Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Побачив злочин – не мовчи

Олена БЕГМА.

У лісах України розпочався «сезон тиші» для диких тварин, який триватиме до 15 червня включно.

«СЕЗОН тиші» — це щорічний загальнонаціональний природоохоронний захід, свого часу запроваджений Законом України «Про тваринний світ». Його метою є захист популяції диких звірів і птахів на час традиційного о цій порі їхнього розмноження. Проте сам «сезон тиші» безпосередньо стосується людей. А надто тих, хто веде господарську діяльність у лісах, степах і поблизу водойм, полює на дичину або просто перебуває на цих територіях. Відтак на названих територіях нині законодавчо заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму і неспокою для дичини. Особливо важлива заборона на проведення будь-яких санітарних вирубувань — суцільних і вибіркових не лише в лісах, але і в об’єктах зеленого насадження міст і населених пунктів. Адже санітарні вирубування, що провадяться навесні, зривають гніздування різних видів птахів, передусім хижих, а також заважають розмноженню диких видів звірів, у тому числі мисливської фауни.

І хоч нині по всій країні упроваджено жорсткий карантин, яким водночас і на рядових громадян накладено заборону навіть на прогулянки лісом, включно і з традиційними весняними пікніками, а все ж, зазначають екологи і лісівники, у «зелених патрулів» роботи у «сезон тиші» не меншає. З року в рік вистачає і браконьєрів, які незаконно полюють на дичину і часом заради впольованого трофею готові націлити рушницю і на вагітних самиць. Також не перевелися й «природолюби», які призвичаїлися смажити на вгіддях шашлики, для чого часом забираються у найвіддаленіші і найнезайманіші хащі, де якраз і влаштовують лігва і гнізда дикі самиці.

Для таких у Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачене покарання. Зокрема, якщо в лісі заскочать на гарячому порушників «сезону тиші», як-от галасливі відпочивальники-шашличники, їх можуть оштрафувати на суму від 510 до 850 гривень. Для «чорних» лісорубів штрафи зростають у рази, тоді як браконьєри з рушницею, крім штрафу, можуть ще й загриміти на роки до в’язниці.

Втім, не тільки закони бережуть природу України, а передовсім совість і сумління її громадян. Також непримиримість до таких правопорушень. А ще — суспільна ментальність, сформована за принципом: «Бачиш, як хтось збиткується над природою, не мовчи і сам стань прикладом бережливого ставлення до природи для всіх членів своєї родини».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Епоха бідності: початок?
Читати
Більшість — проти
Читати
Повернули держрегулювання
Читати
Зубожіння не у всіх
Читати
Призов перенесено
Читати
Доля сиріт не відома
Читати
Дурили співвітчизників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове