Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

2020-й: що принесе нам новий рік?

Олена КОЩЕНКО.

www.old.rv.gov.ua

Найближчим часом на українців очікує ряд законодавчих змін. Вони стосуються різних сфер життя, передовсім соціальної, медичної, освітньої.

Зарплати та

соціальні виплати

НАШІ доходи зростатимуть не так стрімко, як хотілось би, адже показники Держбюджету на 2020-й доволі скромні. Так, мінімальна пенсія до кінця поточного року має поетапно зрости «аж» на 131 гривню, прожитковий мінімум — на 150. У той же час офіційно встановлена мінімальна зарплата зросте тільки на початку року… Якщо конкретніше, то вимальовується така фінансова картина добробуту населення.

Головний кошторис країни встановив із 1 січня мінімальну зарплату в розмірі 4723 грн (це на 550 грн більше, ніж було у цей же час роком раніше). Відповідно теперішній мінімальний розмір оплати праці за одну годину — 28,31 грн (було 25,13 грн). Динаміка позитивна, але не обнадійлива, адже подальшого підвищення «мінімалки» протягом року не заплановано, а маховик інфляції крутиться й далі.

Тим часом із 1 січня середній прожитковий мінімум на одну людину становить 2027 грн і цього року має зрости двічі: з 1 липня — до 2118 грн, із 1 грудня — до 2189 грн. Кажемо «середній», оскільки цей показник не однаковий для різних соціальних і демографічних груп населення. Приміром, для дітей дошкільного віку він зараз дорівнює 1779 грн, відповідно з 1 липня буде 1859 грн, а з 1 грудня — 1921 грн. Для дітей від 6 до 18 прожитковий мінімум із 1 січня — 2218 грн, із липня буде 2318, а з грудня — 2395 грн. Для працездатних осіб: на 1 січня маємо 2102 грн, з 1 липня становитиме 2197 грн, з 1 грудня — 2270 грн. Зрештою, цифри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня — 1638 грн, з 1 липня буде 1712 грн, із 1 грудня — 1769 грн.

Як відомо, саме від прожиткового мінімуму залежать чимало соціальних виплат, як-от допомога у зв’язку з безробіттям, матерям-одиначкам, аліменти, субсидії, «чорнобильські»… У тому числі й мінімальна пенсія, сума якої після останнього підвищення торік у грудні — 1638 грн. Із липня цей показник зросте до 1712 грн, а з 1 грудня — до 1769 грн. З огляду на нинішні ціни і, знов-таки, інфляційні очікування, — негусто.

Що буде з цінами

ЯК УЖЕ було сказано, мінімальна зарплата в країні обіцяє зрости на 11%. У той же час прогнозована інфляція — 6%. Тобто реальна купівельна спроможність працюючих українців має зрости на 4%. Цей нібито позитивний економічний показник експерти все ж називають суперечливим. Адже він радше засвідчує факт, що інфляцію проти минулого року якщо і вдасться приборкати, то це станеться не стільки завдяки економічному поступу країни, скільки завдяки тому, що ціни на товари і послуги вже такі, що зростати їм далі просто немає куди. Бо тоді взагалі можуть зупинитися продажі, включно з рядом товарів і послуг першої життєвої необхідності.

На самому початку року зазнали відчутного удару по гаманцю курці. Пачка цигарок у середньому подорожчала на 5-6 грн і вже коштує 45 грн. Сталося це через ухвалений ще 2017 року закон, згідно з яким тютюнові вироби щороку дорожчатимуть на 20%, і так аж до 2025 року включно. За прогнозами, до того часу вартість пачки цигарок зросте у кілька разів і буде такою ж, як у країнах ЄС. А поки що цигарки в Україні дешевші, ніж у Європі.

Газ і опалення

У НОВИЙ рік українці увійшли з нижчими тарифами на опалення. Останнім часом ціни на газ упали майже на третину. Тепер блакитне паливо дешевше обходиться котельням, які використовують його для виробництва тепла, тому вони можуть знизити тарифи на опалення, пояснив глава уряду. «Здійснення перерахунку дасть змогу зменшити платіжку споживача у середньому на 300-400 грн. Тому, наприклад, за опалювальний сезон 2019-2020-го сім’я, яка проживає в квартирі площею 65,3 кв. м, отримає платіжку, зменшену в середньому на 800-1000 грн», — підрахували в Міністерстві розвитку громад і територій. Утім, чи платитимуть українці за газ менше?

Річ у тому, що хоча вартість блакитного палива як товару впала на третину, Національна комісія з регулювання енергетики на 30% підвищила тарифи на розподіл газу. А із 2020 року українці мають отримувати не одну платіжку за блакитне паливо, а дві — за газ як товар і окремо — за його доставку. Саме друга може вдарити по кишені.

До уваги пенсіонерів

У 2020 РОЦІ планується підвищення виплат пенсіонерам. Так, мінімальна пенсія, яка з 1 грудня 2019-го зросла з 1564 до 1638 грн, цього року має збільшитись іще двічі: з 1 липня становитиме 1712, а з 1 грудня — 1769 грн. У березні проведуть індексацію для одержувачів пенсійних виплат, після чого, обіцяє уряд, пенсії в середньому зростуть на 12%. Згідно із Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік», зміни чекають ще одну категорію пенсіонерів — непрацюючі пенсіонери у віці 65 років і старше. З 1 січня мінімальний розмір пенсії за віком становитть 1889,2 гривні. Тобто для цієї категорії громадян мінімальні виплати вже зросли на 220 гривень. Тим часом у пенсіонерів, які досягли 65 років і мають тривалий стаж роботи (не менш як 30 років для жінок і 35 років для чоловіків) пенсія зросла відразу на дві тисячі гривень — до 4723 гривень. Це передбачено законом «Про державний бюджет України на 2020 рік». Перерахунок пенсій здійснюється автоматично.

Громадянам, яким виповниться 65 років у 2020 році, перерахунок пенсій буде проведено з дня досягнення цього віку за наявності необхідного страхового стажу.

Друга категорія ощасливлених підвищеними виплатами пенсіонерів — представники силових та правоохоронних органів у відставці.

Пенсійний вік і стаж

ЗГІДНО із законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсії в Україні призначаються з урахуванням таких умов: досягнення пенсійного віку, наявність достатнього страхового стажу, які постійно «реформуються». Відповідно до пенсійної реформи поступово збільшується необхідний пенсійний стаж. Тому з 1 січня 2020 року на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років можуть претендувати лише ті, хто має стаж не менш як 27 років (у 2019-му було 26 років).

Водночас 2020-й також стане останнім «пільговим» роком пенсійного віку для жінок. До 60 років — у 59,5 — на пенсію зможуть вийти лише жінки, які народились у період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961-го. А народжені після цього можуть розраховувати на пенсію лише в 2021 році, тобто одночасно з чоловіками свого року народження.

Оновлені правила оформлення субсидій

ІЗ 1 СІЧНЯ українці зможуть у будь-який момент переводити субсидії з готівкової форми у безготівкову, і навпаки.

Визначати, в якій формі одержувати цю соціальну допомогу, споживачі могли і до цього. Однак таке право мали тільки ті, хто подав заяву на її оформлення до 15 жовтня (перед початком поточного опалювального сезону), а також вказав контакти свого банківського рахунка. Після початку опалювального сезону вносити зміни було неможливо. Нині ж це обмеження скасовано.

Новий етап медреформи

ІЩЕ ТОРІК наприкінці листопада Кабінет міністрів ухвалив Програму медичних гарантій, покликану дати старт наступній хвилі змін у системі охорони здоров’я. Згідно з нею, із 1 квітня Національна служба здоров’я України оплачуватиме всі види високоспеціалізованих послуг лікарів. Але! Лише тим, хто підписав контракт із сімейним лікарем.

І якщо лікар із первинної ланки медичної системи (сімейний лікар) видав пацієнту направлення, то держава оплачуватиме такі послуги для дітей і дорослих. До оприлюдненого списку МОЗ, зокрема, включені екстрена допомога (не плутати зі «швидкою допомогою», яка абсолютно для всіх безплатна); консультації у спеціалістів (від алерголога до ортопеда), стоматологічна допомога, обстеження для раннього виявлення онкозахворювань (мамографія, бронхоскопія тощо); діагностика та хіміотерапія для дітей і дорослих; діагностика та радіотерапія; екстракорпоральний гемодіаліз (метод очищення крові); хірургія у стаціонарі; стаціонарна допомога пацієнтам із нехірургічними захворюваннями; допомога при гострому мозковому інсульті; інфаркті; при пологах; допомога новонародженим у складних неонатальних випадках. У списку безоплатних медпослуг за направленням лікаря також психіатрічна та наркологічна допомога у стаціонарі; лікування пацієнтів із туберкульозом; діагностика, лікування та супровід людей, які живуть із ВІЛ; лікування з використанням замісної підтримувальної терапії людей із психічними та поведінковими розладами, спричиненими вживанням опіоїдів; паліативна мобільна підтримка онкохворих; медична реабілітація передчасно народжених або народжених хворими немовлят; медреабілітація людей з ураженням рухового апарату або нервової системи. Пріоритет — це лікування інсультів та інфарктів, ендоскопія для раннього виявлення раку, мамографія, пологи і лікування новонароджених. За ці послуги НСЗУ перераховуватиме медзакладам кошти за підвищеним тарифом.

При цьому людина, яка має направлення від свого терапевта, може вибрати будь-який медичний заклад країни задля одержання спеціалізованої допомоги. Саме туди будуть перераховані гроші за її лікування — так діятиме принцип «гроші ходять за пацієнтом».

У Росію — тільки за закордонним паспортом

ІЗ 1 БЕРЕЗНЯ виїзд українських громадян до Росії здійснюватиметься лише на підставі закордонного паспорта. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук пояснив, що таким чином зменшиться час проходження прикордонного контролю.

Тим часом повернення на батьківщину громадян України з території РФ буде можливий і без закордонного паспорта. Державна прикордонна служба України пропускатиме їх і за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

Нові електронні сервіси державних послуг

З 1 СІЧНЯ 2020 року в тестовому режимі в 11 містах — Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі — запрацював проєкт е-Малятко. Це можливість дістати 10 послуг держави, пов’язаних із народженням дитини, за однією електронною заявою відразу в пологовому будинку. А саме: державна реєстрація народження дитини; реєстрація місця її проживання; призначення допомоги при народженні; реєстрація дитини в електронній системі охорони здоров’я; реєстрація її у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків; отримання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї; визначення походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою; визначення належності дитини до громадянства України; присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі; призначення допомоги багатодітним сім’ям.

Окрім того, в 2020 році передбачено запровадження проєкту «ID 14» — це одночасна реєстрація фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнали провину
Читати
У трійці лідерів
Читати
Практичних підстав нема
Читати
Спробувати сили та набратися досвіду
Читати
Розрахунки — за новим стандартом
Читати
Потрібна правда!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове