Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Воскресіння Твое Ангели оспівуюnть

Антоніна КІЗЛОВА.

Малюнок В. Протопоп.

Цього року Світле Воскресіння Христове православні святкують 19 квітня (6 квітня за ст. ст.), на тиждень пізніше, ніж католики.

Іудеї відзначали Пасху (в перекладі — «позбавлення», «проходження») як річницю звільнення від єгипетського рабства. Суть християнської Пасхи — загальне звільнення від рабства під владою самої смерті та гріха — докладно сформулювали на Нікейському церковному соборі 325 р. Воскресіння Христове пов’язане зі спасінням людей. Спасіння людей — із їх оновленням завдяки покаянню. Так «зусилля» людини й Господа поєднуються.

Загалом «Празникові празників» присвячено 40 днів, протягом яких Христос після Воскресіння перебував на землі. Перший тиждень після Великодня називається Світлою седмицею, коли скасовуються піст у середу та п’ятницю й земні поклони, а замість вранішніх і вечірніх молитов слід співати Пасхальні часи. Богослови тлумачать вісім днів святкування як один, належний до вічності, коли «часу не стане». Недарма серед простих вірян ще в давнину склалось уявлення про те, що саме на Великдень відкриваються ворота Раю. Служителі ж церкви наголошують: те, що відбувається на Небесах, — таємниця для тих, хто живе на землі.

В українських землях постало багато яскравих празникових звичаїв. Так, справжніми витворами мистецтва є писанки, кожна з яких неповторна. Втім, у різних місцевостях поширені певні характерні орнаменти й кольори. Писанкарки спочатку моляться за тих, кому призначені їхні вироби, а вже потім беруться до роботи. Писанки для дітей традиційно розфарбовували світлими кольорами, для юнаків і дівчат — яскравими й насиченими, для літніх людей — червоними тонами, додаючи «пояс». Поважним господарям і господиням дарували писанки зі складними орнаментами. Червоний колір на писанках і крашанках символізує животворчу кров Сина Божого, пролиту під час Розп’яття заради очищення людства від гріхів.

Важливою рисою святкувань є традиційно велика увага до нужденних, яким кожен намагається посильно допомогти.

Щороку 19 квітня вшановують таких святих: Євтихія, архієп. Константинопольського; рівноап. Мефодія, першовчителя слов’ян; препод. Платоніду Сирську; 120 мучеників Перських; мучеників Ієремія й Архилія, ієрея; препод. Григорія Афонського.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Епоха бідності: початок?
Читати
Більшість — проти
Читати
Повернули держрегулювання
Читати
Зубожіння не у всіх
Читати
Призов перенесено
Читати
Доля сиріт не відома
Читати
Дурили співвітчизників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове