Архів
П’ятниця,
26 червня 2020 року

№ 47 (19795)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Зняття з реєстрації

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«У будинку, власницею якого я є, зареєстрована колишня невістка, хоча минуло вже кілька років відтоді, як вона розлучилася з моїм сином. Живе вона в іншому селі з іншим чоловіком, але звідси принципово не виписується. Чи можу я без участі та згоди цієї, по суті, чужої людини виписати її?» — цікавиться Валентина К. із Житомирщини.

ІСНУЄ два шляхи вирішення питання зняття з реєстрації особи, яка зареєстрована у житловому приміщенні (будинку або квартирі), власником якого ви є: позасудовий і судовий. Найлегший і найшвидший — за добровільною згодою зареєстрованої у вашому житловому приміщенні особи. В такому разі вона має подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної (міської) ради або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована. За заявою зняття з реєстрації може бути здійснено одночасно з реєстрацією нового місця проживання. Для цього необхідно звернутись до органу реєстрації за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому особа бажає зареєструватися. Адміністративний збір сплачується за одну послугу (а не окремо за зняття з реєстрації місця проживання та реєстрацію в іншому житловому приміщенні).

Якщо людина, яка не є членом сім’ї власника, не погоджується на добровільне зняття з реєстрації місця проживання, ви як власник житлового приміщення можете звернутись до вищезазначених органів із заявою і документами, які засвідчують, що саме ви є власником житлового приміщення (свідоцтво про право власності на нерухоме майно, інформаційна довідка та ін.). Документи, які підтверджують ваше право власності на житлове приміщення, є підставою для зняття цієї людини з реєстрації місця проживання.

Слід пам’ятати, що особа, яку без її згоди було «виписано», може звернутись до суду. Тобто позасудовий порядок зняття з реєстрації місця проживання не забезпечує стовідсоткової гарантії.

Інший шлях вирішення цього питання — судовий. Можливість позбавлення особи права на користування житловим приміщенням і зняття з реєстрації в судовому порядку залежить від того, чи є вона членом сім’ї власника житлового приміщення.

Розглянемо ситуацію, коли особа, яку власник майна бажає позбавити права користування житловим приміщенням (зняти з реєстрації), є членом його сім’ї. Відповідно до норм Житлового кодексу України, до членів сім’ї власника житлового приміщення належать: чоловік або дружина власника, їхні діти і батьки; інші особи, якщо вони постійно проживають разом із наймачем і ведуть із ним спільне господарство.

Така особа може бути позбавлена права на користування житловим приміщенням у разі, коли вона не проживає у ньому без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю із власником житлового приміщення. Тоді власник житлового приміщення після того, як мине рік (якщо житлове приміщення перебуває у приватній власності) або шести місяців (якщо у комунальній або державній) від моменту припинення проживання члена його сім’ї у ньому має право звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням, і зняття з реєстрації.

Однак суд у кожному конкретному випадку на власний розсуд встановлює наявність або відсутність поважності причин припинення користування приміщенням у особи, яка не проживала у житловому приміщенні понад встановлений строк.

Іще така ситуація. Особа, яку власник житла бажає позбавити права на користування житловим приміщенням, не є членом його сім’ї. Власник приміщення в будь-який час може звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням, та зняття її з реєстрації.

Після набрання судового рішення законної сили власнику житлового приміщення необхідно звернутися з цим рішенням і заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до органів реєстрації: до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради або ж до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лісоруби не винні?
Читати
Оцінювання розпочато
Читати
Як бути з навчанням
Читати
Кордони закриті
Читати
Електорат розсіюється
Читати
Уточнено норму
Читати
Тепер автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове