Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Чи будуть справедливо покарані?

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Нещодавно минуло півроку відтоді, як у лікарні помер важкопоранений 5-річний Кирило Тлявов із Переяслава, що на Київщині. Розслідуванням його вбивства зайнялося Держбюро розслідувань, і вже підготовано матеріали для суду. Однак рідні хлопчика сумніваються, що винні у його смерті дістануть заслужене покарання.

КОРОТКО нагадаємо обставини: на початку червня двоє чоловіків, які працювали в правоохоронній системі (інспектор поліції та поліцейський), їхній товариш та неповнолітній син «копа» напідпитку розважалися на подвір’ї, стріляючи з бойової зброї по бляшанках. Одна з випущених куль зрикошетила і влучила в голову Кирила, який мешкав неподалік і у фатальну для себе мить грався з дітьми на вулиці. Суспільний резонанс після трагедії був дуже широким, вищі правоохоронці божилися, що справу розслідують і винних покарають.

П’ятого листопада директор ДБР Р. Труба скликав брифінг, на якому оголосив результати. Підозру у вбивстві, вчиненому з необережності (так у підсумку кваліфікували трагедію; карається позбавленням волі або її обмеженням на строк від трьох до п’яти років), винесено інспектору поліції Івану Приходьку — стріляв, за версією слідства, саме він. Загалом усім учасникам оголошено остаточні підозри в грубому порушенні громадського порядку, вчиненому групою осіб із використанням вогнепальної зброї, а також у її зберіганні (максимальне ув’язнення — сім років). Після ознайомлення з матеріалами відбудеться суд.

Від сім’ї Тлявових справою займається бабуся вбитого хлопчика Олександра. З нею поспілкувалися журналісти Бі-Бі-Сі. «Я маляр-штукатур, але за ці півроку мусила вивчити Кримінальний кодекс», — розповіла їм жінка. Про брифінг Держбюро родина та її захист дізналися зі ЗМІ. Адвокат Олександр Щербина коментував перебіг слідства так: «ДБР із нами, як з адвокатами потерпілих, практично не спілкується. Нас не запрошують, нашої думки не питають. Нам не надали зміненої підозри (поки хлопчик іще був живий, двом поліцейським інкримінували необережне тяжке тілесне ушкодження, вчинене за попередньою змовою групою осіб, потім перекваліфікували на умисне вбивство. — Ред.), не повідомили про брифінг Труби. Нас не запитують, чи ми маємо якісь клопотання»…

Захист підозрюваних, звісно, хоче зробити все, аби пом’якшити покарання, — робота така. Адвокати осіб, які безпосередньо не стріляли, наводять аргументи, що в цьому разі не має місця особливо злісне хуліганство, а адмінпорушення — стрілянина в населеному пункті (ст. 147-ма КУпАП), за яку вони «чесно кажучи, несуть лише страшну моральну відповідальність». Одна з можливих позицій сторони захисту в суді — злочин був вчинений не в громадському місці. При цьому відомо, що Кирило грався на вулиці. «Вони хочуть перекваліфікацію зробити, що це не хуліганство з вогнепальною зброєю, тобто 296-ма стаття ККУ, а адмінпорушення. Тому що хуліганство чиниться лише в громадських місцях. А якщо вони були в себе на подвір’ї, то це не публічне місце. За це можуть отримати лише штраф чи виправні роботи», — нарікає пані Олександра. Адвокат родини Тлявових О. Щербина вважає, що підозрюваним чоловікам не зайве було б також винести підозру у втягненні неповнолітнього в злочинну діяльність.

Проте основні побоювання рідних загиблого хлопчика стосуються не сильних адвокатів убивць дитини, а правоохоронної системи, де, як відомо, «своїх» будуть витягати по максимуму. Олександра Тлявова разом із адвокатами ініціювала порушення ще одного провадження — про можливі неправомірні дії поліцейських, які першими виїхали на місце злочину. Адже зброї, з якої було здійснено фатальний постріл, не знайшли ні по гарячих слідах, ні пізніше, і ніхто за її зникнення не відповів. І в рамках цієї справи пані Олександра просила визнати себе потерпілою, але ДБР відмовило. Адвокати оскаржують це рішення у Голосіївському суді Києва.

Керівник жодної ланки в МВС включно з міністром А. Аваковим, який реформував, та так і не дореформував поліцію (зокрема, головний підозрюваний І. Приходько не пройшов переатестації, однак поновлений через суд) і був після зміни влади залишений на посаді «на півроку» — так би мовити, під особисту відповідальність В. Зеленського, не звільнився, а главу міського відділу поліції перевели на аналогічну посаду в Яготин. Утім, у Переяславському відділі змінилося все керівництво. Новий очільник заявив, що кадрова ситуація стала краща, зокрема він «уже не бачить» проблем з алкоголем у співробітників, а дільничний офіцер та інспектор проводять прийом громадян, відпрацьовують території разом із представниками ОТГ.

Родина Тлявових дуже важко оговтується від трагедії. Бабуся якось подолала проблеми зі здоров’ям і повернулася на роботу, на будову. Готується до судових засідань і плаче: «Горе, та й усе. Не вірю, що все буде по правді. Така несправедливість, свавілля. Убили нам дитя, а тепер винного немає. Але чекаємо, як воно буде».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнали провину
Читати
У трійці лідерів
Читати
Практичних підстав нема
Читати
Спробувати сили та набратися досвіду
Читати
Розрахунки — за новим стандартом
Читати
Потрібна правда!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове