Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Плюс діджиталізація всієї країни

Михась БУРКУН.

В Україні офіційно представили мобільний додаток державних цифрових послуг «Дія» («Держава і я»). Ідея «Держави в смарт­фоні», тобто можливість отримувати в онлайн-режимі максимум державних послуг, була однією з ключових передвиборних ініціатив Президента Володимира Зеленського. Що ж воно таке?

ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ, що «Дія» максимально спростить взаємодію людини з державою, зробивши максимум процесів електронними. Таким чином чиновник особисто взагалі не впливатиме на термін отримання довідки або видавання дозволу.

Це, звісно, добре. Й навіть дуже. На словах. А от як оцією самою «Дією» користуватися на практиці? Яку кнопку тиснути на тому смартфоні, в якому, як стверджується, буде присутня вся держава? Та й де цю розумну штукенцію взяти? Вона ж аж ніяк не кожному по кишені. Особливо пенсіонерам. Чи, можливо, ці «державні» мобільні пристрої малозабезпеченим громадянам надаватимуть безкоштовно? Якщо ні, то мільйони українців залишаться без відповідних послуг. Адже чиновники відвідувачів для видавання довідок уже не прийматимуть, а смартфони є не в кожної людини. А якщо й видадуть розумну штукенцію, нею ще потрібно буде навчитися користуватися. Хто навчатиме? Організовуватимуть курси, пересувні лекторії?

Тут звичайною мобілкою не всі можуть користуватися. Днями редакція «Сільських вістей» отримала лист від Петра Древаля, який проживає у Білгород-Дністровському районі, що на Одещині. Так от, Петро Олексійович просить створити в газеті рубрику, де доступною мовою пояснювати, як користуватися мобільним телефоном. «У селах то ціла проблема, — повідомляє дописувач. — Кажуть, в Інтернеті є все, а от як із ним зв’язатися, толком ніхто не знає. Сільську бібліотеку у нас закрили, а літературу здали в макулатуру. Кажуть: «Епоха інформації». Тільки мені здається — дебілізації. За радянських часів навіть на велосипед була товстенька інструкція. Раніше інструкції писали для «дурнів», а зараз дурні пишуть інструкції для академіків. Бо якщо ти не академік у цій сфері, то нічого не зрозумієш».

А мені пригадалось, як моя сусідка спілкувалася з Пенсійним фондом по його гарячій лінії. Вислухавши запитання, дівчина-консультант швиденько протараторила щось геть незрозуміле. Пенсіонерка попросила її повторити повільніше. Та повторила, але жіночка знову нічого не второпала — консультантка висловлювалася термінами, які сусідка чула вперше в своєму житті. Тому, вибачившись, попросила: «Поясніть, будь ласка, ще раз». Дівчина чи не по складах знову повторила свою абракадабру. «Шановна! — вже не стерпіла пенсіонерка. — Ви людина чи автомат?»

Після кількасекундної паузи почула відповідь: «Звісно ж, людина!». — «Тоді поясніть по-людськи, зрозумілою мовою!». І що ви думаєте? Дівчина простими словами, без уживання незрозумілих термінів, пояснила, і пенсіонерка все зрозуміла.

А тепер уявіть собі процес отримання в онлайн-режимі якоїсь державної послуги. Хтось розтовкмачуватиме, на який портал вам для цього треба буде зайти, в яке електронне вікно зазирнути, як ідентифікувати свою особу через технологію BankID, підтвердити згоду на передачу інформації через ваш інтернет-банкінг з допомогою особистого кабінету?

Ви все зрозуміли? Або хоча б щось? Отож бо й воно — діджиталізація, хай їм грець!

«Узагалі наша мета — зробити так, щоб всі відносини з державою людина могла здійснювати з допомогою звичайного смартфона і Інтернету. Зокрема, голосувати… Ми це зробимо на президентських, парламентських або місцевих виборах», — сказав Президент під час презентації проєкту «Дія».

Що ж робити за таких умов «непросунутим» пересічним громадянам? Залишать їх поза межами держави, адже ж вона — у смартфоні?! Мовляв, не маєш смартфона — не маєш і держави. Права і свободи громадянина сюди якимось боком уписуються?

Перефразовуючи класика, можна сказати, що кінець епохи бідності — це ЗЕ-влада плюс діджиталізація всієї країни. До речі, українською мовою цей термін — діджиталізація — звучить як «цифрова трансформація», або «оцифровування». Але українською нині для декого «не по-модньому». Тож і вживають іноземні слова-покручі, як та молоденька консультантка з Пенсійного фонду або міністри-«дебілісти» від «слуг» невідь-якого народу. Бо від українського вони «страшно далекі»…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збиткова — закрити
Читати
Гряде кадрова реформа
Читати
Перший етап завершено
Читати
Зміни в структурі
Читати
Реванш диктатури
Читати
Готуються до евакуації
Читати
Зустрічайте: сніг, ожеледь і вітер
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове