Архів
П’ятниця,
14 лютого 2020 року

№ 11 (19759)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Господарем на землі

Не гірше, ніж у Швейцарії

Василь ПІДДУБНЯК,

Анатолій ЖУПИНА.

Херсонська область.

Фото Василя Піддубняка.

Фінансовий директор ТОВ «Агробізнес» Данило Репілевський каже, що козівництво — одна з тих галузей, яку варто розвивати.

Альпійські кізки додають гарного настрою завідуючому молочною фермою «Альпіна» Миколі Вретику.

Всього за кількадесят кілометрів од невеличкого села Мар’янівка Каховського району — знаменитий біосферний заповідник «Асканія-Нова». Місце всесвітнього туристичного паломництва — там, де і степ не переораний «до дна», і розкішна зелена оаза, і заселений всякою екзотичною звіриною зоопарк…

ТА БУКВАЛЬНО з весни минулого року, після відкриття туристичного сезону, мандрівники почали з’являтись і в Мар’янівці, хоча навряд чи про туристів думав генеральний директор ТОВ «Агробізнес» кандидат економічних наук Едуард Репілевський, затіваючи нову для себе справу. Міркував так: «Якщо у тих же французів, австрійців чи іспанців виходить, то чому в українців не вийде?..»

Міркував заради того, аби показати «аграріям від влади», що і в зоні ризикованого землеробства можна мати зиск не лише з кавунів, ріпаку чи пшениці, а й із традиційної для Степу бринзи та сучасних йогуртів. Так-так, це та сама версифікація, об яку тіпають язики приїжджі вчені мужі й свої, доморощені, «логістики».

А тим часом обласні статистики заносили у свої святці вельми невтішну «циферію». На 1 грудня 2019 року в області в усіх категоріях господарств утримувалося 100,2 тис. голів великої рогатої худоби (91,1% на таку ж дату 2018 року), зокрема 60,5 тис. голів корів (91,1%), 110,6 тис. голів свиней (84,3%), 38 тис. голів овець та кіз (81,7%) і 6427,7 тис. голів свійської птиці (92,6%).

Утім, Мар’янівка — виняток із сумної тенденції. Тут вирішили плекати не лише рослинництво, а й загнане майже скрізь тваринництво, а ближче — козівництво. Не всі вірили у перспективу нової, а по суті, відродженої традиційної для степового тваринництва справи.

Уклавши угоду з мелітопольською компанією «Молочний стандарт», мар’янівський «Агробізнес» затіяв спорудження сучасної козиної ферми.

Підприємство європейського зразка розташувалося на трохи віддаленій від Мар’янівки околиці. Першими новоселами її стали дві сотні граціозних кізочок.

У просторому приміщенні ферми, збудованому за всіма європейськими нормами, всі зайняті своїм ділом: доглядачі — роздачею ароматного сіна, доярки — підготовкою апаратів, кози — «нагулюванням» молока.

— Кози люблять спілкування з людьми і часто стають геть ручними, — каже завідуючий фермою Микола Вретик, пригощаючи з руки своїх підопічних припасеними у кишені гранулами комбікорму. — У багатьох є свої клички, аякже…

— Відчувають вашу турботу?

— Ще й як! — відповідає Микола Сергійович, деталізуючи суто виробничий бік справи. — Щодоби козі потрібно два з половиною кілограми сіна. Даємо і гранульовані комбікорми. Годуємо кіз часто — по п’ять разів на добу. Аби стадо почувалося комфортно (а комфорт — це продуктивність), ведемо за фермою клімат-контроль. Молока у період лактації кізки дають по три літри. У доїльний зал заходять самостійно, не пручаючись. Видоєне молоко відправляємо у два холодильники, де воно дуже швидко охолоджується до 4 градусів і може зберігатися до трьох діб. Доїльні апарати у нас швейцарської фірми «ДеЛаваль». Одночасно доїмо по 24 голови кіз, а сам процес доїння триває півгодини. Продукцію із ферми на сироварню відправляємо поки що молоковозом. Але споруджуємо своє виробництво, куди молоко на переробку буде поступати молокопроводом…»

Важко переоцінити користь козячих сирів. По-перше, вони дуже швидко засвоюються, по-друге, ці сири гіпоалергенні (у них мало алергенних речовин, що спричиняють неадекватну імунну реакцію), по-третє, містять величезну кількість корисних бактерій, які сприяють нормальній роботі шлунково-кишкового тракту та налагодженню обмінних процесів в організмі. У них дуже мало цукру і багато протеїну, фосфору, ретинолу і вітаміну В. Недарма споживання молочних продуктів, виготовлених саме із козячого молока, у світі зростає.

— Розведенням кіз ми почали займатись із дванадцяти голів на початку 2018 року, але то була лише спроба ведення нового бізнесу, — розповідає фінансовий директор ТОВ «Агробізнес» Данило Едуардович Репілевський. — Торік у травні у нас з’явилася козина ферма з доїльним залом. Тож у Мар’янівці розпочалося промислове виробництво молока і одночасно його переробка на м’які та тверді сири, бринзу і йогурти.

— Ферму вже укомплектували поголів’ям повністю?

— Поки що ні, але вже довели чисельність стада до двохсот голів. Свій вибір зупинили на альпійській породі кіз, молоко яких найбільше підходить саме для виробництва сирів. Дорослих тварин завезли з-під Києва. Корми виготовляємо на власному спеціально збудованому комбікормовому заводі. Переробляємо ячмінь, кукурудзу, пшеницю, додаємо різні добавки згідно з розробками сусідів — співробітників Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова».

— І яка ж продуктивність ваших «альпійок»?

— Щодоби кожна коза дає, як ви вже знаєте, по три літри молока жирністю 3,2 відсотка. Сьогодні в нашому асортименті поки що майже півсотні видів молочної продукції, а якщо бути точним — 48. Місячний обсяг — близько трьох тонн. Постачаємо її у Херсон і Нову Каховку. Народ уже розпробував нашу продукцію, тож попит на неї зростає. Найбільше — на бринзу. І це при тому, що продукція недешева — від 120 до 350 гривень за кілограм твердого сиру.

— А технології виготовлення у вас традиційні?

— Так, хоча ми вносимо власні, так би мовити, рецептурні корективи — додаємо у сири різні компоненти: вино, мед, італійські трави, паприку, оливки, горіхи… Натуральні йогурти виготовляємо п’яти смаків.

— А якщо зазирнути у найближчу перспективу? Скажімо, у нинішній, 2020-й, рік?

— Наша мета — довести чисельність дійного стада до 600 голів, — ділиться планами Данило Репілевський. — На цей гурт якраз розрахований наш доїльний зал. Частину тварин будемо розводити самі, решту — докупляти. Правда, коштує елітна коза недешево — кількасот євро, але вона таких грошей варта, тим паче, коли йдеться про французьку чи австрійську породу, яку ми завезли у господарство.

Започаткувавши і розвиваючи новий для себе (та й для всієї Херсонщини) вид бізнесу, ТОВ «Агробізнес» вже вклало у перспективне діло близько 16 мільйонів гривень. Окупляться вкладені мільйони через 5-7 років. Довго? Але це ж не фірмацтво типу «урвав-продав-відхопив», а виробництво, випробуване століттями в усьому світі.

…Крафтова сироварня у Мар’янівці на базі молочної ферми «Альпіна» вже встигла заявити про серйозність намірів виходу на ринок молочних продуктів України. Зауважимо, що визначення «крафтова» — не «заради красного слівця». З англійської craft означає «ремесло», «уміння». У даному разі йдеться про унікальну продукцію, яка випускається невеликими партіями. Якість такої продукції має бути бездоганною. А це вже висока відповідальність і (якщо більше) репутація. Але в «Агробізнесі» знали, на що йдуть. І пішли!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Заохочують обирати Україну
Читати
Пообіцяли газознижки
Читати
Не дотримуються закону
Читати
Ще один «безвіз»
Читати
Скоро в море
Читати
Квитанцій не треба
Читати
Курили менше
Читати
Європа перспективніша
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове