|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Читач — газета Бактерії-рятувальники «У мене часто болить живіт, мучить метеоризм. Усе це незадовільно позначається на загальному самопочутті. Як нормалізувати травлення?» Марія О. м. Літин Вінницької області.
ПРОТЯГОМ усього життя — від народження й до останнього подиху — з нами залишається наша мікробіота (мікроорганізми, які живуть усередині нас). За сприятливих умов вона може піклуватися про нас як ніхто інший, віддячивши довгим життям і хорошим самопочуттям. Помічними у цьому будуть ферментовані продукти. Саме вони сприяють росту рятувальників внутрішнього мікросвіту організму — лакто- та біфідобактерій, яких із віком меншає, а де в кого вони можуть знижуватися до критичної межі. Ферментовані продукти також допомагають росту інших корисних мікроорганізмів, які позбавляють нас від токсинів, канцерогенів, сприяють синтезу важливих нейромедіаторів, зокрема ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), яка діє на наші емоції і спонукає рухатися. Ферментовані продукти багаті на особливі метаболіти, що справляють протизапальну дію, слугують для синтезу вітамінів, ферментів, гормонів, словом — дають змогу жити на білому світі радіючи. Саме таким є продукт «2 в 1»: ферментований напій і ферментовані овочі. Якщо у вас залишився розсіл, в якому були квашені огірки, не виливайте його. Додайте туди нашатковані капусту й сирий буряк, кілька зубчиків часнику, можна трохи води. Зверху покладіть щось важкеньке. Поставте цю страву на тиждень «дозрівати». Проціджений розсіл п’єте, починаючи з невеликої кількості й стежачи за реакцією організму. Якщо туалет не кликатиме до себе кожні пів години, то все гаразд: пийте далі щодня таку ж кількість. Якщо він занадто концентрований, розведіть водою. Таку капусту з буряком можна їсти як салат, змастивши олією. Або збити в блендері та, змішавши з оливковою олією, додавати цей густий соус до салатів, риби, м’яса, печеної картоплі. Якщо ж розсіл ви використали з іншою метою, можна все зробити по-новому: заквасити капусту, додавши до неї буряки, часник і сіль за смаком. Остання дає хрусткість і не гальмує ріст корисних молочнокислих бактерій. Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.
Допоможе морква «Навесні та влітку пересихає й болить горло. Сухість посилюється після випитої води. Полоскання не допомагають. Що може порадити з цього приводу народна медицина?» Людмила Б. м. Сокаль Львівської області.
ВІДЧУТТЯ пересихання й болю в горлі може виникати внаслідок нестачі вітаміну А, який відіграє величезну роль у здоров’ї слизових оболонок, зокрема горла, носа, ротової порожнини. Тому, можливо, читачці потрібно прийняти кілька курсів вітаміну А. Його також можна поповнити з їжею. На цей вітамін багата морква. З неї варто приготувати цілющу суміш, яка одночасно буде і коктейлем, і примочками для горла. Велику соковиту морквину потріть на найдрібнішій тертці, змішайте з однією-двома столовими ложками олії. По чайній ложці цієї суміші кладіть у рот, висмоктуючи з неї сік і випльовуючи вичавки, аж поки не закінчиться вся натерта морква. Цю процедуру слід робити протягом двох-трьох тижнів увечері перед сном, після чого нічого не їсти й не пити. Можна також робити протизапальні полоскання з шавлії або календули, ромашки: столову ложку однієї з цих трав залити трьома склянками окропу, тримати на слабкому вогні 5 хвилин, настояти 20 хвилин. Полоскати теплим відваром тричі на день. Курс — 7—10 днів. Трави можна чергувати. Дуже важливо в цей час не вживати смаженої, копченої, кислої та гострої їжі, яка може подразнювати слизову оболонку. Вилучити потрібно й солодке. Якщо немає алергії на мед, час від часу ним ласуйте, повільно розсмоктуючи невеличку кількість. Якщо ці заходи не допоможуть, варто зробити спеціальні обстеження, зокрема мазки з горла, які призначить лікар. Причинами неприємних симптомів можуть бути грибки, бактерії, алергія тощо. Точний діагноз підкаже ефективне лікування, зокрема й підбір фітозборів. Любов САЛІЙ, фітотерапевт. Версія для друку До списку статтей |