Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Стимулятори росту рослин у домашніх умовах

СУЧАСНІ добрива, стимулятори росту та засоби захисту рослин вирізняються високою ефективністю і простотою застосування, але не завжди цілком безпечні для нашого організму, особливо у випадках неправильного використання або недотримання точності дозування. З цієї причини садівники і городники вдаються до народних засобів, що дає змогу стабільно вирощувати смачні і, головне, корисні продукти. Готуються такі природні стимулятори росту з рослин, які буквально — під ногами.

З кропиви

Ще з давніх-давен люди знали про чудодійні властивості цієї рослини, адже звичайна кропива є джерелом вітамінів і містить величезну кількість органічних кислот, а також макро- і мікроелементів. До її складу входить калій, кальцій, магній, селен, фосфор, мідь, магній, залізо і багато інших корисних речовин, які зазвичай застосовуються для підживлення ґрунту. Кропива включає і цінний вітамін групи К, який відіграє важливу роль у процесі фотосинтезу.

Бажано встигнути зібрати кропиву ще до фази утворення насіння. Потім стебла ретельно висушують на свіжому повітрі (під прямим сонцем), після чого подрібнюють.

Жменю подрібненої і висушеної кропиви заливають 1 л теплої води. Розчин настоюють упродовж тижня до появи бродіння, перемішуючи кожні три дні.

Для прискорення процесу ферментації бажано додати в ємність трохи звичайних дріжджів у співвідношенні 1:20. Неприємного запаху позбуваються, доливши в отриманий субстрат кілька крапель настоянки кореня валеріани.

Готовим стимулятором з кропиви бажано один раз на сім днів поливати рослини під корінь.

Можна самостійно комбінувати склад розчину, додаючи в нього, наприклад, зелень кульбаби (до фази утворення насіння), або полин, ромашку, деревій, грицики та ін. Всі рослини заздалегідь слід висушити і подрібнити.

Iз алое

Алое має сильний оздоровчий і лікувальний ефект. Завдяки унікальному поєднанню корисних речовин ця рослина активно застосовується у фармацевтиці та косметології.

Для приготування стимулятора росту необхідно взяти стебла рослини і ретельно промити їх у теплій воді. Потім їх кладуть у великий міцний посуд і дерев’яним товкачем ретельно розминають до стану однорідної кашоподібної маси.

Затим у скляну банку насипають 10 ст. ложок розім’ятого субстрату, накривають кришкою і залишають на тиждень настоюватися в темному і прохолодному місці. Відтак концентрат розводять водою і доводять загальний обсяг розчину до п’яти літрів. Одержаний природний засіб стимулювання можна використовувати як для передпосівного замочування насіння, зерна, цибулин і живців, так і для безпосереднього внесення під корінь.

За своїми властивостями цей природний стимулятор не поступається готовим препаратам, виготовленим у заводських умовах.

Iз верби

Верба має здатність впливати на кореневу систему більшості рослин. Ця властивість відома людям досить давно.

Готується стимулювальний розчин дуже просто. Нарізають молоді вербові пагони, ставлять їх у ємність з водою, поки зелені гілочки не пустять коріння, а вода не набуде насиченого коричневого відтінку. В цьому розчині можна замочувати насіння і живці рослин, а також підливати городні культури під корінь. Використані пагони не викидають — вони продовжать свій ріст, якщо своєчасно замінити воду. Незабаром нова порція стимулятора знову буде готова.

Якщо рослини простоять досить довго, то темна рідина стане дуже насиченою і навіть набуде желеподібної консистенції. В такому разі концентрат перед застосуванням бажано розвести водою у співвідношенні 1:1.

Iз цибулиння

Природний стимулятор на основі цибулиння є чудовим засобом, що позитивно впливає на проростання насіння і розвиток розсади.

Дві повні жмені лушпиння заливають літром окропу. Отриманий розчин слід добре перемішати і залишити настоюватися протягом трьох днів.

Дія цього засобу значно посилиться, якщо в нього додати одну чайну ложку попелу.

Iз чайного гриба

Про чудесні властивості чайного гриба відомо давно. Завдяки цьому продукту виходить смачний і корисний для організму людини напій, який до того ж може виступати і в ролі натурального стимулятора росту рослин.

Необхідно взяти склянку (200 г) грибного настою і додати в нього 1,5 літра води. Розчин готовий.

Застосування — як у попередніх рецептах.

На сушених грибах

Для приготування робочого розчину знадобиться приблизно 30 г сушених грибів і близько 300 г крутого окропу. Насипаємо гриби в ємність і заливаємо їх окропом. Все. Відразу після охолодження розчин можна використовувати як для замочування насіння, так і для підживлення розсади.

На яєчному білку

Яйця домашньої птиці годяться як стимулятор росту для домашніх декоративних рослин і квітів. Адже, за словами багатьох квітникарів-практиків, приготований на основі яєчного білка стимулятор повертає до життя навіть безнадійні рослини.

Для створення ефективного стимулювального засобу достатньо взяти два яєчні білки і розвести їх у склянці (200 мл) теплої води. Далі розчин настоюють протягом 7 днів, після чого в отриманий концентрат доливають 2 л води.

На меду

У склянку теплої води додають дві чайні ложки меду, розмішують до повного розчинення. Через двадцять хвилин природний засіб для замочування насіння готовий.

Процес обробки насінного матеріалу слід проводити не менше шести годин, при цьому розчин чудово підходить і для кореневого підживлення розсади.

На перекису водню

Досвідчені городники вже давно практикують замочування насіння в 3-процентному розчині перекису водню (30 крапель засобу розводять у 100 г теплої води).

Перекис не тільки знищує всі шкідливі бактерії, а й захищає рослини від різних інфекцій у майбутньому.

Версія для друку          До списку статтей

«ЦВЯХОМ» наступного нашого випуску стане матеріал кореспондента А. Навродського про виродливі бульби, проілюстрований потішними фото. Певна річ, всі городники накопують таких чимало і показують одне одному кумедні картоплини, схожі чи то на звірят, чи на якісь фрукти абощо. Автор задається запитанням, що ж призвело до деформації плодів, а також чи варто їх «боятися», себто побутує думка, що з ними щось не те, можливо, вони викликають якісь страшні захворювання. Смішно? Розвінчаємо це.

Також продовжимо розповідь про квіти, які, так би мовити, гальмують од висівання насіння до початку цвітіння, тому їх варто сіяти заздалегідь, уже в січні або на початку лютого. Нема особливої потреби їх рекламувати: багато хто з господинь заздрить на сусідські дельфініуми чи гвоздику садову, які просто-таки вражають різнобарв’ям і запахом, що ні з чим не сплутаєш.

А із «сурйозного», що варто взяти до відома чоловікам, стаття-розмірковування стосовно того, як краще нагрівати воду — у бойлері або проточним водонагрівачем. Адже люди завше прагнуть кращого, і в кого є можливість, хочуть встановити собі прилад, щоб і посуд гарячою водою мити, і самому митись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове