Архів
П’ятниця,
16 жовтня 2020 року

№ 79 (19827)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Пишаються батьківщиною

Ганна КЛІКОВКА.

ФАХІВЦІ провели дослідження, з чим у людей асоціюється Запорізький край. Опитували понад трьох тисяч респондентів усіх вікових категорій, які проживають в області.

Найприкметнішою рисою краю люди називали острів Хортиця, відтак Азовське море, Запорозьку Січ. Вказували на славетну історію краю, промисловість, заводи, козацтво, Дніпрогес. Для багатьох Запорізький край асіціюється з Кам’яною Могилою, архітектурою. Називали навіть черешню, родзинку Мелітопольщини.

На запитання, чи вважають область привабливою для туризму, 55 відсотків респондентів відповіли однозначно — так; 31 — радше цікава; восьмеро вважають не зовсім або взагалі нецікавою.

Школу «мінують» щодня

ПОВІДОМЛЕННЯ про «мінування» різних міських об’єктів, де перебуває багато людей, у Запоріжжі, схоже, стає невід’ємним атрибутом буття містян. 20 разів «мінують» загальноосвітню школу №106 у Хортицькому районі. Щоденні повідомлення збивають навчальний ритм, нервують вчителів, учнів. Батьки вже збираються апелювати до влади, правоохоронних органів мітингуванням. Упродовж двох тижнів на телефони чергового міськвиконкому, СБУ надійшло 18 «страхачок» про закладені «вибухівки», зокрема, «мінували» суди і навіть міськвиконком.

У затишок прийдуть відпочити

У ВЕЛИКІЙ Білозерці реконструйовано місцевий Будинок культури. Модернізацію провели із застосуванням енергозбережних технологій. Утеплено фасад і горище будівлі, замінено вікна і дверні блоки, відновлено вимощення вздовж стін, улаштовані підвісні стелі і системи зовнішнього водостоку, замінено покриття підлоги та систему опалення, реконструйовано систему вентиляції і мережі водопостачання.

Будинок культури є осередком дозвілля територіальної громади, де відбуваються всі культурно-масові заходи. Тут діють вокальний, театральний, хореографічний гуртки для різних вікових груп, гуртки з тенісу та декоративно-прикладного мистецтва, любительське об’єднання «Доньки Білої Зірки» та клуб за інтересами «Краєзнавець».

Для створення комфорту та урізноманітнення дозвілля Будинок культури хоче придбати 360 крісел та 3-D кінотеатр. Витрати для закупівлі відповідного обладнання внесено до Програми розвитку культури Запорізької області на наступний рік.

Ви красива, пані

ЦЕНТР соціальних послуг Широківської громади, що в Запорізькому районі, за підтримки громадської організації «Флоренс» запустили проєкт «Я красива!» на базі «Університету третього віку». Мета проєкту — підвищення самооцінки у людей поважного віку, повернення впевненості в собі та у своїй привабливості.

Жінки з цікавістю взяли участь у тренінгах на тему «Робота з самооцінкою. Позитивне мислення». Також на базі «Університету третього віку» сімейний лікар Денис Шелудько проводив пізнавальні семінари на тему збереження здоров’я. Їх відвідало чимало слухачів у Привітному, Привільному, Дніпрельстані та Малишівці.

Ти багато бачило, люстерко...

МАМАЙ-ГОРА час від часу відкриває людям свої незвичайні таємниці. Цього року археологічний сезон виявився напрочуд вдалим. В одному з поховань пошуковці знайшли люстерко, що належить до артефактів золотоординського періоду. Археологів вражає те, що у жіночих похованнях, а їх дослідили як мінімум 10, майже в кожному знаходили такі люстерка. Причому деякі були розколоті, а чотири збереглися цілими. Колись у них заглядалися на свою вроду заможні жінки з минулого. Саме заможні, бо в давнину дзеркальце слугувало ознакою статусності й зажитку. Іще відомо, що металеві люстерка використовували як талісмани в магічних обрядах, астрології.

Героїка не знає забуття

У ПЕРШІ дні жовтня 1941 року біля станції Синельникове у важкому бою з фашистами загинули воїни 95-го прикордонного загону. Вшановуючи пам’ять загиблих, уже кілька років поспіль на місці колишніх боїв збираються ветерани та сучасні прикордонники. Цього разу з ними тут був запорізький співак і композитор Анатолій Сердюк, який представив на церемонії вшанування загиблих героїв власні твори героїчного циклу. За військово-патріотичну роботу з молоддю та вагомий внесок у розвиток прикордонного руху артиста нагородили медаллю «110 років від дня народження героя-прикордонника М. Карацупи».

Марихуана
оптом і вроздріб

У БЕРДЯНСЬКУ затримали місцевого мешканця, який тримав марихуану у власному помешканні, фасуючи її на продаж. Про це повідомляє пресслужба ГУ Нацполіції в Запорізькій області.

Під час оперативно-профілактичних заходів із протидії поширенню та незаконному обігу наркотичних речовин, поліцейські відпрацювали відповідну інформацію, відкрили кримінальне провадження, а дільничні офіцери та дізнавач Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області провели санкціонований обшук домоволодіння підозрюваного. Правоохоронці вилучили у 53-річного чоловіка чотири кілограми сухої подрібненої речовини, схожої на марихуану, зокрема й розфасованої в 300 поліетиленових пакетів.

На території помешкання знайшли також аптечні ваги, близько кілограма насіння зілля, мобільні телефони, сім-картки, зошити із записами та інші речові докази того, що наркотиками чоловік торгував.

За цінами «чорного ринку», загальна вартість вилучених наркотиків сягає півмільйона гривень. Раніше не судимому громадянину загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до восьми років.

Портрет дога пішов за тисячу гривень

ДІТИ малювали домашніх улюбленців і світ без жорстокості. Створили понад сотню робіт. Відтак дорослі, за організації громадської фундації «В ритмі життя», яку очолює Ірина Ніхотіна, у Художньому салоні провели благодійний аукціон на підтримку бездомних тварин. Завітали бізнесмени й творчі особистості. Ціни на лоти стартували від 250 гривень. Найдорожчим виявився портрет дога, який придбали за тисячу гривень. За 1400 гривень купили роботу відомої запорізької художниці Ірини Гресик. Торги йшли жваво, гості купували й по кілька робіт, адже в кінцевому підсумку передбачалося допомогти знедоленим тваринкам, якими опікується «Запорізька зоозахисна ліга». Волонтери витратять ці кошти на лікування і стерилізацію тварин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч працюєш, та не маєш
Читати
Карантин — до кінця року
Читати
Смерть патріота
Читати
Допомога чи знущання?
Читати
Захищаємо українську
Читати
Нове районування — тепер наочно
Читати
Потрібне зрошення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове