Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Хто нищить Світязь

Олена БЕГМА.

«СЛІДЧЕ управління ГУ Нацполіції Волинської області розслідує факти зловживання службовим становищем посадовими особами органів держвлади Волині в інтересах третіх осіб, які могли призвести до різкого падіння рівня води в Шацьких озерах, у тому числі одному з найбільших озер України — Світязь», — ідеться у повідомленні місцевої прокуратури.

З’ясувалося, що чиновники Держекоінспекції тривалий час у себе під носом не помічали варварського використання природних ресурсів низкою місцевих підприємств, розташованих неподалік нині зникаючих озер. «Одне з них на орендованій території площею 230 га побудувало штучні водні об’єкти і здійснює з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га. При цьому Держекоінспекція області не звернулася з позовом до суду для припинення протиправної діяльності підприємства», — повідомили в прокуратурі. Така сліпота держінспекторів, вочевидь, має корупційний душок.

Рада тварин захистила

ВЕРХОВНА Рада у першому читанні ухвалила поправки до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного світу. Йдеться про заборону санітарно-епідеміологічним службам проводити на вулицях рейди з пошуку безпритульних чотирилапих і їх вбивства. Натомість чисельність тварин регулюватимуть методом стерилізації з подальшою вакцинацією та ідентифікацією шляхом чипування. Серед іншого законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України статтею, яка передбачатиме суворе покарання за такі нелюдські вчинки.

Поки пишуться і ухвалюються правильні закони, порятунком безпритульних братів менших опікуються небайдужі громадяни і громадські організації. Вони підгодовують чотирилапих безхатьків на вулицях, облаштовують для них прихистки, утримують притулки тварин власним коштом...

Батарейки поїдуть до Румунії

ЗАГАЛЬНОВІДОМО, що батарейки не можна викидати на смітник через уміст у них дуже отруйних для довкілля речовин. Тривалий час екологи і комунальні підприємства їх просто збирають у населення та нагромаджують-складують. Бо в Україні немає жодного заводу із повного циклу їх переробки.

Комунальне підприємство «Київкомунсервіс» підписало угоду з румунським підприємством «GreenWEEE» на переробку партії 70 тонн раніше зданих населенням батарейок. Як значиться у повідомленні КМДА, перша партія відпрацьованих елементів живлення (за обсягом найбільша в Україні) буде відправлена для безпечної утилізації у квітні.

Iнвентаризація лісів

ЛІСИ України, які, згідно з енциклопедичними даними, посідають тільки 15% території держави (для країни Центральної Європи це вкрай низький показник!), сьогодні вирубуються так масово, ще й часом безконтрольно, що вже навіть Міністерство екології і природних ресурсів не назве достеменно, яка площа їх залишилась. Часом у реєстрових документах, що припадають пилом у чиновницьких кабінетах, значиться «ліс», а в реальності від нього давно залишились самі пеньки.

Щоб навести лад у тінізованій лісовій промисловості, Мінекології анонсувало на цей рік загальнонаціональну інвентаризацію лісових угідь і відповідне перезавантаження загальнонаціональної лісової карти, яка, обіцяють, стане відкритою в Інтернеті для загального доступу, а відтак — і для народного контролю на місцях. Екологи очікують, що завдяки цьому нарешті буде отримана достовірна оцінка загальних запасів лісових насаджень і взято під контроль їх вирубування.

Енциклопедія світових біомів

УКРАЇНСЬКІ полярники, вчені Національного антарктичного наукового центру МОН (а саме він щороку споряджає експедиції з України на далекий крижаний континент), долучилися до створення «Енциклопедії світових біомів». Нагадаємо: біоми — це екосистеми найвищого рангу, які являють собою одночасно і цілий клас ландшафтів, і сталий набір функціональних зв’язків між тваринами і рослинами (хоч види, які до них відносяться, можуть дуже різнитися). Прикладами біомів є, зокрема, тропічний ліс, тайга, тундра або коралові рифи. «Енциклопедію світових біомів» у трьох томах підготувало всесвітньо відоме наукове видавництво «Elsevier». Вона вийде друком у червні 2020 року. У ньому зібрана інформація про всі екосистеми найвищого рангу на нашій планеті. Авторами розділу про суходільні екосистеми Антарк­тиди стали наші полярники Іван Парнікоза та Ірина Козерецька.

Технології на службі у громади

У ТРОСТЯНЦІ на спиртовому заводі взялися до побудови унікальної для України випарної станції. Технологія, за якою працюватиме система, дасть змогу переробляти відходи виробництва — мелясну барду. 600 тонн барди станція здатна перетворити на 60 тонн переробленої маси, що стане добривом, а також слугуватиме паливом для промислових котелень. Субстанція стає концентрованішою, зменшується в об’ємі і в довкілля потрапляє лише технічна вода. Вона виходить у вигляді чистих конденсатів, які знову можуть бути задіяні в технологічному циклі або скинуті в каналізацію…

Ця розробка Інституту харчової біотехнології та геноміки НАНУ здатна вирішити екологічні питання, що тривалий час непокоять місцеву громаду. Досі мешканці Тростянця скаржилися на неприємний запах і не раз влаштовували акції протесту проти роботи спиртозаводу. Нині ж кажуть, що якщо завод «смердітиме менше», то нехай працює, адже робочі місця дуже потрібні.

Варвар скрізь варвар

ЗАДЛЯ будівництва в Криму автобану «Таврида» окупанти вирубали сотні тисяч дерев і кущів, серед яких і занесені до Червоної книги. Це їм знадобилося для прокладання як нових ділянок, так і розширення наявної дороги. Тільки поблизу Севастополя під сокиру потрапили 20 тисяч сосен, зазначають екологи.

Місцеві мешканці вже й не плекають надії на те, що хтось відновить колишню лісосмугу вздовж траси, яку тут почали висаджувати ще в середині минулого століття. «Російський варвар — він скрізь варвар. Буде, як у Краснодарі, — всюди голий степ навколо траси», — один із відгуків на цю інформацію у соціальній мережі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збиткова — закрити
Читати
Гряде кадрова реформа
Читати
Перший етап завершено
Читати
Зміни в структурі
Читати
Реванш диктатури
Читати
Готуються до евакуації
Читати
Зустрічайте: сніг, ожеледь і вітер
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове