Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

У потяг — із документом

Ліна ПАСЬКО.

«Був свідком ситуації, коли при посадці у потяг у пасажира не було паспорта при собі, а лиш фотографія цього документа в телефоні. Інших документів він теж не мав. Між ним і провідницею виник конфлікт. Прошу роз’яснити, хто правий — пасажир чи провідник», — запитує Микола Р. із смт Велика Лепетиха Херсонської області.

ХТО МАЄ рацію у такій ситуації — знає закон. Тому, якщо ви точно хочете здійснити поїздку, збираючись у дорогу, варто пам’ятати не лише про квиток, а й документ, що посвідчує вашу особу.

Адже, згідно з пунктом 7.2 Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затверджених наказом Мінтранспорту та зв’язку України від 27 грудня 2006 року, посадка в поїзд осіб, що здійснюють поїздку за повними, пільговими, у тому числі безплатними та груповими, проїзними документами, здійснюється за умови наявності проїзного документа і документа, що посвідчує особу.

А саме: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення водія, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзний документ для виїзду за кордон особи, яку визнано біженцем, та особи, яка потребує додаткового захисту, довідка про звернення за захистом в Україні, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, картка мігранта, посвідчення біженця, проїзний документ біженця, паспортний документ іноземця та особи без громадянства. Для пасажирів пільгових категорій — додатково оригінал документа, що підтверджує право на пільговий проїзд. А для осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, при проїзді їх до місця проживання документом, що засвідчує особу, є довідка про звільнення.

Також додамо, що посадка в поїзд дітей віком до 16 років здійснюється за пред’явленням документів, що посвідчують вік дитини (свідоцтва про народження дитини, нотаріально завіреної копії свідоцтва про народження дитини, паспорта одного із батьків, у якому є запис про дитину, паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон).

У цих же Правилах у пункті 7.3 йдеться про те, що пасажири без проїзних документів чи з недійсними проїзними документами, з прізвищем та іменем у проїзному документі, які не відповідають даним документа, що посвідчує особу (за винятком допущених описок не більше трьох знаків), без документів, що посвідчують особу, з ручною поклажею понад встановлену норму та з перевищенням розмірів, установлених для ручної поклажі, у вагон не допускаються.

У разі виявлення під час перевірки у поїзді пасажира без проїзного документа та документів, які посвідчують особу, а також документів, що підтверджують право на пільговий проїзд, пасажира з недійсним проїзним документом, з прізвищем та іменем (за винятком допущених описок не більше трьох знаків) у проїзному документі, які не відповідають даним документа, що посвідчує особу, він уважається безквитковим і повинен сплатити штраф і оплатити проїзд від станції посадки до станції призначення. За відмови від сплати штрафу та вартості проїзду пасажир повинен залишити поїзд на найближчій станції для подальшого оформлення вартості проїзду і протоколу про адміністративне правопорушення в установленому порядку із залученням представників правоохоронних органів.

Отже, щоб вас пустили до потяга, не забувайте вдома проїзні документи та документи, що посвідчують особу. А ще пам’ятайте, що залізниця має право відмовити у перевезенні, якщо пасажир, зокрема, перебуває у нетверезому стані.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збиткова — закрити
Читати
Гряде кадрова реформа
Читати
Перший етап завершено
Читати
Зміни в структурі
Читати
Реванш диктатури
Читати
Готуються до евакуації
Читати
Зустрічайте: сніг, ожеледь і вітер
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове