Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Операція «Мігрант»

Галина ВЕРНИГОРА.

НА ТЕРИТОРІЇ області завершився місячник профілактичних заходів «Мігрант». Упродовж нього правоохоронці перевіряли місця імовірного перебування іноземних громадян, зокрема гуртожитки, готелі, приватні адреси, навчальні заклади, а також ринки, вокзали і транспортні засоби. «Виявлено 230 порушників законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Стосовно 131 із них прийнято рішення уже найближчим часом депортувати до країни походження», — поінформувало обласне управління державної міграційної служби. Втім, офіційні цифри — крапля в морі. Як стверджують експерти, реально проблема масштабніша у сотні разів. Вочевидь, таки вміють нелегали якось «домовлятись» із чиновниками різних служб, щоб спокійнісінько собі жити на виду у всіх, порушуючи вітчизняне міграційне законодавство.

Сімейна молочна ферма

ЖИТЕЛІ сільських територій Баранівської об’єднаної територіальної громади першими в області приєдналися до проєкту «Створення сімейних молочних ферм», втілюваного в Україні за фінансової підтримки Євросоюзу. Нині фахівці надають селянам консультації щодо облаштування ферм. Усі охочі мають можливість відвідати сімейні молочні господарства в інших областях, аби ознайомитися з їхніми реальними можливостями.

Перевага сімейних ферм у тому, що вони можуть напряму і за вищою вартістю реалізовувати молоко великим підприємствам — виробникам набілу. В той час як нині одноосібники здають надоєне посередникам, які занижують закупівельну ціну. Про готовність закуповувати молоко в Баранівській ОТГ вже заявили Радивилівський молокозавод, «Молокія», «Галичина», «Хмельницька маслосирбаза». Поки що у кооперативі 38 членів, проте іще є бажаючі до нього приєднатися. Очікується, що теплої пори там можуть реалізувати близько 800 літрів молока на добу, а взимку, коли рівень надою традиційно знижується, — приблизно 300.

Вшанували пам’ять бійців армії УНР

У СЕЛІ Базар Народицького району вшанували пам’ять похідної групи армії Української Народної Республіки, які не погодилися на пропозицію перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні.

…17 листопада 1921 року під селом Малі Міньки (це поблизу села Базар) під час Другого зимового походу армії УНР відбувся бій Волинської групи армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника з 9-ю Кримською дивізією Григорія Котовського. У бою загинули понад 400 українських солдатів і офіцерів, 537 опинилися в полоні, з яких десятки поранених померли, а 359 полонених перевели до Базара й утримували в церкві. Попри катування жоден із них не погодився перейти на службу до Червоної армії, за що у листопаді 1921 р. були розстріляні.

В пам’ять про їхній подвиг у селі Базар споруджено меморіал, до якого патріотичні організації, місцеві жителі, студенти, влада та духовенство поклали квіти. Там же відбувся мітинг. Промовці зазначали, що і сьогодні воїни УНР є прикладом патріотизму для сучасників, взірцем, як треба берегти державність України.

Добре для сім’ї і для громади

У ЧЕРНЯХОВІ, невеличкому селищі міського типу з 9-тисячним населенням, завдяки данським інвестиціям відкрили новозбудоване підприємство «Мекопрінт Україна» з виготовлення кабельних мереж до побутової техніки. Нині там тестують роботу конвеєрів. Згідно з повідомленням ОДА, уже до кінця року тут готові прийняти на роботу сто працівників, а впродовж наступних двох — збільшити колектив щонайменше вдвічі. Поки ж що до роботи стали 17 робітників із пропонованим заробітком від 12600 грн. Директорка Житомирського обласного центру зайнятості Галина Корінна розповіла: «Ми вітаємо створення нових і достойних робочих місць для наших трудівників. Щоб наші земляки мали гідні умови праці у себе вдома, а не виїжджали за кордон. Це запорука збереження щасливих сімей і розвитку економіки громад».

В Умані вже затісно?

НЕЗАБАРОМ у Бердичеві з’явиться центр паломництва для євреїв. Його будівництво обговорювалося на засіданні містобудівної ради. Згідно з її повідомленням, центр буде споруджено навпроти єврейського кладовища, де знаходиться могила цадика Леві Іцхака бен Меїра, заради якої до Бердичева приїздять єврейські паломники. Тут хочуть спорудити паломницький комплекс — із синагогою, двоповерховим готелем на 100 місць, стоянкою для автомобілів. Крім того, на засіданні містобудівної ради було погоджено й будівництво наземного мосту(!) до могили цадика. Щоби євреї, котрим за традицією не можна ступати на територію кладовища, змогли туди потрапити і помолитися. Проєктні роботи щодо майбутнього комплексу планується завершити максимум за півроку.

Посварилась із батьками і пішла з дому

ЦІЛУ добу поліція Новограда-Волинського розшукувала зниклу місцеву 17-річну школярку. Через непорозуміння з рідними вона пішла з дому і нікому з членів сім’ї не давала про себе знати. У цей час батьки не знаходили собі місця, паралельно з правоохоронцями організували пошуки дитини, залучивши соціальні мережі… Нарешті на сайті головного управління Національної поліції у Житомирській області з’явилося повідомлення про те, що дівчину знайшли і що «з нею усе гаразд». Воно закінчувалося словами: «Дякуємо всім небайдужим, хто долучився до пошуків та поширення інформації».

Підлітки — особливо емоційно вразливі і бунтівні. Щодня по всій Україні через конфлікти в родинному колі тікають із дому сотні школярів. На жаль, статистика свідчить, що не завжди такі історії завершуються благополучно. Що підтверджує статистика самогубств, скоєних дітьми після подібних сімейних «розбірок польотів».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову на газову «голку»?
Читати
Запевняють: тарифи не зростуть
Читати
Почалася «зачистка» невгодних
Читати
Готуйтесь до нових грошей
Читати
З лікарняними проблема
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове