Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Скарби рідного краю

Гранітні скелі Денишів

Олеся КОСТЕНКО.

Житомирська область.

www.1.zt.ua

Недалеко від столиці, на трасі Київ — Житомир, розташувалося село Дениші. Село — як і більшість нинішніх: невелике й непримітне. Та це тільки на перший погляд. Якщо пройтися ним, думка зміниться.

ПЕРША згадка про це поселення сягає ХVІ століття. Тоді воно мало назву Данаєць. Село неодноразово переходило з рук у руки, доки разом із сучасною назвою не опинилося у володінні цукрових магнатів Терещенків. У другій половині ХІХ століття Дениші пережили свою недовгу промислову славу. Тут діяли чавуноплавильний і залізопереробний заводи, виробляли кварц і вогнетривку глину.

Край лісу над річкою Терещенки збудували модерновий палац із баштами. Будівлю оточував парк. На території були теплиці, де вирощували різноманітні фрукти, навіть екзотичні.

Після більшовицької революції палац розграбували, перетворивши на руїну. Зберігся тільки остов двоповерхової будівлі без даху. У деяких місцях на стінах ще видно барельєфи. Вся територія заросла, серед бур’янів можна відшукати сліди сходів і натяк на те, що колись тут був фонтан. Ці жалюгідні залишки свідчать про розмах і велич у минулому. Як усяку давню споруду, палац оповивають легенди. Одна з них розповідає про скарб, нібито захований тут. Упродовж багатьох років «чорні» археологи час від часу розпочинають свої пошуки.

З краю села на березі річки Тетерів відкривається несподіваний пейзаж: прямовисні скелі гранітного каньйону. Їх багато, високих і низьких. Виділяється скеля Старий, названа за схожістю з цим образом. В одному місці на березі скелі закінчуються крутим урвищем 25 метрів заввишки. Скелясте плато заросло деревами — їхні крони переплітаються так щільно, що нагадують зелене шатро. Тут розміщують свої палатки альпіністи. Скелі над річкою ніби спеціально пристосовані для їхніх тренувань. Сюди приїжджають і досвідчені, і початківці — гранітний скеледром має багато маршрутів із різними категоріями складності спуску.

А внизу неглибоким потічком унаслідок рукотворних дамб тече Тетерів. Вода така прозора, що крізь неї просвічується кам’яне дно. Подекуди обабіч берегів збереглися острівці пляжів із річковим піском.

Далі за скелями — могутні дуби. Табличка біля одного з них свідчить, що йому понад 500 років! Навіть уявити важко, що бачили ці патріархи, увібравши енергію віків. Вони і є нинішнім багатством Денишів. А ще — місцевий бальнеологічний курорт. Свого часу тут знайшли радонову воду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнали провину
Читати
У трійці лідерів
Читати
Практичних підстав нема
Читати
Спробувати сили та набратися досвіду
Читати
Розрахунки — за новим стандартом
Читати
Потрібна правда!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове