Архів
Вівторок,
15 вересня 2020 року

№ 70 (19818)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Це цікаво

По-нашому, по-Діловому

Олеся КОСТЕНКО.

Ще 250 років тому наукознавці зацікавилися місцезнаходженням географічного центру Європи. Його знайшли у місті Суховля, де 1775 року встановили пам’ятний знак. Зараз це польське місто, а за тих часів воно було частиною Великого князівства Литовського. Центральну географічну точку Європи обчислив астролог і картограф Шимон Антоні Соберкрайский. Як він це зробив — загадка.

ЧЕРЕЗ 40 років на звання центру Європи претендувало село Кремніца в Словаччині (на той час Королівство Угорське).

Наступний центр Європи 1887 року виявили в Західній Україні, яка тоді належала Австро-Угорщині. Вимірюючи Верхнетисянську улоговину перед тим, як прокласти залізницю, інженери припустили, що саме на цій території розташований центр Європи. Запрошені вчені з Відня це підтвердили і встановили точне місцезнаходження географічного центру континенту біля села Ділове Закарпатської області. Напис на геодезичному знаку запевняє: «Спеціальним апаратом, зробленим в Австрії та Угорщині, зі шкалою меридіанів і паралелей дуже точно встановлено, що тут центр Європи». Внизу під кам’яним знаком є невеличка кнопочка. Місцеві кажуть: усім, хто доторкнеться до цього символу, світить мандрівка Європою.

Село Ділове дуже мальовниче: повз нього протікає повновода Тиса, а над ним простягаються Карпатські гори. Неподалік — Ялинський водоспад. Із села починаються пішохідний і автомобільний туристичні маршрути на гору Піп Іван. У Діловому є аж чотири історичні церкви, одна з яких побудована у 18 столітті. Її звели коштом селян. Біля сувенірного ринку — кнайпа-музей, де можна скуштувати страви місцевої кухні та напої, а також подивитися на національне гуцульсь-ке вбрання та інші речі повсякденного побуту.

Істинність вимірів на користь України не оскаржували понад 100 років, але 1989-го Французький національний інститут географії встановив нове розташування географічного центру Європи, яке припало на село Пурнушкес, що за 26 кілометрів од литовського Вільнюса. Сам метод обчислень отримав широке визнання і навіть був зареєстрований у Книзі рекордів Гіннесса. Здавалося б, із цими фактами вже не посперечаєшся. Втім, 1992 року в Угорщині знову вирішили перевірити, де ж насправді ця заповітна точка на карті. Ґрунтуючись на топографічних даних, було встановлено географічний центр Європи у селі Тайа.

Ще однією країною, яка заявила про те, що географічний центр Європи є саме на її території, стала Білорусь. За твердженням учених, до уваги були взяті всі європейські території від Ірландії до Уральського хребта, від Шпіцбергену до Криту. Спочатку вони виявили центр неподалік озера Шо, але пізніше уточнили, що він розташований біля Полоцька — найдавнішого міста країни.

Та й це ще не всі думки з цього приводу. Якщо враховувати геть усі острови континенту включно з Ісландією, центр Європи буде на естонському острові Саарема. На звання центральних також претендують німецьке місто Дрезден і польське Торунь. Як бачимо, кожну з цих точок було знайдено з допомогою окремого методу, але єдиної думки про те, де ж саме той центр, немає.

Безперечно — у Європи, як і в усього іншого, може бути тільки один центр. Як ви гадаєте, де він розташований? Підказка: територією України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів. А сама країна є найбільшою європейською державою, вся територія якої географічно розкинулась саме в Європі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вчитись — у школі
Читати
Стан стабільно тяжкий
Читати
Тепер офіційно плагіатор
Читати
Войовничий хасидизм
Читати
Крим — це Україна
Читати
На Тернопільщині різке зростання
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове