Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Як там у сусідів

Вірусобісся, або Білоруська альтернатива

Михайло ГУБАШ.

Тоді як темою №1 у світі залишається пандемія коронавірусу COVID-19, а уряди більшості країн запроваджують дедалі жорсткіші умови карантину, у сусідній нам Білорусі все навпаки. Її лідер Олександр Лукашенко не тільки не поспішає впроваджувати в країні суворі карантинні заходи, а й закликає співвітчизників не піддаватися колективному психозу — саме так він називає ситуацію з поширенням у світі невідомого раніше вірусу.

Не пандемія, а масовий психоз

«У НАС, у Білорусі, щовесни вірус», — заявив він іще у березні і закликав громадян не створювати паніки навколо появи чергової вірусної хвороби й зберігати спокій. Цю, як і інші подібні заяви, білоруський лідер зробив і продовжує робити, зокрема, під час зустрічей із колективами державних і великих приватних підприємств. Вони транслюються тамтешнім телебаченням і показово проводяться без засобів захисту, тобто медичних масок. Окрім того, працівники підприємств стоять щільними рядами, впритул один до одного, тож про якусь безпечну дистанцію між ними годі й казати.

Вочевидь, своїм прикладом Бацька хоче зайвий раз довести громадянам країни, що небезпека коронавірусу вкрай перебільшена, а пов’язаний із нею масовий психоз, який охопив увесь світ, є спецрозробкою певних сил, які штучно нагнітають ситуацію. «Я цей коронавірус називаю не інакше як психозом і від цього ніколи не відмовлюся, бо разом із вами пережив уже багато психозів, і ми знаємо, до чого це призводило. Абсолютно переконаний, що це один із таких же психозів, який комусь буде на руку, а комусь і на шкоду», — безапеляційно заявляє керівник сусідньої країни.

«Навіть Росія піддалася на цю провокацію!» — обурюється Олександр Григорович. І обіцяє, що через місяць-два, «коли переможемо цей вірус, тобто масовий психоз», він розповість білорусам «багато цікавого» про те, хто саме запустив цю «мульку», кому і навіщо була потрібна вселенська паніка. Втім, не втримався й натякнув на вигодонабувачів всесвітньої, як він уважає, афери: «Комусь вкрай знадобилося прибрати «жовті жилети» з вулиць міст, у когось вибори на носі…».

Оскільки автор цієї цитати конкретних прізвищ так і не назвав, не будемо робити цього й ми, хоча кожному, хто хоч трохи слідкує за міжнародними подіями, цілком зрозуміло, що йдеться про лідерів країн по обидва боки Атлантичного океану й ті сили, які за ними стоять.

«Що будемо жерти?»

ТАКА рішуча й безкомпромісна позиція лідера нації заспокоює білорусів. Та не всіх. Іще тиждень тому під петицією з вимогою до влади Білорусі ввести в країні карантин підписалися понад 150 тисяч осіб. Тож можна тільки здогадуватися про значну кількість сябрів, яких також непокоїть ситуація з епідемією COVID-19.

Та Бацька твердо стоїть на своєму. А тим, хто вважає, що в країні «відбувається повне ігнорування хвороби і неправильне інформування жителів», відповідає: «Як у нас тут просторікують повсюди: карантин, комендантська година й інше. Слухайте, це найпростіше, це ми зробимо протягом доби, але жерти що будемо?».

За словами Лукашенка, карантин тільки внесе розкол у суспільство, оскільки є робота, яку неможливо зробити «на удальонці», наприклад, завершити посівну кампанію або доїти корів «дистанційно». «Нафта нафтою, але її на стіл не подаси, — аргументує свою позицію президент Білорусі. — Питання продовольства стоїть гостро. Тому я вимагаю в найстисліші терміни завершити посівну кампанію. Весь цикл сільгоспробіт протягом року взяти на жорсткий контроль». Це, наголошує Лукашенко, «завдання № 1 — і важливішого за нього немає».

Рахуватимемо восени. Якщо дотягнемо...

ЗАУВАЖИМО, що на той час (початок минулого тижня), за даними міністерства охорони здоров’я Білорусі, в країні було інфіковано 700 осіб. Із них 53 одужали, померло 13 чоловік. Для порівняння: в Україні на 6 квітня підтверджено 1319 випадків COVID-19. 38 людей померли від коронавірусу, 28 одужали. З урахуванням кількості населення — у Білорусі проживає 9,5 млн чоловік, в Україні вчетверо більше — ситуація із числом інфікованих у сусідів була значно серйозніша.

Проте така статистика не лякає Лукашенка. І на підтвердження своєї правоти він днями навів відповідні дані тамтешнього мінохорони здоров’я. Зокрема, повідомив, що за перший квартал поточного року у Білорусі від хвороб системи кровообігу померло 18,5 тисяч людей, від пневмонії — 254, онкологічних хвороб — майже п’ять тисяч. «У порівнянні з першим кварталом минулого року смертність від хвороб дихальних шляхів зменшилася на 20%, зокрема пневмонії — на 9%. Із низки зовнішніх причин у республіці за перші три місяці поточного року загинуло 860 чоловік. Хто це такі? Самогубства — 400 чоловік, удвічі більше, ніж від пневмонії! Вбивства — 85. На пожежах — напилися, задихнулися, загинули — 206, у ДТП — 107 чоловік тощо. Щотижня в країні з цих причин вмирає 60-70 чоловік, зокрема з 30 березня по 5 квітня — майже 70. А від коронавірусу (за весь період його розповсюдження. — Ред.) — 13...».

Як бачимо, лідер Білорусі першою чергою турбується про життя і здоров’я не тільки десятків або сотень (чи, потенційно, десятків тисяч) жертв небезпечної хвороби, а й про мільйони співгромадян, яким потрібно буде щось «жерти», аби не вмерти від голоду. Тому й опікується станом економіки країни, її сільського господарства й промисловості. На відміну від української влади. Видається, що чільники останньої, крім закликів сидіти вдома й бездумного копіювання заходів деяких країн Заходу, ні на що інше, тобто корисне для народу і його виживання, не здатні. Швидше, навпаки.

Тому й застерігають окремі голови зі здоровим ґлуздом від надмірних карантинних обмежень. Надто тих, які суперечать Конституції, а тому є злочинними. Одну злочинну владу, нагадують вони, ми вже мали. Невже комусь не досить? Не можна, кажуть розумні українці, остаточно знищувати економіку, бо тоді не можна буде врятувати не тільки хворих, а й живих…

Так, сьогодні передбачити подальший перебіг подій украй важко, якщо взагалі неможливо. Тому робити остаточні висновки — на чиєму боці правда — поки що зарано. Курчат, як кажуть, лічать восени. Тут головне, щоб вони до неї дожили…

P.S. За інформацією білоруського мінохорони здоров’я, станом на четвер, 16 квітня, в країні померло 36 пацієнтів із коронавірусною інфекцією, одужало 203, загальне число інфікованих досягло 3728 осіб (в Україні відповідно 116, 186 і 4161 чоловік). У Білорусі карантин не запроваджували.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Епоха бідності: початок?
Читати
Більшість — проти
Читати
Повернули держрегулювання
Читати
Зубожіння не у всіх
Читати
Призов перенесено
Читати
Доля сиріт не відома
Читати
Дурили співвітчизників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове