Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Об’єднуватись заради майбутнього

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Колаж Світлани Урбанської.

В Ізюмському районі хочуть створити об’єднану територіальну громаду. Другу за ліком. Перша сільська ОТГ, з центром в Осколі, живе й працює вже два роки. А от громада, створення якої ініціювали бугаївці, ніяк не народиться. Чому?

Iсторія проблеми

ІНІЦІАТИВНА група з Бугаївки запросила до майбутньої ОТГ ще чотири сільради — Чистоводівську, Бригадирівську, Куньївську, Олександрівську. Дві останні відмовились.

— Коли підрахували, скільки мешканців проживає у Бугаївці, Чистоводівці та Бригадирівці, то виявилося, що достатньо для створення громади, — каже голова Ізюмської РДА Любов Шамрай.

Утім, відомо, аби громада жила, потрібні кошти. Коли звели дебіт з кредитом, то виявилося, що після всіх витрат у підсумку на існування майбутньої громади залишилося ще 18 млн грн. Тобто не так уже й мало як на невелику ОТГ.

Отож почалася робота: було створено проєкт громади, ініціатори їздили по селах і переконували у необхідності об’єднання, проводилися збори мешканців. Насамкінець люди проголосували, і більшість дала згоду на об’єднання. Однак якщо депутати Бугаївської та Чистоводівської сільрад підтримали рішення своїх виборців, затвердивши проєкт рішення такого об’єднання, то в Бригадирівці з цим вийшла заковика.

Арифметика Жернового

КОЛИ я запитую бригадирівського сільського голову Володимира Жернового, чому він проти створення об’єднаної територіальної громади з центром у Бугаївці, а за приєднання до Ізюма, він на запитання відповідає запитанням: «Коли це я таке казав? Хто вам таке наплів?..» Пригадую розмову в Липчанівці з учителями, лікарями, працівниками місцевого господарства, депутатами Бригадирівської сільради, — тими, хто за створення сільської ОТГ… Справді, вони казали, що ніде пан Жерновий відкрито не висловив своєї позиції. Навіть на сесії сільради, коли стояло питання затвердження проєкту про об’єднання, він, кажуть, утримався… Але люди певні, що він за приєднання до дотаційного Ізюма, а не за створення спроможної сільської громади. Може, тому, що на зібраннях, де вирішувалася доля громади, у селах, на які Жерновий має вплив, чомусь завжди з’являлися представники міста, які починали агітувати за приєднання до Ізюма.

У мене після півгодинної розмови з Жерновим також склалося таке враження. От, наприклад, він каже, що три села їхньої сільради — Бабенкове, Бригадирівка та Федорівка «проти», і лише Липчанівка «за» об’єднання із Бугаївкою. То, мовляв, як іти проти волі людей? Але тут є певна маніпуляція. У перших трьох селах разом мешкає людей на порядок менше, аніж в останньому. А в даному разі рішення ухвалюється, якщо за нього проголосувала більшість не населених пунктів, а жителів, що мешкають на території Бригадирівської сільради загалом. Тож якщо дотримуватися букви закону, то громада має бути.

Напевне, маючи саме це на увазі, враховуючи волю виборців, депутати, які зібралися на сесію Бригадирівської сільради, здебільш проголосували за те, аби проєкт затвердити: сім осіб «за», троє «проти» і двоє «утрималися». Однак Жерновий тоді на сесії проголосив, що рішення не може бути схваленим, бо, мовляв, немає кворуму. Мені випало побувати в Липчанівці одразу ж після згаданої сесії. Так ось, під час зустрічі з людьми біля школи Тетяна Аносова, яка входить до робочої групи щодо створення ОТГ, не могла зрозуміти: мовляв, коли голосували за бюджет, від якого залежать зарплати і премії голові і його конторі, то семи голосів було достатньо, а тепер, бачте, ні.

Ходить брехня попід тином

ХОЧА пан Жерновий і не зізнається, за кого він, проте охоче ділиться «компроматом» саме стосовно тих, хто обстоює Бугаївську ОТГ. Каже, що голова РДА Любов Шамрай «хоче створити сільський округ для Ровчака і Заїки». Андрій Ровчак — це керівник найкращого в районі господарства «Восток», яке, маючи трохи більш ніж 4 тис. га землі, дає роботу близько чотирьохстам селянам у трьох районах. Сергій Заїка — керівник господарства в Липчанівці, що обробляє близько 2 тис. га землі, відновило ферму, розводить кролів.

Невідомі противники створення ОТГ поширювали на території Бригадирівської сільради плітки, що, мовляв, прийде Ровчак, забере їхніх корів, привласнить луки, зробить їх рабами…

— Я всіх запрошую до Бугаївки подивитися на місцевих «рабів», — дивується, як можна вірити таким нісенітницям, Ровчак, — з-понад 400 дворів у 300 з гаком стоять легкові авто й мікроавтобуси.

Звісно, Володимир Жерновий, напевне, заперечуватиме будь-яку причетність до поширення таких пліток. Щоправда, одну з побрехеньок мені вдалося почути саме з його вуст. Мовляв, на людей тисли ініціатори створення об’єднаної громади. «Вони (прихильники створення ОТГ. — Авт.) роздавали по 200 грн, — каже сільський голова. — Особисто я не бачив, хто кому давав… Але якщо люди кажуть, то напевно, так воно і було».

Якби ж я розповів пану Жерновому, що про нього дехто казав мені позаочі, то він би дуже здивувався. Адже перед цим він мені вихвалявся, що й дороги за його каденції поремонтували, і освітлення провели… Мені у Липчанівці показували ці дороги — вибоїна на вибоїні. Вчителі цього села розповідали про школу, яка так і не стала опорною, що позначилося на її фінансуванні, про амбулаторію сімейного лікаря, яку закрили…

А ось думка не когось невідомого, а голови Ізюмської РДА:

«Пана Жернового свого часу волею громади було посаджено на «царство», — каже Любов Шамрай. — А тепер він хоче приєднати громаду до міста й отримати собі вічне старостинство».

Свої слова пані Шамрай пояснює так: якщо села приєднають до Ізюма, то виборів не буде, старосту призначатиме виконком міськради, а якщо створюватиметься громада, то потрібно буде обирати і голову, і старост… Отож, мовляв, бригадирівського голову не хвилює, що в людей не буде роботи, що податки собі забиратиме місто. Більшість депутатів, котрі вирішуватимуть, які школи утримувати, а які закрити, представлятимуть Ізюм, бо там більше населення. Бригадирівська ж громада друга в районі за податками, і її, вважає Любов Шамрай, голова хоче піднести місту на тарілці з голубими берегами, щоб стати старостою.

Село чи місто?

ПЕРЕСЛУХАВШИ десятки людей, доходиш висновку, що сільська громада ніяк не може зорганізуватися через те, що люди, замість того аби думати про майбутнє села, живуть емоціями, в основі яких почасти меркантильний інтерес. Хтось боїться втратити посаду, інший хоче мати зиск, не сплачуючи належних податків. Фермер Сергій Заїка повідав, що деякі його колеги, що обробляють землю часом без договорів, проти об’єднання в сільську громаду, де все буде по закону і всі податки й платежі доведеться сплачувати. Отож і вони збурюють селян.

Із Заїкою погоджується і чистоводівський сільський голова Нерсес Нерсисян. На його думку, одна з головних причин того, що депутат райради, фермер з їхнього села Леонід Панасенко проти створення ОТГ, така: нещодавно він платив за оренду ставка лише 20 тис. грн, а тепер, після оцінки землі, йому чи тому, хто купить корпоративні права на його господарство, доведеться викладати у декілька разів більшу суму.

Однак основне, як на мене, те, що тут зійшлися два світи. Одні кажуть: «Збудуєте дорогу, привезете дров, то проголосуємо за вашу громаду». Хто більше пообіцяє сьогодні, за того і вони. А що і як воно буде в майбутньому, їх не цікавить.

У решти, себто прихильників створення сільської громади, інші підходи до розв’язання проблем. Скажімо, в Ізюмі промисловість лежить, люди їздять світами у пошуках роботи, а на зустрічі з селянами представники міста розповідають про басейни й парки розваг, які вони будуватимуть.

— Для нас головне, щоб з’являлись робочі місця, — стверджує член робочої групи з Бугаївки Людмила Малахова. — Для цього потрібно створювати переробні підприємства, кооперативи, які прийматимуть у людей молоко за нормальними цінами, перероблятимуть, реалізовуватимуть продукцію, комунальні підприємства, наприклад, з переробки чагарників, що розрослися довкола, на пелети для опалення…

Словом, їхня мета — не чекати і просити милостиню, а заробляти і жити достойним життям.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову на газову «голку»?
Читати
Запевняють: тарифи не зростуть
Читати
Почалася «зачистка» невгодних
Читати
Готуйтесь до нових грошей
Читати
З лікарняними проблема
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове