Архів
П’ятниця,
22 травня 2020 року

№ 37 (19785)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Чим завершиться шлях до миру?

Михайло ГУБАШ.

Річниця перебування Володимира Зеленського на посаді Президента України нічим дуже важливим не відзначилася. А чи не найпопулярнішою тезою останніх днів стала пропозиція Главі держави дати відповідь на ті ж запитання, якими він під час передвиборчої президентської гонки «убивав» свого опонента і попередника Петра Порошенка. Мовляв, сам виявився нездатним змінити хоч щось на краще.

ЗОКРЕМА, Зеленський обіцяв людям мир на Донбасі, посадки корупціонерів, ухвалення пакета законів про народовладдя, наприклад референдуми, тощо. Проте через рік його правління нічого з цього не виконано. Тепер боротьба з корупціонерами, за словами Зеленського, — то справа правоохоронних органів. Закони про народовладдя розробляються й неодмінно ухвалюватимуться, от тільки невідомо, коли. Миру на Донбасі буде досягнуто. Ось тут навіть конкретика є — до кінця року.

Така точність мала б обнадіювати. Проте водночас вона насторожує. Якщо Путін цього не хотітиме, а Зеленський будь-що намагатиметься виконати бодай цю обіцянку, можна тільки уявити, якою високою може виявитися ціна такого миру... Наслідком може бути загроза державності України. Багато хто в країні це розуміє, тому й стоїть на чатах, б’ючи у дзвін щоразу, як виникає подібна небезпека.

Так сталось у березні на засіданні Тристоронньої контактної групи, коли стараннями керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака і заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака було підписано протокол про створення так званої консультативної ради. У неї планувалося включити по 10 представників України і ОРДЛО. Тоді проти такого рішення буквально повстали депутати від «Європейської солідарності», «Голосу», «Батьківщини» та навіть частина «Слуг народу», відтак скандальне рішення не було ухвалено. Більше того, пізніше суд зобов’язав СБУ відкрити кримінальну справу через імовірну державну зраду представників української делегації.

На початку травня В. Зеленський виступив із новою ініціативою, призначивши своїм указом оновлений склад нашої делегації у ТКГ. Вперше до її складу увійшли чинні представники влади — як виконавчої, так і законодавчої: голови трьох парламентських комітетів та урядовці на рівні заступників міністрів. Першим заступником глави української делегації в Мінську Леоніда Кучми став віцепрем’єр Олексій Резніков.

У такому оновленому складі українська делегація готувалася взяти участь у призначеному на 14 травня засіданні ТКГ, яке мало відбутися в режимі відеоконференції. Але днем раніше, 13 травня, інформпростір буквально розірвали повідомлення на кшталт: «За спиною України відбулися переговори щодо Донбасу!». Йшлося про несподіваний і, можна сказати, скандальний візит заступника глави адміністрації президента Росії Володимира Путіна і спецпредставника по Донбасу Дмитра Козака до Берліна на переговори з радниками канцлерки Німеччини Анґели Меркель. Головною темою було обговорення залагодження конфлікту на Донбасі. При цьому на зустріч не запросили представників Франції та України, які також входять до нормандської четвірки.

І це в той час, коли в Євросоюзі всі офіційні візити скасовані, переговори всіх рівнів переведені в онлайн-формат, особистих зустрічей не відбувається. Авіасполучення між Росією та іншими країнами призупинено з 27 березня. Кордони Німеччини так само закриті, а сам Дмитро Козак з 2014 року включений до санкційного списку ЄС через російську агресію проти України. Його візит у Німеччину не анонсувався ні російською, ні німецькою сторонами…

Втім, у вітчизняному МЗС поспішили запевнити, що жодних переговорів про Україну за її спиною не відбувається. Мовляв, нашій стороні заздалегідь було відомо про візит Козака до Берліна, його запросили обговорити відсутність прогресу у виконанні «Мінська» у зв’язку з активним підходом української сторони до припинення війни на Донбасі.

«Україна знала про візит Козака заздалегідь і знатиме про те, як він минув. У нас із партнерами діє правило — ми нічого не вирішуємо за спинами одне одного. Тому ні про які ігри за нашою спиною не йдеться», — наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Хай там як, але чергове засідання Тристоронньої контактної групи відбулося вчасно — 14 травня в режимі відеоконференції. Про його результати повідомили на офіційному сайті Офісу Президента України. Ось фрагменти цього, так би мовити, звіту: «Україна наголосила…», «Особливо наголошувалося…», «українська сторона ініціювала…», «Україна підтримала…», «Україна, зі свого боку, повністю підтримує…», «В гуманітарній групі продовжено роботу…», «Українська сторона наполягла…», «Крім того, Україна наполягла...», «Україна закликала дотримуватись…», «Також укотре підкреслено необхідність…», «Під час роботи політичної групи українська сторона наголосила...», «Українська сторона вкотре виключила можливість...», «Представники України в економічній групі продовжили обговорення...», «Також українська сторона наголосила на необхідності...», «Україна вкотре наголосила на готовності...», «Також українська сторона відзначила...»

Нічого не нагадує? Неначе натрапив на офіціозні тексти 60-80-х років минулого століття. Про що може свідчити така загальна велемовність без жодної конкретики? Так, про відсутність результатів роботи або про імітацію, якщо не фальсифікацію, діяльності. Принаймні так воно сприймається.

Зрозуміло, що головним винуватцем війни і такого тривалого її продовження є країна-агресор на чолі з Путіним і його кремлівською камарильєю. Проте завершення бойових дій і встановлення миру на Донбасі (як і повернення Криму) нам обіцяв Зеленський, а не президент РФ. Тож свого слова треба дотримуватися. А поки що ситуація нагадує відомий анекдот: «Тату, я татарина в полон захопив!» — «То веди його сюди, синку!» — «Та не пускає, сволота…»

Втім, до кінця року ще є час. Хоча надія на мир тане з дня на день.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Цифри у стабільних межах
Читати
Наразі адаптивний
Читати
Ваша зарплата не бідність
Читати
Випускникам приготуватись
Читати
Запевняють, що все гаразд
Читати
Стежитимуть камери
Читати
Державні свята не лише для православних
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове