Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виклик самій королеві

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через Brexit Борис Джонсон опинився на межі відставки.

Докладніше...
Уряд меншості святкує перемогу

ПОРТУГАЛІЯ. На парламентських виборах упевнено перемагають соціалісти.

Докладніше...
Стратегічний проєкт

ПОЛЬЩА підписала договір на будівництво судохідного каналу в обхід Росії.

Докладніше...
Нідерланди, а не Голландія

НІДЕРЛАНДИ. Уряд припинив використання назви країни Голландія.

Докладніше...
Підтримки вже не буде

США відмовилися від проведення у Сирії спільної з Туреччиною операції.

Докладніше...
Спрацювали на упередження

ІНДІЯ. У Нью-Делі почалась спецоперація через загрозу атаки кашмірських бойовиків.

Докладніше...
Усім аеропортам аеропорт

КИТАЙ. У Пекіні відкрився другий міжнародний аеропорт «Дасін».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Затягуємо паски

Підготувала
Лариса ПИЛИПЕНКО.

Погода поки що тішить осіннім теплом. Але ось-ось настануть холоди і для українців почнеться нелегкий період — опалювальний сезон. Більшості доведеться добряче затягти паски, а тим, кому вже нікуди їх затягувати, перезимувати і не потрапити у борговий зашморг допоможе лише субсидія.

ТОЖ варто нагадати, що з 1 жовтня 2019-го уряд змінив порядок надання державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Постановою №807 від 14 серпня 2019-го Кабінет міністрів України удосконалив механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі, який був запроваджений у березні поточного року.

Відтепер одержувачі субсидії самостійно обиратимуть, куди їм перераховуватимуться кошти державної допомоги. Назву та реквізити фінансової установи потрібно буде вказати у заяві на отримання субсидії у безготівковій формі. Раніше відповідні рахунки відкривалися виключно в Ощадбанку.

Одержувачі субсидії, у яких відсутні рахунки в уповноважених банках, до надання інформації про платіжні реквізити отримуватимуть монетизовану субсидію через «Укрпошту» за адресою, вказаною при зверненні за субсидією.

Також, згідно із вищевказаною постановою, якщо для опалення житлового приміщення (будинку) одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ, та/або електрична енергія, субсидія призначається тільки на одну комунальну послугу.

Субсидію призначать одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). За рішенням комісії вона може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають на підставі договору наймання (оренди) житла. Житлову субсидію може одержати один із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають без укладеного договору оренди житла, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами.

Субсидію не нададуть одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Під час призначення субсидії враховуються такі доходи: зарплата після сплати ПДФО; пенсія; стипендія; соцвиплати, які призначаються структурним підрозділом із питань соціального захисту населення; допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування; грошові перекази, отримані із-за кордону; інші доходи.

Житлову субсидію не призначать, якщо:

— опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. м для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

— будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи із його складу має у власності транспортний засіб, що підлягає держреєстрації і з дати випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда). Це не стосується транспортних засобів, одержаних безоплатно чи придбаних на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення;

— у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і при цьому за інформацією ДПС, ПФУ у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір МЗП, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або вони або за них не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

— будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи із його складу протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії придбав або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних) згідно із соціальною нормою житла на суму, яка на дату оплати перевищує 50 тис. грн;

— структурний підрозділ з питань соцзахисту населення отримав інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати ж-к послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 НМДГ на день звернення за призначенням житлової субсидії;

— громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди або не сплачує суми до повернення;

— у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

Житлову субсидію за рішенням комісії можуть призначити у випадках, не передбачених відповідним положенням, і тоді її фінансуватимуть за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стане ще складніше?
Читати
Нам продадуть «джавеліни»
Читати
На «голівуд» час є...
Читати
Очікують конкуренцію
Читати
Державну — знати!
Читати
Насильству стоп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове