Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Про тих,  хто поруч

Сила материнської молитви

Ярослав ЯЦЕВСЬКИЙ,

Наталія ШПИЛЬОВА.

м. Тараща

Київської області.

Фото Ярослава Яцевського.

УСІ матері, чиї сини-воїни захищають Україну від російського агресора на Донбасі, заслуговують на особливу шану і повагу лише за те, що їхні діти боронять суверенітет нашої держави. Тільки їм відомо, скільки пережито, скільки ночей недоспано в очікуванні дзвіночка або вісточки.

Син — таке коротке слово, а скільки місця займає в серці матері! Про це знає Олена Василівна Зеленська, жителька села Велика Березянка Таращанського району, що на Київщині. Свого Ярослава вона, вчителька, як і решту учнів, навчала багатьох чеснот, зокрема й відповідальності за кожне слово, вчинки перед людьми. Завдяки старанності у молодого чоловіка гарно вибудовувалося життя. Він служив за конт­рактом у 72-й ОМБр ім. Чорних Запорожців у м. Білій Церкві. І раптом... неоголошена війна з боку Росії. У жовтні 2014-го старший солдат, старший оператор зенітних ракет малого радіуса дії у складі вищеназваної військової бригади вирушив на Херсонщину, а потім у м. Краматорськ. Та не знала мати, що її син був у самому Дебальцевому, де відбувалися найзапекліші бої. Аби психологічно її не травмувати, рідні не казали, що Ярослав виконує там бойове завдання. Проте вона відчувала серцем: із її кровинкою щось не так, — і сни були тому підтвердженням.

Той рік для Олени Василівни став найдовшим у житті. Подумки повсякчас була разом із сином. Щохвилини очікувала його телефонного дзвінка. І хоч зазвичай його голос звучав бадьоро, мамине серце сприймало все: і радість, і біль. Олена Василівна вставала з молитвою і лягала спати з нею, щоби Ярослава і його друзів не забрала сліпа смерть. А ще організовувала збір і відправку теплих речей, харчових продуктів, дитячих листів, оберегів і подарунків. Мама-волонтерка — так про неї казали в селі. Це була війна на двох.

Тільки святою молитвою мати могла зарадити своїй дитині. Нехай нечутно, нехай про себе, але вона лунала завжди. Це вже потім Ярослав розповів, що у нього та у п’яти його побратимів з’явився другий день народження — 16 лютого. Під час одного з обстрілів снаряд «граду» розірвався над бліндажем, у якому перебували хлопці. Донині вони вважають справжнім дивом, що залишилися живими.

Не можна не згадати ще одного епізоду тієї пори, коли вся Україна очікувала повідомлень із гарячого Донбасу. У лютому 2015-го навколо Дебальцевого утворювався другий Іловайський котел. Сім’я Зеленських не пропускала жодного випуску новин. 18-го числа в одному з репортажів батьки впізнали синового товариша Сергія Фещенка із села Салиха, який дуже переживав, що там залишився його бойовий побратим — Ярослав Зеленський. Що коїлося з батьками, словами не переказати.

...Для Ярослава Зеленського і його мами Олени війна вже закінчилась. Але у їхній пам’яті дуже багато такого, про що не дізнається ніхто. Яким був той жах Дебальцевого! На чиїй совісті смерть синів України? Це вже хай розсудять несхибні судді, ім’я яким — Бог та історія... Справжня, а не писана на замовлення. Нинішня історія цієї війни, як мозаїка, розсипана по скалках у пам’яті наших звитяжців — атовців. А за кожним із них стоїть янгол-охоронець і всесильна мамина молитва.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води!

Хай буде щедрим урожай

З повагою Ніна ТЕЛЕВНА.

ДНЯМИ відсвяткував 70-річчя Анатолій Григорович Орел із села Дібрівка Миргородського району Полтавщини. Усе своє життя чоловік працює коло землі. Будучи головним агрономом, під час сівби ставав на сівалку, щоб налагодити норму висіву. Пішки проходив полями, спостерігаючи за ростом рослин. Брав зразки озимих із різних ділянок, щоб знати, як перезимували зернові культури.

Нині Анатолій Григорович — на заслуженому відпочинку. Доглядає за власним садом і городом. Займається щепленням плодових дерев. Тож хай квітує ваш садок, шановний ювіляре, дає щедрий урожай на радість усієї родини. Будьте здорові й Богом бережені!

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове