|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Про хороші та погані бактерії Андрій ШАВОРСЬКИЙ, гастроентеролог. Вчені з’ясували, що 80 відсотків імунних клітин зосереджені в кишківнику, а імунітет, як відомо, — головна зброя організму в боротьбі зі збудниками захворювань. Корисні бактерії утворюють своєрідний захисний бар’єр між чужорідними мікробами й стінками кишківника, пригнічуючи патогенну мікрофлору та активуючи імунні механізми. У РАЗІ порушення мікрофлори кишківника страждає не тільки імунна система. Організм втрачає здатність нормально перетравлювати їжу, а отже, порушується процес усмоктування корисних речовин. Численні дослідження довели, що цей дисбаланс має безпосередній вплив на збільшення маси тіла. Мікрофлора також позначається на психічному стані людини і на роботі мозку. Важливу роль у цьому процесі відіграють особливі речовини, котрі виробляють хороші бактерії, які взаємодіють із мозком через блукаючий нерв і ендокринну систему. У ході досліджень було продемонстровано, що кишкові бактерії регулюють рівень серотоніну — так званого гормону щастя. Коли порушується баланс корисних мікроорганізмів, вони втрачають здатність боротися з патогенною мікрофлорою, яка продукує токсичні речовини. Щоденне отруєння організму власними токсинами призводить до виникнення хронічної втоми, зниження працездатності. Правильне харчування, помірні фізичні навантаження, стабілізація режиму відпочинку і сну — важливі умови доброго самопочуття й здоров’я мікрофлори організму. Що має бути у раціоні харчування, щоб підтримати життєдіяльність корисних бактерій. Клітковина. Хороші бактерії живляться клітковиною, якої багато в овочах, фруктах, зернах. Пектин. Іще одним живильним субстратом для хороших бактерій кишківника є пектин, на який багаті чорна смородина, буряки, яблука, сливи, абрикоси, аґрус і гарбузи. Інулін. Це складний вуглевод — пребіотик, тобто сировина, що переробляється мікрофлорою кишківника й стимулює її життєдіяльність. Є інулін у топінамбурі, цибулі, бананах, родзинках, спаржі й артишоках. Лідер за його вмістом цикорій. Часник. Пригнічує активність патогенних бактерій. А ще містить інулін, тобто дає хорошим бактеріям живлення. Квашена капуста. Має у своєму складі корисні молочнокислі бактерії Lactobacillaceae, якими охоче ділиться зі шлунком і кишківником. Хрін. Протей, клебсієла, синьогнійна паличка — цих паразитів, що нищать мікрофлору, вбиває хрін. Уживайте цю приправу. Журавлина. Однією з властивостей цієї унікальної ягоди є поліпшення мікрофлори. Корисні бактерії ростуть і розмножуються, живлячись вуглеводами журавлини. Це один із найкращих пребіотиків, стверджують учені. Кефір. У людей, які регулярно п’ють цей кисломолочний напій, набагато підвищується кількість корисних лактобактерій у кишківнику. Для поліпшення мікрофлори кишківника слід відмовитися від їжі з високим умістом швидких вуглеводів, тобто від борошняного та солодкого. Погані бактерії харчуються булочками, печивом і тістечками. Версія для друку До списку статтей |