|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Лікує «правильний» білок Наталя САМІЙЛЕНКО, ендокринолог. У діабетиків, особливо 2-го типу (інсулінонезалежних), часто підвищується рівень цукру в крові після того, як вони поїдять чогось смачненького. Як же запобігати цьому? ЦУКРОВИЙ діабет — це порушення, що виникає внаслідок дефіциту гормону інсулін. Діабет 2-го типу характеризується відносним його дефіцитом. Виникнення цього типу недуги залежить від того, як харчувалася людина протягом багатьох років. У разі захворювання потрібно вживати продукти, які мають глікемічний індекс, нижчий за 50. Ліпше відмовитися від продуктів із дуже високим індексом глікемії, таких, як цукор, біле борошно, очищений рафінований рис, вівсянка, картопля, морква, буряки, мед. Щодо солодощів, то зрідка дозволяється два квадратики чорного шоколаду; дві штучки кураги, але в першій половині дня, адже можливість організму утилізувати вуглеводи до вечора різко знижується. А в другій половині дня і ввечері слід уживати овочі, зелень, легкий білок: із крупів можна гречку, темний неочищений рис, перловку, пшоно. Із раціону потрібно вилучити банани, виноград, персики, нектарини, солодкі сорти яблук. Інші фрукти варто їсти лише в першій половині дня. А ось ягоди, надто темного забарвлення, рекомендуються, вони мають низький глікемічний індекс. Особливо корисні чорниці, які здатні знижувати рівень цукру в крові. Потрібно звернути увагу й на якість жирів у раціоні. Необхідно обмежити насичені жири: вершки, сметану, масло, жирне м’ясо. Вилучити всі м’ясні перероблені продукти: ковбаси, сосиски, балики тощо. М’ясо не рекомендується смажити, оскільки в ньому під час такого приготування збільшується кількість жирів. Також під забороною мають бути продукти з гідрожирами: маргарин, майонез, багато молочних десертів, зокрема морозиво, тощо. Рекомендовано такі жири, як оливкова, кунжутна, гарбузова олії та розторопші. Корисною буде риба, особливо жирних сортів (у ній є потрібний організму риб’ячий жир). У раціоні людей із підвищеним цукром у крові важливу роль відіграє білок. Він має бути «правильний», тобто такий, який відносно легко засвоюється. Акцент у харчуванні слід робити на легких білках: яйцях, рибі, морепродуктах. Джерелом рослинного білка є сочевиця, квасоля, горіхи. Із тваринних продуктів пацієнтам рекомендовано нежирні молочні продукти, зокрема м’який сир (не знежирений, а саме слабкої жирності, 4-5%); кисломолочні напої: кефір, кисляк. Ці білкові продукти варто вживати ввечері. Крім того, їх необхідно обов’язково доповнити некрохмалистими овочами, зокрема зеленими листковими овочами всіх видів. Важливо також дотримуватися п’яти-, шестиразового вживання їжі. Версія для друку До списку статтей |