Архів
Вівторок,
10 грудня 2019 року

№ 96 (19743)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Маршрутка: доїхати б цілим

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Відразу дві резонансні події сталися в Сумах — із автобусів на зупинках випали дві пенсіонерки. Одній жінці, якщо можна так сказати, «пощастило» — у неї перелом ноги. Друга після цього, на жаль, померла — добу провела в реанімації, під’єднана до апарата штучної вентиляції легень, але серце не витримало.

РЕЧНИК Нацполіції в Сумській області Володимир Кузьменко повідомив, що вже розпочато з’ясування обставин інцидентів — чи рухався транспорт, чи були відчинені двері. Обидва маршрути належать одному перевізнику. При цьому голова Сумської спілки автоперевізників Олександр Запорожець поінформував, що машини були справні, а водії мали всі допуски. Також відреагував транспортний відділ міськради, взявшись перевіряти весь громадський транспорт.

Втім, не відомо, чи знайдуть і покарають винних. Адже ще в грудні 2016 року, знову-таки в Сумах, сталася моторошна трагедія — маршрутка розчавила пенсіонера, а справа навіть не дійшла до суду…

Загалом в Україні з громадським транспортом, як і з дорогами, біда. Переважно пошарпані буси та автобуси, знервовані водії, які лають пільговиків та відмовляють у перевезенні, пасажири, що відповідають на «наїзди» таким самим тоном — це лише зовнішній бік поїздки. Внутрішній — численні дорожньо-транспортні пригоди з участю громадського транспорту. За даними Нацполіції, торік сталося 6 342 такі аварії, у яких загинуло 229 осіб, дістали травми 2 544 людини. Кількісно найнеблагополучніші Київ, Дніпро та Одеса, але якісно в інших регіонах ситуація не краща.

Що робити споживачу таких, з дозволу сказати, послуг? Замість дарма лаятися з водієм — витратити трохи часу на подання скарги, яка запустить механізм реагування. Навіть одна може вплинути, а вже масові таки змусять або перевізника усунути порушення, або органи самоврядування найняти іншого. Місцевим транспортним відомствам слід надіслати лист чи подзвонити на «гарячу лінію» у місцеві транспортні відомства, обов’язково вказавши номер маршруту, державні номерні знаки автобуса, вид, дату та час порушення, також не зайве додати фотографії.

Якщо все «глухо», слід звертатися в область, а то й вище. Щовівторка з 14.00 до 16.00 в Міністерстві інфраструктури працює «гаряча лінія» за номером (044) 351-48-01. Також працює універсальна урядова. Номер — 1545, цілодобово та безкоштовно. Залишені скарги передадуть Державній службі України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека). Важливе уточнення: анонімні та не підкріплені фактажем звернення не розглядаються. Відповіді на заяви незалежно від органу, якому ви їх подавали, повинні надійти впродовж місяця.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки домовилися
Читати
Вибори як нав’язлива ідея
Читати
Готові відмовитися
Читати
Матеріальні втрати
Читати
Запрацювала нова митниця
Читати
Хто найбільший забруднювач
Читати
Все в сім’ю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове