Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Стимул необхідний

Михайло ЛЕВЧУК.

ДОПОМОГА чернівецьким медикам буде щомісячна, вирішили депутати міської ради. Адже нині постають проблеми, оскільки багато медпрацівників звільняються і беруть відпустки, тому їх украй необхідно підтримати. Отож для стимулювання медперсоналу, який у цей непростий час працює в лікувальних закладах, із місцевого бюджету попередньо виділили п’ять мільйонів гривень. Окрім того, понад 12,5 млн грн буде використано на придбання засобів індивідуального захисту, антисептиків і необхідного у боротьбі з COVID-19 обладнання.

— За прогнозами науковців Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, до Великодня в області кількість інфікованих може зрости до трьох тисяч осіб, — повідомив міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

Серед добрих людей

ЩОДНЯ 74 соціальні працівники міського комунального центру «Турбота», який загалом обслуговує 695 одиноких чернівчан похилого віку, закуповують продукти, ліки, для багатьох готують їжу. Крім того, нині роз’яснюють, як слід дотримуватись протиепідемічних заходів під час карантину, а медичний персонал центру здійснює постійний моніторинг стану здоров’я підопічних.

Підсобляють одиноким людям і спонсори. Зокрема, днями один із найбільших маркетів підготував для них 695 продуктових наборів (олія, макаронні вироби, чай, крупи, цукор, печиво тощо), які адресно доправили соціальні працівники.

Підоспіла апаратура

ЗАВДЯКИ співфінансуванню органів місцевого самоврядування 13 амбулаторій Глибоцького району отримали телемедичне обладнання. Перед тим у місцевих медичних закладах уже «несли службу» п’ять комплектів, закуплених раніше. Цього року заплановано придбати ще шість таких наборів сучасної телемедицини.

Буде сонячно

У СЕЛІ Луковиця (Чагорська ОТГ), на вулиці Сонячній, до кінця року добудують новий корпус дитячого садка «Сонечко». Тут з’являться нові приміщення для дошкільної групи і окрема музична зала.

Сьогодні заклад відвідують 56 діток, але ще 30 перебувають на черзі. Отож реконструкцію, яка триває третій рік, таки пора нарешті завершити.

Усе наче на долоні

НА САЙТІ Чернівецької обласної державної адміністрації (розділ «Громадянам») розміщено інтерактивну мапу сміттєзвалищ України. Зареєструвавшись, можна повідомити про місця скупчення різних відходів. Отримані звернення обробляють модератори Міністерства енергетики і захисту довкілля України. Звідти інформацію передають органам місцевої влади, які й ліквідовують стихійні сміттєзвалища. До речі, заявник має змогу перевірити, чи відреагували на його повідомлення.

Нині структурні підрозділи обласної, районних держадміністрацій і об’єднані територіальні громади працюють над наповненням ресурсу й ліквідовують несанкціоновані сміттєзвалища.

На згадку — руїна

ЧЕРЕЗ півроку ємності очисних споруд колишнього цукрозаводу «Хрещатик» переповняться і нечистоти можуть потрапити у Дністер, б’є тривогу голова Кострижівської об’єднаної територіальної громади Володимир Старко. Крім того, довкіллю загрожують ємності із залишками мазуту, також неутилізовані хімічні реактиви — формальдегіди, ртуть і свинець. За «господарями» ж заводу вже й слід прохолов…

Свого часу «Сільські вісті» розповідали, як найняті бізнесменами-власниками «Хрещатика» бригади «металістів» із Донбасу по-хижацьки вирізали заводське обладнання і вивозили невідь-куди. Але керівництво області, прокурори лиш руками розводили: мовляв, це приватна справа…

Торік фірмачі підприємство доруйнували остаточно, залишивши селищній раді «на згадку» захаращену територію і борги. Зокрема, тільки за оренду землі (понад 42 гектари) мали б сплатити до бюджету місцевої громади понад 6,8 мільйона гривень.

Вас чуємо. Прийом

У СЛУЖБОВОМУ кабінеті мера Заставни Василя Радиша виявили пристрій для аудіо- та відеофіксації інформації. Поліція вилучила «жучки», відомості про подію слідчі Заставнівського відділення поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Міський голова, який особисто виявив потаємне знаряддя, зробив офіційну заяву: знахідка пов’язана з його діяльністю. У Заставні подейкують, що, можливо, готувалася спецоперація із дискредитації очільника тутешньої громади.

«Подбала» й про сусіда

СПАЛЮВАННЯ сухої рослинності навесні — шкідлива звичка, яка вже стала майже традицією. Наслідки ж її обходяться дуже дорого, часом навіть ціною життя.

Недавно в Кельменцях згоріла господарська будівля, де її власник зберігав яблука і різний інвентар, у тому числі хімічні засоби захисту саду і газові балони (їх рятувальники встигли винести, не допустивши вибуху й загорання сусіднього житлового будинку). Вогонь знищив 100 тонн яблук, 1000 контейнерів для їх зберігання та інше майно.

За висновками фахівців, причиною виникнення пожежі стало необережне поводження з вогнем місцевої мешканки — на ділянці, що поряд із господарською будівлею сусіда, вона спалювала суху траву.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Епоха бідності: початок?
Читати
Більшість — проти
Читати
Повернули держрегулювання
Читати
Зубожіння не у всіх
Читати
Призов перенесено
Читати
Доля сиріт не відома
Читати
Дурили співвітчизників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове