![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей
Сонячний еліксир Михайла Паласа Ігор ТАБІНСЬКИЙ.
МЕШКАНЕЦЬ села Верени на Львівщині, що в Кам’янка-Бузькому районі на Львівщині, Михайло Палас чавить олію з льону уже близько півтора десятка літ. Для себе, для рідні, якісь лишки дружина Мирослава може й на ринок вивезти. Олійний прес колись давно зібрав ще його батько. Дбав про дітей, бо не раз чув від старожилів, що олія з льону корисна і як харч, і як ліки… Син перебрав ремесло від батька не одразу. Працював шофером: на своєму «газоні» при фарах з дому виїжджав і при фарах повертавсь. Але коли батько почав підупадати на силі, то переконав Михайла ближче приглянутися до роботи олійного преса. У того он теж два сини ростуть… Ось так Михайло Палас одного зимового вечора у дозвілля став оліярем. Проте згодом господарство, у якому крутив «бублика», розпалось, і вільного часу стало більше. Вирішив замість даремних пошуків нової роботи зосередитися на власному господарстві. До цього спонукали кілька гектарів землі, три корови… Аби не стояти у чиюсь ласку, господар придбав собі тракторця «китайця» і причіпний інвентар. Тож його сталевий коник і саджає, і сіє, і обприскує, і косить, і копає… А земля віддячує щедро. Пшеницею, вівсом, картоплею… Любить Михайло Палас також екзотику. На городі вирощує соковиті нектарини. А які в нього кавуни! Їх висаджує посеред площі ранньої картоплі. Згодом її викопує, а кавунові кущики розростаються. Минулого серпня смугасті плоди сягали й 12 кілограмів… Звісно, що чималеньке господарство тримається не лише на Михайлові. Поруч завше дружина Мирослава. Часто у пригоді стають сини Володя та Василько. Останній, щоправда, допомагає переважно на канікулах, бо нині навчається у Львівському національному аграрному університеті, він майбутній інженер-механік. Гаряча пора у Паласів — весна і осінь. А взимку Михайло клопочеться коло масивного преса: чавить на батьковому пресі олію. Робота не з легких. Потрібна сила, аби витиснути із насіння льону всі «соки». В таких випадках підсобить котрийсь із синів. На обійсті в години роботи преса стоїть приємний запах від золотистої рідини та макухи. Трапезують стравами, присмаченими домашньою олією, не тільки сімейство Паласів, а й діти рідних сестер Михайла — Марія Бубись, Роман Бохонко, сусіди, односельці… Сонячний еліксир оліяра Паласа за півтора десятка років у невеличкому — менш ніж двісті жителів — селі Верени має свій законний знак якості від сталих споживачів. На фото автора: Михайло Палас. Версія для друку До списку статтей | У ГОРОДНИКІВ настає гаряча пора — вирощування розсади. Однією з найважливіших складових цієї справи є вибір ґрунту або приготування його власноруч. Від того, який ґрунт, залежить, якою буде розсада. Тому одна з тем наступного випуску — якою має бути ґрунтосуміш, щоб розсада виросла міцною, здоровою і дала в майбутньому хороший урожай. Окрім загальних вимог до землесуміші, подамо оптимальні склади її для різних городніх культур. Гість куточка Андрій Навродський хоче поділитися своїми знаннями і спостереженнями про дві культури-родички — чорницю і лохину. Він розмірковує над перевагами тієї й іншої, особливо стосовно культивування. Гній нині стає усе недоступніший, позаяк корів дедалі менше. Як викручуватися? Дбайливі господарі протягом усього холодного сезону заготовлюють кухонні відходи, щоб навесні використати їх на своєму городі.
|