Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виклик самій королеві

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через Brexit Борис Джонсон опинився на межі відставки.

Докладніше...
Уряд меншості святкує перемогу

ПОРТУГАЛІЯ. На парламентських виборах упевнено перемагають соціалісти.

Докладніше...
Стратегічний проєкт

ПОЛЬЩА підписала договір на будівництво судохідного каналу в обхід Росії.

Докладніше...
Нідерланди, а не Голландія

НІДЕРЛАНДИ. Уряд припинив використання назви країни Голландія.

Докладніше...
Підтримки вже не буде

США відмовилися від проведення у Сирії спільної з Туреччиною операції.

Докладніше...
Спрацювали на упередження

ІНДІЯ. У Нью-Делі почалась спецоперація через загрозу атаки кашмірських бойовиків.

Докладніше...
Усім аеропортам аеропорт

КИТАЙ. У Пекіні відкрився другий міжнародний аеропорт «Дасін».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Таке різне лідерство

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЯК ВІДОМО, останні кілька років Україна є одним із головних постачальників агропродовольчої продукції до Євросоюзу. Цього року за цим показником ми вийшли на третє місце, випередивши такого аграрного гіганта, як Китай. Перше місце залишилося за США, друге — за Бразилією.

Але водночас наша країна відзначилась і сумнівним лідерством. Ми на останньому місці в Європі за рівнем державної підтримки агропромислового комплексу. Торік в Україні обсяг коштів за програмами підтримки розвитку АПК становив чотири євро на га. Тим часом у Естонії та Румунії — 164 та 197 євро відповідно, у Латвії — 158 євро. Найбільше державної фіндопомоги отримує агропромисловий комплекс Греції (945 євро на га), Словенії (738) та Нідерландів (715). І попри таку велику різницю у ставленні держави до своїх, образно кажучи, гречкосіїв, Україна успішно конкурує і на європейському, і на світовому аграрних ринках. Ми таки унікальна нація.

Чи з цього треба починати?

ЯК ВІДОМО, нова влада ініціювала тотальну перевірку отримувачів агродотацій. Одразу три силові органи — НАБУ, ДБР і Нацполіція — розпочали перевірки фермерів, які торік інвестували в будівництво інфраструктури АПК. Одними з перших під прес правоохоронців потрапили агропідприємства «Кищенці» на Черкащині та «Урманське» на Тернопільщині. Слідчі проводять виїмки документів і допитують співробітників. За словами колишньої екс­чільниці МінАПК, яке Зекоманда блискавично ліквідувала, перевірки видачі та розподілу агродотацій у їхньому відомстві засвідчили відсутність порушень. А от у фермерів такі дії правоохоронців лише посилять недовіру до держави.

Мовою статистики

ЗА ДАНИМИ Держстату, у вітчизняній аграрній галузі спостерігається тенденція до скорочення числа штатних працівників. Так, середньооблікова їх кількість у сільському господарстві становила 408 тис. осіб, що на 3,1% менше, ніж торік (420,7 тис. осіб) і на 6,5% менше, ніж станом на серпень 2017 р. (436,5 тис. осіб).

Водночас зарплата аграріїв зростає. Так, станом на серпень 2019 р. середня заробітна плата в сільському господарстві становила 8 703 грн, що на 17,5% більше, ніж роком раніше (7 408 грн). А у порівнянні з серпнем 2017 р. середньомісячна зарплата працівників сільського господарства зросла на більш ніж 50%.

Втім, згідно з статистичними даними Державної служби зайнятості, середня зарплата аграрія — 5 984 грн, а за інформацією сайта AgroRobota.сом у серпні працівники агрокомплексу отримували пересічно 15,7 тис. грн. Така різниця у даних пояснюється тим, що Держстат отримував їх від фіскальних органів, а ДСН та AgroRobota аналізували власні бази запитів і пропозицій на ринку праці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стане ще складніше?
Читати
Нам продадуть «джавеліни»
Читати
На «голівуд» час є...
Читати
Очікують конкуренцію
Читати
Державну — знати!
Читати
Насильству стоп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове