Архів
П’ятниця,
14 лютого 2020 року

№ 11 (19759)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Черговий тарифний наступ

Олена КОЩЕНКО.

В Україні зросли тарифи на холодну воду — залежно від регіону на 15-20%.

ГОЛОВНОЮ причиною цього Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, називає необхідність підвищення зарплат співробітників водоканалів, яку треба «підтягнути» до середньої по країні — 12 264 гривні.

Оскільки у різних областях зарплати відрізняються, відповідно змінився і відсоток підвищення тарифу. Найдорожче кубометр води і його водовідведення з усіма податками коштуватиме мешканцям сходу і півдня. Зокрема, у Бердянську та прилеглих населених пунктах споживачі мають платити по 48 гривень, у Павлограді, що на Дніпропетровщині, — 40,5, Кропивницькому — 37,6, Запоріжжі — 32,6, Слов’янську — 31,6, Пол­таві, Одесі й Краматорську — по 27, Херсоні, Харкові, Рівному, Чернігові, Кам’янці-Подільському — 24 грн. У столиці для клієнтів КП «Київводоканал» постачання та водовідведення вилилось у суму 23 гривні за куб. Для мешканців Чернівців, Луцька, Львова, Житомира, Хмельницького, Вінниці й Черкас — від 20 до 22 гривень… Найбільше пощастило клієнтам «Тернопільводоканалу», які платитимуть 15,3 гривні.

До речі, ще 2016-го українці платили у середньому 8,6 гривні за куб холодної води. Відтоді тарифи зросли у три-чотири рази, у той час як середня зар­плата по країні — у півтора-два рази. То де ж, питається, соціально-економічна справедливість таких рішень?

У відповідь на цей докір влада любить нагадувати народу, що тарифи ЖКГ в Україні значно нижчі, ніж у тому ж Євросоюзі. Що у Польщі куб води разом із водовідведенням удесятеро дорожчий, ніж в Україні, — 276 гривень, а в Норвегії — 175 гривень. Усе це так. Але чому ж при цьому владці мовчать про те, що у країнах ЄС сьогодні якість води, що тече з крана, незрівнянно вища, і що зарплати там також у рази вищі. Так що для українського споживача це не переконливий аргумент щодо необхідності підвищення тарифів.

Водночас ніхто не стане заперечувати, що фахівці водоканалів повинні отримувати гідні зарплати. Насамперед ідеться не про топчиновників, які, судячи з їхніх податкових декларацій, себе ними не обділюють, а про рядових працівників. Проте навряд чи всі заявлені 15-20% прибавки до ціни підуть саме останнім. Як стверджують експерти, добре обізнані з досвідом зростання тарифів ЖКГ у попередні роки, на практиці зарплати співробітників нижчої ланки водоканалів поважчають хіба що на кількасот гривень. За нинішніх цін на життя це, можна сказати, копійки…

Тим часом, якщо український споживач платить більше, він розраховує на підвищення якості послуги, що надається. Тільки цього не відбувається. Повсюди у державі централізоване водопостачання систематично вимикають. А через засмічення магістральних труб, у яких, щоб їх не прорвало, насосні станції зменшують тиск, напір у кранах подекуди мінімальний. Не те що пральні машини відмовляються працювати — іноді душ прийняти велика проблема. Годі вже казати про якість самої води. Вона у нас не проходить належного очищення, ще й набирається важких металів зі старих труб. Тоді як у Європі воду з-під крана можна сміливо пити. Словом, це проблема з проблем, яка підриває здоров’я нації.

Чому так усталилось і чому не буде зрушення на краще, скільки б Національна комісія штучно не підвищувала тарифи? Бо маємо монополіста-постачальника, який диктує ціни. Тільки за умови конкуренції є боротьба за клієнта. Відповідно зростає рівень послуг.

Поки що ж зрозуміло одне: тарифний наступ на послуги ЖКГ надалі посилюватиметься. Що, ймовірно, ще більше спонукатиме громадян відмовлятися сплачувати комунальні платежі. До відома: відповідні борги по країні вже сягли 58,4 мільярда гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Заохочують обирати Україну
Читати
Пообіцяли газознижки
Читати
Не дотримуються закону
Читати
Ще один «безвіз»
Читати
Скоро в море
Читати
Квитанцій не треба
Читати
Курили менше
Читати
Європа перспективніша
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове