Архів
Вівторок,
15 вересня 2020 року

№ 70 (19818)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ростуть у затінку і просяться на стіл

РЕВІНЬ — універсальний овоч, з кислих стебел якого можна приготувати що завгодно: від супів до десертів. Ця рослина добре росте в тіні, якщо не забувати своєчасно її поливати. Ревінь найкраще садити частиною кореневища — тоді кущ швидше виросте, набере силу і дасть соковиті стебла. Висіявши насіння, доведеться почекати рік-другий, поки рослина зміцніє.

Салат-латук, одеський кучерявець та інші види листових і качанних салатів, щавель, шпинат, мангольд, рукола, крес-салат, листова гірчиця добре вегетують на затіненій грядці. Можливо, вони не дадуть такої потужної зелені, як на сонці, зате надовго залишаться ніжними, не загрубіють, не будуть гірчити.

Черемша, або ведмежа цибуля, поєднує в собі смак часнику та цибулі, вважається лікарською рослиною. Додаючи по парі листочків черемші у весняний салат, забезпечите себе і рідних додатковою порцією вітамінів. Оскільки в природі черемша росте в лісі, під потужними кронами дерев, густа тінь для неї — рідний дім.

Тим, хто вирощує часник виключно як пікантну приправу, якої багато не треба, запросто можна садити його в тіні під яблунями, сливами або поміж кущів смородини. Головки, ймовірно, виростатимуть дрібніші, зате вивільниться ціла грядка під світлолюбніші овочі.

Деякі пряні трави, наприклад базилік, без сонця не виживуть, але петрушка, селера, кінза, м’ята, материнка, любисток, естрагон, меліса, чебрець чудово почуватимуться і в напівтемряві й порадують своїм ароматом. Якщо ж доводиться розміщувати «зелений город» під яблунями, не забувайте закривати посадки плівкою перед обприскуванням дерев, аби запобігти потраплянню препаратів на їстівну зелень.

Городники, які вирощують буряк, діляться на дві категорії: одні вважають, що коренеплоди мають бути потужними і великими, інші надають перевагу дрібним, мовляв, і на смак ніжніші, і в приготуванні зручніші. Якщо вам ближча друга позиція, то сміливо сійте буряки під деревами. Сонячних променів, проникаючих крізь крону, цій культурі буде достатньо, а коренеплоди не переростуть. Так само в тіні можна вирощувати кореневу петрушку і пастернак.

Багаторічна цибуля (шніт і слизун) цвіте в тіні, а її зелень стає соковитішою. Шніт-цибуля добре розростається і за кілька років може заповнити весь відведений під неї простір без вашої участі. Крім ранньої зелені, шніт-цибуля увінчується красивими бузковими шапками квітів, які і людей радують, і комах на ділянку приваблюють.

Хрін — король тіні. Посадіть його в найтемнішому місці садка, він усе одно виросте і дасть чудовий урожай ніжного листя для використання при засолюванні огірків.

Добре переносять тінь чагарники, які в природі ростуть під пологом лісу: ірга, калина, чорноплідна горобина (аронія), синя жимолость. З ними тіньова ділянка перетвориться з неродючого місця на справжній ягідний конвеєр — тільки встигай збирати. Шипшина також тінелюбна. У першій половині літа будете милуватися її яскравим запашним цвітінням та хмарою корисних джмелів, що літають навколо, а восени зберете врожай вітамінних ягід.

Якщо на вашій ділянці залишився незайнятий темний клаптик землі вздовж паркану, посадіть там малину — її ягоди в тіні виростатимуть більшими і соковитішими.

На півдні тільки в тіні можна садити порічки і смородину. В природі ці культури звикли до вологості, тому не витримують південної посухи, якщо ростимуть на пригріві. У середній смузі смородина (особливо порічки) теж може рости в тіні, але ягоди достигатимуть пізніше.

Тепер саме час ділити і розмножувати багаторічники, тож визначте, які площі ви можете використовувати з користю, при цьому докладаючи мінімум трудових затрат.

Версія для друку          До списку статтей

ДО НАШОГО куточка наступного разу завітає разом з дружиною завзятий землероб, що не втомлюється поліпшувати свої 80 соток, Анатолій Мондзолівський із с. Дідівщини Фастівського р-ну Київщини. Понад сотню видів рослин плекає подружжя. Але не тільки цим воно цікаве, а насамперед бережливим ставленням до землі й довкілля загалом. Що казати, якщо не пошкодували власних паїв і доклали величезних зусиль для насадження лісу для земляків!

А наш внесок у чиюсь імовірну задумку окультурювати вільні площі полягатиме в тому, що розповімо вам про каштан їстівний. Крислатий, довговічний, легко розмножується, дає смачні плоди — ось аргументи на його користь.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове