|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Захист від застуди ГРВI, кашель Олена КЛІЩ, знавець народної медицини. До літра води додати 150 г меду (три столові ложки) та 150 г цукру. Тримати протягом 20 хвилин на середньому вогні, знімаючи піну. Потім покласти 8-10 стовпчиків гвоздики, чайну ложку меленої кориці, один-два лаврові листки, тримати на слабкому вогні п’ять хвилин. Перецідити й додати трохи будь-якого ягідного соку, краще із журавлини, калини чи горобини. Настій випити гарячим — 200-300 мілілітрів за один раз. За перших ознак застуди (кашель, нежить, біль у горлі) випити 0,5 склянки теплої перевареної води з розчиненими в ній п’ятьма краплями йоду, після чого повільно розжувати зубчик часнику. П’ять сирих картоплин (необчищених) розрізати на чотири частини, додати до них 10 горошин чорного перцю, жменю насіння кропу, п’ять лаврових листків. Усе покласти в каструлю, залити повністю водою й варити до готовності. Не солити. Цей відвар треба випити, а картоплю з’їсти. Бронхіт Відвар подорожника є добрим відхаркувальним засобом. 20 г сухого листя залити 200 мл окропу, настоювати дві години, перецідити. Вживати по столовій ложці 3-4 рази на день. Узяти по 5 г листя підбілу і чорної бузини. Суміш залити однією склянкою окропу, настояти, закутавши, годину, перецідити й пити як чай тричі на день. Настій можна застосовувати й у разі запалення легенів. Узяти дві частини листя підбілу, частину трави материнки, дві частини ромашки аптечної. Дві столові ложки подрібненої суміші залити 0,5 л окропу. Настояти, закутавши, 5-6 годин, відцідити, вживати по 0,5 склянки перед їдою тричі на день у теплому вигляді. Дрібно нарізати апельсин разом зі шкіркою, покласти в каструлю з 50 мл води, засипати цукром (1:2), варити протягом 30 хвилин. Одну-дві столові ложки цього сиропу вживати, відчувши наближення нападу кашлю. Через певний час кашель пом’якшиться, а невдовзі припиниться зовсім. Лушпиння з 15-18 цибулин середнього розміру залити 1 л холодної води. Довести до кипіння й тримати на слабкому вогні, поки рідина не википить наполовину. Настояти до повного охолодження, перецідити. Пити відвар по дві столові ложки 4-5 разів на день (зберігається, не прокисаючи, 10 днів). Можна додати трохи меду. Цей засіб допомагає позбутися не лише застарілого настирного кашлю, а й хронічного чи гострого бронхіту. Очищену цибулину середнього розміру дрібно нарізати й залити склянкою окропу, настоювати 12 хвилин, перецідити. Можна підсолодити медом чи варенням. Випивши цей чай, одразу лягти в ліжко. За потреби процедуру повторити ще двічі. Ангіна Розвести три столові ложки солі в літрі гарячої води. Подихати над парою, біль у горлі припиниться. Розчинити 0,5 столової ложки солі в склянці води й прополоскати нею рот і горло. Сіль очистить горло від мікробів і зніме подразнення. Столовий червоний буряк дрібно натерти на тертці. На склянку тертої маси додати столову ложку 9-процентного оцту. Витримати суміш закритою в темному місці чотири години. Опісля відчавити крізь цупку тканину. Вичавки викинути, а соком полоскати горло кожні 2,5 години. Цей відвар успішно виліковує хронічну та фолікулярну ангіну. Профілактика грипу, вірусних захворювань Заваріть 0,5 чайної ложки кориці 1 л окропу, додайте дрібку чорного перцю й пийте з додаванням меду по склянці кожні 3-4 години. Це гарний захист від вірусів, коли всі навколо чхають і кашляють. Чотири стовпчики гвоздики розтерти на порошок, залити склянкою гарячого молока, настояти 10 хвилин. Пити малими ковтками, затримуючи в роті. Узяти по чайній ложці сухого імбиру й куркуми, 200 мл води. Закип’ятити воду, покласти в неї спеції та поварити на слабкому вогні хвилину, настояти під кришкою 20-30 хвилин, остудити, перецідити й пити малими ковточками. Версія для друку До списку статтей |