Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Знак біди

Де знайти Георгія-змієборця?

Василь ПІДДУБНЯК.

У завжди велелюдному, а нині геть без відвідувачів Одеському зоопарку сталося диво. У тишу звіринця, порушувану хіба що голосами птахів і тварин, зненацька ввірвалася… музика! Популярні мелодії на музичному синтезаторі, встановленому біля вольєрів, виконував… сам директор звіринця Ігор Бєляков.

У ТОЙ ЖЕ ЧАС, коли в Одесі звучали класика і джаз, майже в усіх областях України впору було виконувати похоронні марші. Вже кілька тижнів поспіль у країні вирують страшні пожежі, передусім в екосистемах.

Горять недорубані ліси, перетворюються на попіл пташині гнізда, обвуглюється звірина, яка ніколи більше не розмножиться…

Згадалися горем горьовані рядки Ліни Костенко:

Я лісу не впізнала. Він горів!

Ще ж був живий. Недавно. Позавчора.

Обвуглений корою стовбурів,

він був сумний, задуманий і чорний.

Гілки кричали в небо, як хрести.

Стояла тиша. Жаль було планету.

І я сказала лісові: — Прости!

Йшов гамадрил і кинув сигарету.

У нашому спільному домі — Україні — сьогодні не люди господарюють, а міфічні вогняні змії триголові!

Голова Державної служби із надзвичайних ситуацій (ДСНС) Микола Чечоткін заявив, що рятувальники фіксують 700-800 пожеж в екосистемах щодня. Інколи ця цифра зростає до 1200 пожеж.

Люди, вдумайтесь у ці страшні цифри! Цифри нашого рукотворного самогубства, і не порятують від нього ні Майдани, ні Міжнародні валютні фонди, ніякі президенти, зрештою.

Відеокадри «живцем» показують те, що діялося в Чорнобильській зоні вчора-позавчора, десять днів поспіль.

Величезне згарище… На згарищі — кілька вцілілих дерев, що більше нагадують похоронні свічки… між цих свічок, здіймаючи хмари неостиглого ще попелу, несуться світ за очі нещодавні новосели зони — коні Пржевальського. Щодня втомлені пожежники виносять із пекла сотні голів ледь живої скаліченої звірини. Її випустять у безпечних місцях, якщо їх можна назвати безпечними…

«Щодо тваринного світу — ми кожен день робили авіарозвідку. Тварини чують небезпеку, і вони мігрували туди, де є ліс, де немає загоряння. Тобто зараз вогонь пройшов приблизно 10% Зони відчуження, тваринам є де сховатися», — повідомила в ефірі телеканалу «Прямий» т.в.о. голови Державного агентства з управління Зоною відчуження Катерина Павлова.

Минулої середи на сайті Державної служби України із надзвичайних ситуацій з’явилось обнадійливе (умовно, звичайно) повідомлення: «Наразі відкритого вогню немає, місцями залишилися лише осередки тління, які гасять із повітря вертольоти, а там, де може під’їхати пожежна машина, — люди. Величезна робота була проведена рятувальниками, які не давали вогню просунутися в бік міста Прип’ять, Чорнобильської атомної електростанції та сховищ ядерних відходів. Якби не чіткі й професійні дії рятувальників і особливо льотчиків пожежної авіації, то збитки були б у десятки разів більшими».

Своєю чергою голова ДСНС Микола Чечоткін поінформував, що напередодні сталося погіршення ситуації через шквальний вітер. Службою було скеровано переважну кількість техніки та особового складу на ліквідацію пожежі. Зокрема, важку інженерну техніку. Всього ж від ДСНС залучено 410 осіб та 80 од. техніки, в тому числі три літаки і три вертольоти.

«Не допущено перекидання вогню на військові склади боєприпасів, об’єкти «Укриття», «Вектор», розподільчу електростанцію ЧАЕС та сховище з радіоактивними відходами. Наразі ситуація контрольована, вертольотом із водозливним пристроєм проводиться заливка залишків тліючої деревини», — сказав голова служби.

Людям трохи допомогли небеса, принісши на сплюндровану і тліючу землю дощ. Але йшов він тільки днину, а назавтра — знову сонце і сильний вітер, здатний наново розбурхати ледь пригашений вогонь. На душі неспокійно: чи не прокинеться свого часу насилу приборканий Чорнобиль?.. Відповіді ніхто не знає. З огляду на цю невизначеність т.в.о. голови ДАЗВ Катерина Павлова звернулася до голови Національної поліції України Ігоря Клименка: «Прошу відповідні органи звернути увагу та відреагувати, оскільки пожежі великих масштабів можуть становити загрозу екологічній безпеці у регіоні, а також об’єктам, які знаходяться у зоні відчуження, де здійснюється зберігання радіоактивних відходів, відпрацьованого ядерного палива та знаходиться Чорнобильська АЕС».

Лише зараз, коли Україну зусебіч охопило нищівне полум’я, почали встановлюватися поодинокі факти «можливих навмисних підпалів та дій, які призвели до пожеж та можуть мати ознаки злочину, передбаченого ч. 2-ю ст. 194-ї КК України «Умисне знищення або пошкодження майна».

Нарешті і владу масштабні пожежі в державі припекли. Минулого понеділка Верховна Рада підтримала законопроєкт 2339, який посилює відповідальність за спалювання сухої рослинності в екосистемах України.

Відтепер розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря зросли зі 100 — 200 до 1800 — 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 30 600 грн до 61 200 грн.

За знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць призвідців лиха каратимуть штрафами у розмірі від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 91 800 до 153 тис. грн.

Розмір штрафів за порушення вимог пожежної безпеки в лісах збільшили з 5 — 50 до 90 — 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 грн до 15 300 грн).

За самовільне випалювання рослинності або її залишків штрафи зросли з 10 — 70 до 180 — 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 21 420 грн).

За самовільне випалювання рослинності або її залишків у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду штрафи збільшили з 20 — 100 до 360 — 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 грн до 30 600 грн).

Та чи дадуть ефект лише законодавчі зміни стосовно штрафів? Потрібно бити на сполох на всіх рівнях, зокрема й місцевих. Закликати до пильності населення, вести роз’яснювальну роботу в районах, що недалеко від Зони. Адже знаходити паліїв дуже важко.

Законопроєкт — на столі у Глави держави, а Україна все ще продовжує горіти. Вогонь на своєму шляху знищує все живе. На обвуглений велетенський цвинтар у центрі Європи перетворюється Україна!

Де ж, скажіть, знайти того Георгія-змієборця, який би приніс довгожданий спокій хоч би від вогню на нашу святу і грішну землю?

…Шоста із десяти Заповідей, записаних Богом на камені й відображених Мойсеєм у біблійній книзі «Вихід», говорить: «Не вбивай!»

Що ж воно виходить? Уже і Заповіді Господні нам не Указ?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Епоха бідності: початок?
Читати
Більшість — проти
Читати
Повернули держрегулювання
Читати
Зубожіння не у всіх
Читати
Призов перенесено
Читати
Доля сиріт не відома
Читати
Дурили співвітчизників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове