Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Земельний «бліцкриг» провалився

Марина ТІШКОВА.

Потенційне скасування мораторію на торгівлю сільгоспугіддями — безумовно, тема №1 нині, яка може докорінним чином вплинути на майбутнє країни. Розгляд законопроєкту №2178-10 депутати розпочали наприкінці минулого пленарного тижня.

У ЧОМУ не відмовиш владі «нових облич», так це в енергійності та можливості вирішувати питання, які раніше здавалися «мертвими», — власне, заради цього й створили «монокоаліцію» та максимально сконцентрували в руках «своїх» людей усі ключові посади. От тільки не видно, чи в конструктивне русло цей «двигун» спрямований, особливо коли йдеться про сільгоспугіддя. Але можна сказати напевне: «брилу» з місця зрушили (хоч і волочать її в невідомому напрямку…).

На розгляд парламенту після роботи в комітетах винесли ось що: учасниками ринку можуть бути тільки фізичні особи — громадяни України, юридичні особи, які засновані громадянами України, держава і місцева громада; ліміт на продаж землі в одні руки — до 10 тис. га; допуск до нашої землі іноземців вирішуватиметься на референдумі; також власниками ділянок зможуть ставати банки шляхом стягнення їх як застави за невиплачені кредити.

Утім, навіть за наявності достатньої кількості членських одиниць у «зеленій» фракції з копита вскач не вийшло, й анонсована напередодні головним парламентським «слугою народу» Д. Арахамією «земельна ніч», тобто ухвалення законопроєкту з 4016 (!) поправками вночі, провалилася. За справу взялася опозиція — фракції «Батьківщини» та «ОПЗЖ». Лідерка першої Ю. Тимошенко зайняла місце в президії, а члени другої заблокували трибуну. Обидві політсили намагалися не допустити розгляду законопроєкту.

Решта опозиційних фракцій, тобто «ЄС» та «Голос», до силових методів не вдавалися, бо запровадження ринку сільгоспугідь входило до їхніх програм і було свого часу оприлюднено. Проте вони мали суттєві претензії як до пропонованих «слугами» норм, так і до «земельної ночі», вважаючи, що фундаментальні питання слід розглядати ґрунтовно, а не гнатися поперед батька в пекло.

Власне, ґрунтовності розгляду й удалося домогтися: законопроєкт почали опрацьовувати як слід, із голосуванням за кожну поправку, на якій наполягає її ініціатор.

Тож уже в п’ятницю запал «слуг», яким не вдалося реалізувати свої мрії про «земельну ніч», згас, і почали лунати прогнози, що таким чином розгляд законопроєкту триватиме три-п’ять пленарних тижнів, тобто два-три місяці. Водночас вони цим обурені, вважаючи, що парламент собі таку часову «розкіш» дозволити не може (хоча попередники великі проєкти законів, до яких було подано кілька тисяч поправок, розглядали скільки треба, щоб усунути більшість дражливих питань), відтак наступного пленарного тижня треба вирішувати, як це все пришвидшити, оскільки в п’ятницю зупинилися лише на 216-й.

Проте ґрунтовний розгляд законопроєкту затягне час, та чи змінить щось суттєво? Адже зазвичай підтримують лише ті поправки, про які попередньо домовилися на комітетському етапі чи кулуарно. Тож територія, цілісність і державність України під загрозою.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній царині поінформував міністр енергетики та захисту довкілля О. Оржель. Він налаштований оптимістично: повідав, що опалювальний сезон проходить стабільно, договір про транзит газу підписано, а середньозважений тариф на електрику знижено на 26%.

Щоправда, цей шматок виступу нагадав радше анекдот про візника і коня, адже власне роботи нового уряду в багатьох цих аспектах небагато, оскільки підґрунтя було забезпечене попередниками. Проте не прогаяли за півроку все — і те добре, з нашим українським щастям…

Щодо двох платіжок за газ, які, мабуть, найбільше сколихнули населення, О. Оржель зазначив, що то так і треба. У нас відокремлено транспортування, розподіл і постачання блакитного палива, відтак платити за принципом «усе включено» вже не вийде. І навіть якщо у вас твердопаливний котел (міністр підкреслив, що в нього такий), але від «труби» не відмовилися, оплачувати її повинні: «Не може воно весь час бути в робочому стані без того, щоб за нього не платити». Крім того, це принцип, закріплений у Третьому енергетичному пакеті, який працює в Європі і у світі.

Так що корабель народних мрій про нову владу і, як результат, — копійчані тарифи знову розбивсь об скелі «зеленої» реальності…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збиткова — закрити
Читати
Гряде кадрова реформа
Читати
Перший етап завершено
Читати
Зміни в структурі
Читати
Реванш диктатури
Читати
Готуються до евакуації
Читати
Зустрічайте: сніг, ожеледь і вітер
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове