Архів
Вівторок,
24 березня 2020 року

№ 22 (19770)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Дерева і повір’я

ДАЛЕКО не всі дерева можна садити біля житла. Деякі з них є джерелом алергії або можуть пошкодити хату. А з багатьма ще й пов’язані народні прикмети і забобони.

Згідно з давніми повір’ями, дерева є символом здоров’я, родючості та достатку. Вважається, що під кроною кожного створюється своя особлива аура і що доля господарів складається залежно від того, яке дерево росте біля будинку.

Береза

Одне з улюблених дерев нашого народу. Березу ще називають деревом життя і з давніх-давен асоціюють з родючістю.

Вважалося, що це дерево дуже примхливе і допомагає тільки тим, хто йому сподобається. Береза може захистити від нечистої сили, дати заряд енергії хворим людям, але садити її впритул до хати не рекомендується.

Найкраще посадити берізку біля паркану або хвіртки (предки вірили, що це відведе пристріт), підшукавши для неї вологе місце, позаяк вона любить воду. Тоді береза захистить будинок від псування, допомагатиме долати сум і берегтиме здоровий сон.

Ця рослина дуже любить сонце. При цьому легко переносить морози, але категорично не любить пересадки. Щоб дерево прижилося на новому місці, слід вибирати саджанець, вік якого не перевищує 5-7 років.

Майже всі частини рослини застосовуються в рецептах народної медицини — бруньки, березовий сік, кора, молоденьке листя.

Водночас березовий пилок — сильний алерген, який спричиняє чимало неприємностей людям, схильним до алергічних реакцій.

Липа

Вважається однією з найтіневитриваліших рослин, з якою можуть позмагатися лише ялина, ялиця, граб і дуб. Дуже добре почувається на ґрунтах із хорошим дренажем.

У цього дерева є чудова властивість — його можна формувати, стригти або гнути в будь-якому віці, що дає змогу легко отримати не тільки живопліт, а й арки, кулі, зелені альтанки, піраміди.

Липа живе дуже довго: в середньому 300-400 років. Протягом усього свого життя вона не тільки радує око надзвичайною красою, а й служить джерелом лікарської сировини, здавна використовується в народній медицині.

Клен

У слов’янській традиції клен завжди вважався непростим деревом. Наші предки були певні, що насправді це людина, перетворена на рослину якимись злими силами. Тому деревину клена ніколи не використовували як дрова і для виготовлення трун, а в листі бачили розкриті людські долоні.

Вважається, що клен знімає негативну енергію, в результаті в родині меншає кількість сварок. Це дерево приносить у будинок довголіття, любов і достаток. Ті, у кого біля домівки росте клен, завжди будуть спокійні й упевнені в собі.

Каштан

Це дерево привертає увагу своїми цікавими квітами і листям, а його плоди, вкриті оболонкою з шипами, застосовуються з лікарською метою.

Каштан — егоїстичний біовампір (сюди ж можна зарахувати черемху, осику, ялину, тополю). Він може тільки відбирати енергію людини, не даючи їй нічого натомість, тому не варто садити його близько до будинку. З іншого боку, «спілкування» з каштаном допомагає поліпшити настрій, відкинути всі печалі геть.

Важливий момент — не варто вирощувати дерево з плода каштана. Предки стверджували, що таким чином вирощений каштан може накликати на людину, яка його посадила, різні хвороби. Тому краще не ризикувати і придбати саджанець.

Майте на увазі: хоч це дерево досить довговічне, водночас воно ламке і, досягнувши віку 70-80 років, загрожуватиме ближнім будівлям.

Горобина

Колись вважалася символом родючості, процвітання і благополуччя. Завдяки яскравим плодам і багряному листю вона не втрачає своєї краси навіть у зимову пору року.

Для її росту не потрібні якісь особливі умови, але ґрунт не повинен бути заболоченим або занадто зволоженим. В ідеалі горобину найкраще висаджувати в напівзатінку або на сонячній ділянці.

Це дерево добре гармоніює з ялиною, сосною, смерекою і листяними породами, особливо липою, чорною тополею, ясенем і білою вербою.

Верба

Посадити плакучу вербу наважиться не кожен, адже вона може закрити своєю тінню всю ділянку. Тому фахівці радять садити декоративні її види.

Серед декоративних форм плакучої верби багато таких, які за своїми розмірами цілком вписуються навіть у невеликий садок. Наприклад, верба шерстиста, верба сітчаста, верба туполиста, а також форми верби пурпурової.

Наявність на ділянці верби допоможе власникам кролів і кіз. Листя цього дерева для них є прекрасною кормовою добавкою.

Є у верби і недоліки: вона є ласим шматочком для попелиці. Через це можуть страждати плодові дерева, які ростуть неподалік. Швидкий ріст верби часто призводить до появи непрохідних заростей.

За повір’ям, не рекомендується садити вербу поблизу дому. Вважається, що вона може принести в будинок горе. Недарма її називають плакучою, і той, хто посадив її на своїй ділянці, буде багато плакати.

Модрина

Маючи всі ознаки голчастих, дерево на зиму скидає хвою, а навесні вкривається молодою зеленню.

Занесена в Книгу рекордів Гіннесса як морозостійке дерево. Вважається, що модрини витримують температуру до мінус 65°С. Разом із тим це дерево любить тепло, світло і багатий ґрунт. За світлолюбністю посідає перше місце й не переносить навіть бокового затінення.

У природі висота модрини сягає 50 м, а діаметр стовбура — близько метра. Водночас виведені десятки декоративних форм, в тому числі карликових, які прикрасять сад, не займаючи в ньому багато місця.

Модрина справляє потужну заспокійливу дію. Це дерево рекомендується садити поруч будинку людей, які постійно долають страхи, сумніви, тривогу. Вона допомагає перемогти найважчі нервові недуги, подолати депресію і оптимістичніше поглянути на життя.

Версія для друку          До списку статтей

В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх призначення і, власне, використання. І рідко можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату або добрива. Хіба що про попіл самий лише позитив. Та чи можна його змішувати з мінеральною поживою, а якщо можна — з якою саме, розповімо в одному з матеріалів.

Час готувати картоплю до садіння. Залежно від обраного методу на це знадобиться від трьох до 30 днів. Майте, втім, на увазі, що триденний експрес-метод не вельми надійний, тому варто все-таки пройти повний цикл. Отже, повідаємо, що саме передбачає передпосівна підготовка бульб, а ви, шановні, будете вирішувати, як і що вам під силу зробити.

І — з деяких не дуже оптимістичних міркувань (дай Боже, щоб не знадобилося) подамо таку собі інформацію, яку дику зелень можна споживати в їжу ранньої весни. Насправді та ж лобода чи корінь пирію корисні, смакують у борщах, салатах. Про всяк випадок, як-то кажуть.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове