Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Зимові десерти

НАПЕВНЕ, в морозилці у будь-якої господині ще є вишні, полуниці, малина, смородина... Традиційні компоти, киселі із заморожених ягід і чай від застуди в зимові дні — це, безперечно, смачно й дуже корисно.

Та й вони приїдаються. Тож, сподіваємося, рецепти десертів із заморожених ягід будуть як знахідка.

Пиріг із замороженими вишнями

Для тіста: борошно — 350 г, цукор — 2 ст. ложки, олія — 5 ст. ложок, цукор ванільний — 1 пакетик, сода — на кінчику ножа, сіль — дрібка, вода крижана — 6 столових ложок.

Для начинки: вишні заморожені без кісточок — 250 г, цукор — 5 ст. ложок, крохмаль картопляний — 1 ст. ложка.

Просіяти борошно гіркою, зробити в центрі заглиблення і всипати туди соду, цукор і сіль. Перемішати. Додати олію і воду. Замісити тісто, загорнути його в плівку і помістити в холод на півгодини.

Потім тісто розкачати на два коржі. Перший викласти у змащену олією форму, зробивши бортики. Розморожену вишню перемішати з цукром і крохмалем і укласти на лист тіста. Другим листом накрити вишню, краї защипнути.

Виделкою проколоти пиріг у декількох місцях, змастити олією і трохи присипати цукром. Випікати в духовці за температури 180°C протягом 35 хвилин.

Лінивий чізкейк

Цей десерт має привабливий і яскравий вигляд, він смачний і ситний, до того ж по-літньому ароматний.

Складники: печиво (будь-яке) — 9 шт., ягоди малини заморожені — 150 г, крохмаль кукурудзяний — 2 ст. ложки, цукор — 30 г, сир домашній — 300 г, вершки 30% — 100 г, вода холодна — 250 мл.

Печиво подрібнити (можна у блендері). Заморожені ягоди в каструлі з товстим дном злегка прогріти на невеликому вогні. Сік, що виділився, процідити, додати в нього половину води, потім — крохмаль, і ретельно все перемішати.

В ягоди влити решту води, всипати цукор і знову поставити на вогонь. Коли суміш добре розігріється, тонкою цівкою, безперервно помішуючи, влити сік з крохмалем. Готовий кисіль остудити.

Сир збити, потроху додаючи вершки — отримуємо сирний крем.

На дно склянок викласти подрібнене печиво, затим шар сирного крему, на нього — малиновий кисіль. Повторити: викласти по черзі шар печива, сирного крему і ягідного киселю. Прикрасити листочками м’яти, ягідками, кремом, і чізкейк готовий!

Смузі із замороженими ягодами

Кумедна назва належить густому коктейлю з ягід, фруктів або овочів в поєднанні з молоком чи йогуртом, соком або яйцями і багатьма іншими продуктами. Цей американський десертний витвір корисний, тому що включає живу клітковину овочів або фруктів. До того ж потребує мало часу на приготування: дістали ягоди, видалили з фруктів кісточки та насіння, заклали всі продукти в блендер — і готово.

Інгредієнти: банан — 1 шт., заморожена малина — 50 г, заморожені чорниці — 50 г, молоко (або йогурт, або кефір, або вода) — 10 г.

Банан, особливо трішки перезрілий, додає смузі приємної м’якості, густоти й еластичності, він солодкий і ситний.

Смузі на основі молока чи води вийде несолодким. Якщо ви любите солодке, додайте відразу в блендер цукор або мед на свій смак.

Коли хочете, щоб смузі став ситнішим, всипте жменьку горіхів, насіння або висівок.

Замість молочних продуктів цілком можна використовувати соки.

Мус із заморожених ягід

Родзинка мусу — незвичайна піниста консистенція. Скажімо, так: це кумедна повітряна ягідно-манна каша.

Такий фруктовий мус дуже подобається дітям.

Складники: ягоди заморожені (будь-які) — 1 склянка, крупи манні — 2-2,5 столової ложки, цукор — 4 ст. ложки, вода — 0,5 л. Для прикраси — вершки, цукати або листочки м’яти.

Ягоди розморозити. Сік, що виділився, злити (ним можна буде полити готовий мус). Ягоди подрібнити на пюре, залити гарячою водою, всипати тонкою цівкою, помішуючи, манну крупу, довести до кипіння і варити 7-8 хвилин. У готову фруктову кашу додати ягідний сік і охолодити.

Холодну масу збивати до густої піни (вона збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі). Розлити готовий мус у підготовлені креманки або фужери і поставити на годину в холодильник.

Перед подаванням на стіл прикрасити десерт збитими вершками, ягодами, листочками м’яти, цукатами.

Версія для друку          До списку статтей

У ГОРОДНИКІВ настає гаряча пора — вирощування розсади. Однією з найважливіших складових цієї справи є вибір ґрунту або приготування його власноруч. Від того, який ґрунт, залежить, якою буде розсада. Тому одна з тем наступного випуску — якою має бути ґрунтосуміш, щоб розсада виросла міцною, здоровою і дала в майбутньому хороший урожай. Окрім загальних вимог до землесуміші, подамо оптимальні склади її для різних городніх культур.

Гість куточка Андрій Навродський хоче поділитися своїми знаннями і спостереженнями про дві культури-родички — чорницю і лохину. Він розмірковує над перевагами тієї й іншої, особливо стосовно культивування.

Гній нині стає усе недоступніший, позаяк корів дедалі менше. Як викручуватися? Дбайливі господарі протягом усього холодного сезону заготовлюють кухонні відходи, щоб навесні використати їх на своєму городі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове