Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Поверніть випас!

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

«Щукін не приїде», — перша фраза, яка пролунала з уст виконувача обов’язків старости Лісківської сільської ради Дмитра Демиденка. За день до цього він у кабінеті голови Менської РДА Валерія Щукіна отримав від нього словесні гарантії візиту на схід села, на якому мали вирішити питання про громадське пасовище. Про приїзд люди домовлялись заздалегідь не тільки з головою РДА, а й із керівником ПрАТ «Менське племпідприємство», якому воно було здане в оренду, та депутатом міськради Олександром Булавкою.

ПРОБЛЕМА річної давності. Торік 1 січня 70 тисяч га земель запасу перейшли у власність Менської ОТГ, а напередодні, 29 грудня 2018-го, голова Менської РДА Валерій Щукін видав розпорядження, яким затвердив 83,5 га людських пасовищ і сіножатей як невитребувані паї, які й передали в оренду приватному акціонерному товариству «Менське підприємство із племінної справи в тваринництві». Цільове призначення — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Копії розпорядження РДА мала надіслати до Менської міськради, Лісківської сільради та відділу Держгеокадастру в Менському районі. У міській і сільській радах, м’яко кажучи, здивовані. Кажуть, випадково побачили документ у лютому 2019 року на сайті райдержадміністрації. Виконувач обов’язків старости Лісківської сільради Дмитро Демиденко називає розпорядження РДА незаконним, оскільки землі є колективною власністю. Рішенням зборів акціонерів їх було вилучено зі списку і передано як випас і сіножаті громаді.

Обуренню селян не було меж. Довелося пригрозити блокуванням техніки, просити допомоги ЗМІ. Завдяки розголосу площі вдалося вберегти від розорювання. Проте досі розпорядження не скасоване. «Я прожив 80 років, і завжди там був випас! — гнівається Іван Руденко. — Ми уже вшосте збираємось, усе обіцяють-обіцяють, а віз і нині там. За яким таким правом забрали нашу землю?!»

Начальник відділу земельних ресурсів Менської міськради Павло Терентьєв переконує, що ситуація в Лісках є прямим порушенням законодавства. Загалом стан земельних справ у Менській громаді потребує втручання правоохоронних органів, адже Ліски не єдиний випадок.

За словами Павла Терентьєва, ситуація в громаді з земельним упорядкуванням важка. Пов’язано це з небажанням державних органів співпрацювати з ОТГ. «Коли громаді передали землі запасу, нам не надали жодного договору оренди, жодної документації, в тому числі і щодо розпаювання, — говорить він. — Тому роботу доводиться починати фактично з нуля».

До речі, відомий і відсоток оренди, під який голова РДА віддав громадське пасовище. «Ця земля здана в оренду як сіножаті. Якщо брати 5% нормативно-грошової оцінки, то виходить 460 гривень за гектар. Це копійки», — вважає Дмитро Демиденко. Він пояснює: ці земельні ділянки не розподілені, вони не внесені в розпаювання, і в протоколі зборів селян ця земля не підлягала розпаюванню. Крім того, до 2025 року Менська міськрада також не матиме права розпоряджатися ними, оскільки зміна цільового призначення можлива тільки після переходу землі у власність громади.

На думку виконувача обов’язків старости Лісків Дмитра Демиденка, дії районних чиновників мають усі ознаки кримінального правопорушення. Заяву про вчинення злочину староста подав до поліції ще торік, але її навіть не внесли до єдиного реєстру. Через це звернулися по допомогу до прокуратури — там начебто пообіцяли допомогти.

Вихід із ситуації, яку вже рік не можуть залагодити, люди бачать один: дати голові РДА 10 днів із моменту письмового звернення, яке вони оформили на зборах, на скасування розпорядження. А якщо ні, то доводитимуть свою правоту в суді. Представляти інтереси громади зобов’язуються у Менській міськраді — там уже приготували відповідний позов. Тож усі чекають на реакцію Валерія Щукіна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збиткова — закрити
Читати
Гряде кадрова реформа
Читати
Перший етап завершено
Читати
Зміни в структурі
Читати
Реванш диктатури
Читати
Готуються до евакуації
Читати
Зустрічайте: сніг, ожеледь і вітер
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове