|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Швидше пряність, ніж лікарська рослина Відгукуємось на прохання Миколи Станіславовича МАЦЬКА із с. Жуківців Жмеринського р-ну Вінниччини та деяких інших читачів. БАЗИЛІК — пряна зелень, яку люблять у Європі, на Кавказі, в Азії. Всього існує приблизно 70 видів базиліка. Найвідоміші з них — зелений, фіолетовий і лимонний, або тайський, базилік. У листі й стеблах рослини містяться ефірні олії, які і зумовлюють приємний аромат. У стравах базилік розкривається поступово — спочатку дає гірчинку, а потім солодкуватий присмак. Базилік містить дуже багато вітамінів — А, С, В2, РР, також рутин, каротин, фітонциди. Вміст вітаміну А робить базилік корисним для гостроти зору. Є в цій зелені і жирні омега-3 кислоти. Помічено також позитивний вплив базиліка на імунітет і ефективність у профілактиці онкологічних захворювань. Одна з основних його корисних властивостей — зміцнення імунітету. Ця особливість допомагає боротися з вірусними хворобами та запобігати їх розвитку. Чим ще корисний базилік? Рослина добре збуджує апетит. Також відвар базиліка використовують як заспокійливий засіб. Утім, як і будь-яка інша лікарська рослина, базилік має протипоказання. Зокрема, він містить сполуки ртуті, які у великій кількості завдають шкоди здоров’ю. Особливо обережними мають бути вагітні жінки, люди з хворобами серцево-судинної системи, а також хворі на епілепсію і діабет. При гіпертонії вживання базиліка призводить до кризу. З обережністю слід включати його до раціону при захворюваннях шлунка. Та все-таки найчастіше базилік споживають як пряність. Листя рослини використовують і як самостійну закуску, і як приправу до салатів та супів. Базилік добре поєднується з м’ясом — бараниною, яловичиною, птицею, а також з овочами (особливо з томатами). Його додають у маринади і соління. У деяких країнах споживають насіння базиліка, присмачуючи ним напої, салати і супи. Також з базиліка роблять різні соуси. Найпопулярніший — песто, який готують з додаванням горішків пінії, пармезану, великої кількості оливкової олії. Влітку базилік, особливо фіолетовий, використовують для приготування різних напоїв — лимонаду, компоту, а також заварюють із ним чай. Свіже листя кладуть у салати. Особливо гармонує базилік з помідорами. Листя слід подрібнювати руками, а не різати ножем, і додавати у салат в останню чергу. Якщо базилік неправильно висушити, то за ароматом він стане подібний до сіна. Запам’ятайте головне правило — ніяких високих температур і яскравого світла. Сушіння має відбуватися за 30-35°С у затемненому місці. При цьому його не можна накривати матерією або папером. Найкраще розкласти обірване листя на газеті або щільній тканині й розмістити все це на рівній поверхні у коморі чи дальньому кутку кімнати. Додайте в пляшку з оцтом кілька листків базиліка. За якийсь час він набуде пікантного аромату і прекрасно підійде до будь-якого салату. Оцет буде схожий на справжній бальзамічний. Щоб приправа не втратила корисних властивостей й аромату, її потрібно правильно зберігати. Є кілька популярних методів. Заморожування. Якщо зберігати базилік потрібно недовго, то підійде поліетиленовий пакет. Якщо ж часу потрібно більше, то спочатку окремо заморозьте листя, потім поріжте його на соломку, відтак помістіть у герметичний пластиковий контейнер. Ніякого металу, інакше аромат буде безнадійно зіпсований! Соління. Слід узяти керамічний горщик із кришкою. Листя рослини помити і висушити. На дно горщика насипати сантиметр солі. На сіль викласти листя 10-сантиметровим шаром, на нього ще сантиметр солі, і так доти, доки базилік не скінчиться. Зберігання у вині. Це не тільки перетворить саме вино на вишукану приправу, а й збереже базилік практично без змін. Листя ретельно миють, після чого на кожні 15 г листя наливають у підготовлену скляну тару склянку білого або червоного вина. Зберігати можна скільки завгодно довго, головне — забезпечити герметичність. Версія для друку До списку статтей | Минулися часи, коли сільські школярі носили в полотняних торбах каламар із бузиновим чорнилом та вдягались у пофарбовані соком бузини штани, від чого були замурзаними руки й обличчя. Тоді бузина, яка масово росла і росте на узліссях та галявинах, знаходила саме таке практичне втілення. Нині ж рослина призабута, її використовують хіба що знавці народної медицини. Тим часом кущ дуже декоративний, тож може прикрасити садибу; зараз уже виведено сорти з підвищеною врожайністю; ягоди бузини чорної придатні для застосування в кулінарії. Поговоримо про це, а також про деякі застереження щодо них. Зацікавлять, вочевидь, читачів різні незвичайні відомості про звичну живність у наших дворах — свиней. Чи знаєте ви, приміром, звідки пішло прислів’я «купити кота в мішку»? Свині мають до цього безпосередній стосунок. Нині, коли картопелька вже у погребі, саме у повному смаку, не в’яла, так і хочеться частіше готувати з неї різні страви. Сподіваємося, що наше картопляне меню вам сподобається і ви будете часто пропонувати його своїм рідним.
|