Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Дослівно

Євген Дикий, кандидат біологічних наук, директор Національного антарктичного наукового центру.

Брак освіти — це безнадійно і невиліковно. Обіцяти преміальний мільйон доларів за вакцину — готовий високотехнологічний продукт, і в той самий день ухвалити секвестр бюджету, відрізавши від науки понад мільярд (!) грн. Це офіційне визнання найвищою посадовою особою свого невігластва.

На Банковій уявляють собі науку так: десь сидять люди, які роками не отримують ні платні, ні приладів, ні реагентів. Але якщо їм пообіцяти мільйон (певно, в уяві деяких шоуменів — це «чарівна» сума, за яку купуються все та всі), то вони якимсь дивним чином, на коліні, з водопровідної води та весняного повітря, «народять» чудодійну вакцину. І далі все знову буде, як було, — один щасливий «вчьоний» стане мільйонером, а решта і далі сидітиме без зарплат. Ну от як пояснити шоуменам, що це так не працює?! Що наука — це щорічні великі інвестиції?

Звісно, є інший шлях — купувати технології у тих країн, де в науку інвестують, а свою країну визнати сировинним придатком до них. Але це коштуватиме далеко не мільйон, бо в розумних країнах хочуть, щоб раніше вкладені інвестиції окуповувались, і насамперед не за рахунок своїх громадян, а за рахунок сировинних неопапуасів.

Президент та Рада показали, що вони обирають папуасько-сировинну логіку інвестування. Що ж, мають право — їх обрав народ. Але хай тоді цей народ не ображається, якщо рятівною вакциною передусім будуть забезпечені «білі люди» — ті, хто постійно інвестує в науку, а не чекає від неї безкоштовного рятівного дива. Зрештою, це називається природний відбір — виживуть розумніші.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Епоха бідності: початок?
Читати
Більшість — проти
Читати
Повернули держрегулювання
Читати
Зубожіння не у всіх
Читати
Призов перенесено
Читати
Доля сиріт не відома
Читати
Дурили співвітчизників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове