Архів
П’ятниця,
26 червня 2020 року

№ 47 (19795)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Думка експерта

Чому нема сенсу в посиленні карантину

Підготувала Марія КРАМАР.

Другий тиждень в Україні фіксують збільшення випадків захворювання на коронавірус, у деяких регіонах збираються посилювати карантинні заходи. Чи варто це робити? Чи відправляти зараз дітей до дитсадків? Чи можна відвідувати заклади громадського харчування? Про це та інше епідеміолог, експерт із питань громадського здоров’я Володимир КУРПІТА розповів «Радіо НВ».

— На вашу думку, що насправді може зменшити кількість захворювань на коронавірусну інфекцію?

— Передовсім це зменшення тісних контактів і дотримання маскового режиму в торгових центрах, супермаркетах, на ринках, у зонах відпочинку. Але повертатися до їх закриття, як і до зупинення громадського транспорту, немає сенсу. Через деякий час знову доведеться дозволити їм працювати. Вірус поширюватиметься, як і будь-який інший, поки максимальна кількість населення не матиме імунітету. Його формування за такого перебігу прогнозується за два з половиною — три роки. Отже, основні профілактичні напрями якраз мають бути пов’язані не з посиленням чи послабленням обмежувальних заходів, а з формуванням у суспільстві нових навичок особистої профілактики.

— Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я стосовно масок постійно змінювалися. Чимало українців винайшли свої ноу-хау щодо їх носіння: на підборідді й навіть на руках. Усе ж таки, де і як носити маски?

— Коли людина одягає маску, передовсім вона захищає оточення від того, що у неї потенційно може бути вірус. Коли ви перебуваєте в людних місцях, особливо непровітрюваних, коли довкола громадяни, які стоять менш ніж за два метри, то в цей момент і для себе, і заради оточення краще носити маску. Проте вона має закривати рот і ніс. Після того як використали маску, не опускайте її на підборіддя — краще зніміть, покладіть у пакет. Одноразову ввечері викиньте, багаторазову виперіть із милом. Якщо у вас є вияви захворювання, респіраторні ознаки, якщо ви кашляєте або чхаєте, або у вас температура, ліпше одягати медичні одноразові маски.

— Чи безпечно користуватися громадським транспортом?

— Якщо у вас є автомобіль або робота розташована неподалік дому, краще цього не робити. Та коли все ж доводиться їхати, то, якщо змога, не перебувайте в людному місці довше як 15 хвилин. Якщо ви зайшли в громадський транспорт, обов’язково одягніть маску. Вийшовши із нього, зніміть її, а руки обробіть дез-інфікуючим засобом. Це не забезпечить стовідсоткової гарантії, але знизить ризик інфікування.

— Чи варто зараз відправляти своїх дітей до дитячих садків, адже час від часу з’являються повідомлення про спалахи коронавірусної хвороби в цих закладах?

— Я хотів би нагадати, що діти теж хворіють, але більшість із них переносить цю недугу в легкій формі. Ризик у тому, що вони повертаються додому, де є люди старшого віку або із хронічними захворюваннями. Це небезпечно передовсім для них. Тож якщо маєте можливість не відправляти дитину до дитячого садка і залишити її вдома із кимось із дорослих, то робіть так. Якщо ж ви як альтернативу дошкільному закладу плануєте брати дитину з собою на роботу, то це категорично неправильне рішення. Краще вже тоді відвести її до дитсадка.

— Як епідеміолог що б ви могли сказати людям, які відвідують заклади громадського харчування?

— Правила безпеки говорять про наступне. Відстань між відвідувачами має бути більш як два метри. Якщо заклад забезпечує цю можливість, то все нормально. Але головна проблема в тому, що не завжди можна перевірити, чи офіціант або прибиральниці регулярно миють руки, чи обробляють їх і поверхні дезінфікуючим розчином. Тож варто ходити у місця, власнику і персоналу яких довіряєте. Ще можу порадити відвідувати такі заклади лише із тими, з ким постійно спілкуєтесь. Бо якщо сидітимете за одним столом із незнайомою людиною або у великій компанії, до того ж заклад не провітрюватиметься і не прибиратиметься, то це створюватиме додаткові ризики.

— Назвіть основні поради для тих, хто переймається і не хоче погіршувати статистику захворюваності на COVID-19.

— Коронавірусна хвороба — це недуга, пов’язана з безпекою кожної окремої людини. Ви маєте самостійно вирішувати, виконувати певні вимоги чи ні, відповідальність лежить саме на кожному з нас. Правила ж профілактики прості та всім відомі. Однак нагадувати їх варто. По-перше, обов’язково використовуйте маски, коли перебуваєте в людних місцях і закритих приміщеннях із незнайомими людьми. По-друге, провітрюйте приміщення, щоби був протяг. По-третє, якомога частіше мийте або дезінфікуйте руки. І по-четверте, більше перебувайте на свіжому повітрі й дотримуйтесь соціальної дистанції два метри. Все вищеназване, а не тотальний карантин убезпечить і вас, і ваших рідних, і суспільство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лісоруби не винні?
Читати
Оцінювання розпочато
Читати
Як бути з навчанням
Читати
Кордони закриті
Читати
Електорат розсіюється
Читати
Уточнено норму
Читати
Тепер автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове