Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

На поклик Божий

Антоніна КІЗЛОВА.

29 листопада (16 листопада за ст. ст.) — день святого апостола і євангеліста Матфея (? — 60 або 74 р. н. е.), котрий на заклик Месії: «Йди за Мною» — полишив прибуткову справу й присвятив усе подальше життя Господові. Ім’я подвижника дослівно перекладається як «Даний від Бога».

До зустрічі зі Спасителем він звався Левієм і був збирачем мита в м. Капернаумі (нині — руїни на півночі Ізраїлю). Тоді ізраїльтяни зневажали митарів як уособлення гнобителів — Римської імперії. Тож, коли Христос запросив людей цієї професії на трапезу, старозавітні священнослужителі здивувались і розгнівались. Відповідь їм була такою: «Я прийшов кликати не праведних, але грішників до покаяння».

Матфей був одним із найближчих до Вчителя серед 12 апостолів. Отримавши дари Святого Духа на П’ятидесятницю, вирушив проповідувати й обійшов багато країн. Навертаючи місцевих жителів (серед яких траплялись і людоїди) до християнства, він не раз ризикував здоров’ям і навіть життям. За незламність у вірі отримав дар цілющої молитви та інших чудотворень.

Утім, Євангеліє Матфей уклав передусім для єрусалимської громади, яку прагнув переконати, що Ісус із Назарета — це і є той такий очікуваний Спаситель. Тож у тексті майже не вживається слово «Бог» (навіть «Царство Боже» названо «Царством Небесним»). Річ у тім, що старозавітним іудеям не можна було промовляти це слово. Перші християни іудейського походження до зруйнування Єрусалимського храму теж мали дотримуватись цієї норми.

Про земну смерть євангеліста у Святому Письмі не йдеться. Перекази ж навіть датують її по-різному. Найпереконливішою для церковних істориків є версія, за якою Матфея стратили в Ефіопії близько 60 р. н. е., проте володар, що наказав це зробити, потім розкаявся й охрестився, навіть прийняв чернецтво і згодом став єпископом.

Українські віряни ще в давнину помітили, що на празник остаточно замерзає земля, а «горобці збираються в табунці». Чим сильніша цього дня відлига, тим суворішої зими очікують.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову на газову «голку»?
Читати
Запевняють: тарифи не зростуть
Читати
Почалася «зачистка» невгодних
Читати
Готуйтесь до нових грошей
Читати
З лікарняними проблема
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове