч — із бюджету міста). Їх очистили, обшили ізоляційним матеріалом і поштукатурили. І ось не минуло й двох років після капітального ремонту, а залізобетонні конструкції вже тріщать по швах. Жителі Ковеля вимагають від місцевої влади та екологічних служб вжити негайних заходів, щоб не допустити екологічного лиха.

Замість дуба «Сонячне дерево»

ДНЯМИ у селі Велимче, що у Ратнівському районі, буревій повалив 300-літній дуб, який ріс навпроти приміщення сільради. Це дерево було місцевою історичною пам’яткою, жителі села ставилися до нього із великою шаною, оберігали. Біля дуба відзначали свята, спорудили сцену для проведення концертів.

Колись поряд з цим місцевим раритетом був клуб, але 20 років тому його аварійну будівлю розібрали. Після створення Велимченської ОТГ її керівництво узялося за будівництво нового будинку культури. «Вже розроблена проєктно-кошторисна документація на зведення Центру культури, розвитку особистості та дозвілля. Плануємо подати цей проект на конкурс Мінрегіону «Найкращі практики місцевого самоврядування», — розповідає голова Велимченської сільської ради Анастасія Павлович. — Але тепер хочемо його доповнити: на місці, де стояв дуб, створити нову візитівку села і зону відпочинку «Сонячне дерево».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове