Архів
П’ятниця,
22 травня 2020 року

№ 37 (19785)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Про те, що болить

Тиснуть на ОТГ

Від імені громади
Наталія БАБИЧ.

Роменський район

Сумської області.

ЯК нам стало відомо, готуються зміни у перспективному планi формування спроможних територіальних громад Сумської області. Згідно з ними Смілівська ОТГ буде знищена кулуарними домовленостями, натомість створиться фіктивна. Але такі дії є грубим порушенням як умов, так і процедури добровільного об’єднання територіальних громад.

Перед прийняттям рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на його соціально-економічний розвиток. Іншими словами, для віроломного знищення Смілівської ОТГ необхідно знайти причини, що вкажуть на вищий розвиток соціально-економічних показників іншої громади. Проте таких катма, бо історично склалося так, що саме Сміле було не лише містечком в Україні ХХ століття, але й районним центром до попереднього його знищення комуністичною владою. Залишки колись розвиненої інфраструктури і чисельність населення не дають шансів на знаходження іншого центру, який би міг конкурувати з нашим за культурними, економічними чи природними показниками.

Адміністративним центром ОТГ визначається населений пункт, який має розвинену інфраструктуру і який зазвичай розташований найближче до географічного центру території об’єднаної територіальної громади. Саме це свого часу і визначило безальтернативно Сміле адміністративним центром новоствореного об’єднання.

Також наше село з окружними єднають історичні, культурні й господарські зв’язки. Школярі Хустянки, Якименків, Басівки, Томашівки, Сулимів та інших населених пунктів здобували повну середню освіту в Смілівській школі. Жителі цих сіл лікувалися, народжували дітей у місцевій дільничній лікарні. Нас єднає духовна святиня — вціліла невелика церковка. Досі люди з ближніх сіл приїздять торгувати в Сміле на базар.

Зміни до перспективного плану, за якими наше село втрачає адміністративний центр громади, — це знущання i цинізм можновладців. Ну що це за влада, яка дозволяє безвладдя? ОТГ мають створюватись за бажанням жителів, а не проти їхньої волі!

Жителі села Сміле відстоюватимуть справедливість. Чинитимуть спротив брутальній корупції та зв’язкам чиновників і правоохоронців, які здійснюють тиск на селян. Кримінальне провадження вже розпочато, і ми, сміляни, бо наше село Сміле, бо ми люди сміливі, — боротимемось до кінця! Бо ще не вмерла України ні слава, ні воля...

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове