|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей Читач — газета Вода з інтервалами «Фахівці радять випивати щодня до двох літрів води. Коли краще її пити?» Віталій ІВАНЧЕНКО. м. Шпола Черкаської області.
ДОБРЕ випивати зранку натще дві склянки теплої води, можна з чайною ложкою яблучного оцту чи соку лимона та медом. Протягом дня пити воду потрібно між прийомами їжі. Намагайтеся це робити за 30 хвилин до їди й не раніш як через годину після сніданку, обіду чи вечері. Якщо хочете пити більше, не обмежуйтеся двома літрами — головне, дотримуйтеся інтервалів між уживанням їжі. Холодної пори року (восени, взимку й навесні) вживайте воду кімнатної температури або ж підігрітою. Юлія ПОВОРОЗНЮК, терапевт.
Щоб не помилитися «Чув, що для нормальної роботи травного тракту й жовчного міхура потрібно натще приймати олію — від однієї чайної до однієї столової ложки. Яка олія підходить ліпше? Чи можна вживати більш як чайна ложка? Пробував столову зранку — нудить». Олексій В. с. Чернятин Жмеринського району Вінницької області.
ОЛІЇ — це концентрований продукт, тому їх не можна споживати багато (скільки заманеться). Досить чайної ложки за раз — ліпше в салатах чи інших стравах. Олії лише на вигляд майже однакові — ллються, жирні на дотик, але всі мають різний запах, а найголовніше — різну молекулярну будову, яка й визначає їхній уплив на організм. Найменше окислюються насичені густі олії — кокосова, пальмова, арахісова та напівпуста мононенасичена оливкова; найбільше — поліненасичені (соняшникова, гарбузова та інші). Миттєво окислюється лляна. У складі олії є різні жирні кислоти: олеїнова, олеанолова, лауринова, ліноленова мають протизапальні властивості, а лінолева, арахідонова та ерукова — навпаки, сприяють запаленням, якщо вживати їх часто й надмірно. Тож ліпше вживайте соняшникову та оливкову олії першого віджиму, а також горіхи, насіння — тоді точно не помилитеся. Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог. Версія для друку До списку статтей |